Takže tedy počkáme co na to Aleš.Napsal jsem mu mail, až (a jestli) dostanu odpověď tak jí tady vyvěsím.
Ohledně těch doporučení: většina lidí co na tyto akce jezdí jsou většinou členové nějakých skupin, tak např.: co takhle do skupiny koupit nějakou velkou společnou picí nádobu (nebo raději víc) ať se tam nemusím potácet s kelímkem - když se cena rozpočítá tak to není tak strašné a úroveň akce to trochu zvedne.
Nebo když si někdo není jistý třeba s typem meče (nebo ho kdysi koupil a teď už ví, že to není to pravé) - kdo má doma svářečku a brusku zvládne vyrobit bojové kopí (s kuličkou nebo ploškou na konci) + klacek z lesa a má zbraň proti které nikdo nemůže mít námitky.A s kopím se bojuje velice dobře
Možná se tady podobných návrhů sejde víc a i kdyby se jen jeden ujal, je to krok kupředu.
No zvedne, no, ale proč u čerta pořád řešíte nesmysly typu picích nádob? Vždyť většina podobných lemplů co na akcích pije z kelímku se zdůvodněním, že nemá ani na jednoduchou keramiku propije za jediný večer často mnohem víc, než kolik ten hrnek stojí a pro ty prostě nemůžu mít pochopení.
Ohledně kopí, ano bojuje, proto jsem si ho taky do kruhů a řadovek vzal (s jinou výstrojí) ale obávám se že tak snadno to každý zase nezvládne, protože leckdo zvládne zbastlit jakýsi posvařovaný humus, ale kopí by měl vykovat kovář a mělo by to na tom být i vidět. Na druhou stranu kopí nebývají nijak extra drahá - ve srovnání třeba s mečem. Nicméně kopí i s kuličkou nebo oblým hrotem je nebezpečná zbraň a nepatří(!) do ruky člověku co s tím neumí zacházet. Tj. neprošel mi meč, rychle zbastlím nějaké kopí a hurá do boje, já už se do toho nějak vpravím by mohlo skončit průšvihem. Určitě trénovat. Ale jinak ty kyje apod. zbraně jsou zřejmě taky řešení nemajetných.
Kyje jsou trošku problém-když pominu že pro ně nemám (teď píšu za kelty)podklad,v momentě kdy bojujeme ve formaci,nutně vzniká potřeba bodat a řezat.jedním zdůvodů,proč se nevyskytují bojové sekery je právě absence možnosti boje zblízka(to už je lepší nůž či sekáč)boj na větší vzdálenost(v duelu)je příliš čitelný.kyj jako ekvivalent meče se mi nezdá.možná jako libůstka jezdce(na hrubší práci).Na druhou stranu-výroba keltského meče-a teď myslím na "bitvaře"-nevyžaduje zvláštních technologií-pokud s ním budou bojovat a ne "šermovat".železná(i vykovaná)čepel čočkového průřezu s dřevěným jilcem není taková investice..
Už vidím,jak si všichni přivezou slušný meč a já začnu o opascích a pochvách
To Wothan: picí nádoby - řekl bych, že právě tady a teď je dobré se o tom zmínit.Není to sice věc, která lidem vadí nejvíc, ale je to zase krůček k celkovému vylepšení akce.Netýká se to jenom Isarna, ale i dalších podobných akcí.
Kopí - samozřejmě že kované vypadá líp, ale na bitvu si myslím stačí i to svařované, někteří dokonce kvůli bezpečnosti mají "hroty" z dopravníkových pásů apod.Kdybych to kopí měl na ukázku zbraní pro diváky, tak to je něco jiného.
A i s mečem tě spíše zraní člověk netrénovaný - i když to kopí je o něco nebezpečnější - takže to o tréninku se zbraněma platí všeobecně.
To Křižák: mohl bys sem napsat cenu toho meče čočkovitého průřezu na bitvy (+ pochva)?
Tak to je Pavle přesně ten příklad cesty, která vede do haj... Jakmile začneme vyrábět ošizené podivnosti, které "stačí" budeme tu mít možná i něco horšího než je Libušín. Když už do něčeho investuji nějaké prostředky, čas a práci, tak proč bych měl vyrábět nějakou posvařovanou zrůdnost (nedělám si iluzi o tom že na koleni po domácku se svářečkou z toho moc dokonalé napodobeniny kovaných kopí asi většinou nebudou), kterou nesmím ukazovat divákům raději moc zblízka, když můžu zaplatit kováři za poctivou práci (třeba i bez ratiště - to si spořivý mladík skutečně může dodělat sám) a budu mít zbraň, která nebude provizoriem a která mi vydrží (je-li udělaná dobře a věrně) celá léta? S vědomím že to není jen provizorium a peníze, které bych za rok nebo dva musel stejně vrazit do pořádné zbraně můžu vrazit do dalšího vybavení? Člověk co se hned v začátku vrhne na ojebávky a šizenky po letech zjistí, že utratil víc peněz, času a práce než kdyby to dělal rovnou pořádně. A já vím sakra dobře o čem mluvím - co bych dal dneska za to kdyby mně někdo takhle seřval a usměrnil když jsem začínal!
A chci věřit že to bylo míněno jen jako provizorní nouzové řešení - jenže potíž je v tom že bys měl na akci vždycky spoustu lidí kteří by "začínali" a tak by ses podobných provizorií nikdy nezbavil, nemluvě o lidech kteří začínají a mají příšerné provizorní vybavení deset a více let...
jsem skeptik - tudy cesta nevede. To už raději být tvrdý i za cenu menší účasti, ale stanovit základní nezbytně nutné vybavení a trvat na tom že musí být kvalitní. Neber to osobně, ale já už tohle zažil - zažil jsem akce které měly našlápnuto ale pohřbili je lidé jako ty, respektive lidé s tvými argumenty. Na druhou stranu když jsme začínali s Wothanburgem, prorokovali nám stejní lidé brzský zánik s tím že bychom se měli držet obvyklé šermířské "allgotiky", že naše tehdejší pravidla jsou nesmyslná, absurdní a byli občas podobně sprostí jako tvoji kámoši. Na první akci bylo jen asi 40 lidí - podívej se na počty a úroveň akcí v RS dneska. Není to samozřejmě ideální a nikdy nebude, všechno má své mouchy, ale dát tehdy keckám a pochybovačům za pravdu, tak to tu vůbec není. Tak v čem se liší Antika od tehdejšího RS? Máme tu relativně málo lidí ale docela dost nových zájemců, tak proč to nedělat už od začátku pořádně? Nebo skončíme jako Gotika - pár kvalitních akcí na zbytek marasmu a i ty vznikly tak nějak navzdory a se zbytečným úsilím "proti proudu" mainstreamu.
Picí nádoby.... o kolik to máme snazší my barbaři s picími rohy Až "seženu" v práci dost bronzu nebo aspoň mosazi, udělám si kování podle nálezu z Dobřichova a pochlubim se výsledkem.
Vzpomínám si ale že sem na Prášilech pil s nějakym římanem z mosaznýho či bronzovýho kotlíku, obsahu cca litr, možná by to pro vás byla cesta....
[quote="Wothan"]
A chci věřit že to bylo míněno jen jako provizorní nouzové řešení
No, samozřejmě záleží na tom, jak by např. to kopí vypadalo - znám pár lidí, kteří jsou schopni se svářečkou a bruskou dělat pomalu zázraky.Finální výrobek se téměř nedá rozeznat od kovářské práce, přitom to nestojí tolik.Už jen tím, že na hrotu který je jinak podle originálu máš kuličku nebo plošku z něj uděláš něco jiného.Ale chtěl jsem říct to, že do bitvy nepotřebuji vysloveně kopí podle nálezu.A na běžnou předváděčku zbraní je naopak nejlepší, když člověk může říct - tohle kopí (meč, přilba atd.) bylo nalezeno tam a tam, je to datováno do té a té doby....Právě teď mám od Křižáka nálezovou situaci jednoho z hrobů a chystám se nechat si vyrobit věci podle ní.
No jenže jediný důvod proč nemít do bitvy "kopí podle nálezu" by měly být ty ústupky bezpečnosti (oblý hrot, kulička, hříbek apod.) a určitě nikdy ne to, že to není z dálky vidět a potřebuju levnou zbraň do boje, v tom se doufám shodneme ne?
A ohledně toho broušení a vaření - jen málo lidí má vybavení, zkušenosti a možnost udělat něco takového dobře a v solidní kvalitě - a když tomu dáš ten čas a práci, nebude to svou hodnotou o tolik levnější než kovaný hrot ne? Nicméně hádám, že většina lidí si to sama neudělá a musí to někde koupit a pak je asi lepší se obrátit rovnou na kováře, ten rozdíl v ceně za kvalitní práci nebude velký - obojí je pracné. Jinak mi přijde že se tu často bavíme o směšných částkách (viz. ty picí nádoby aj.) a hlavně prioritách (jak je možné že lidé mají peníze na chlast a pařbu až do rána, ale na vybavení ne?). Je spousta hobby nebo sportů které mají násobně větší náklady na vybavení a taky to bez něho dělat nemůžeš a nikdo se kvůli tomu nečílí, tak proč bychom měli my?
Ohledně picích nádob - ano máme tu různé rohy, římané mají taky spoustu nádob - kovových a dokonce i skleněných a samozřejmě keramických, ale i když se použije jakákoli jednoduchá "hrnková" keramika (byť uznávám že autentická by byla bezesporu vhodnější) je to vždycky lepší než ty kelímky, případně chromované korbely a jiné zhůvěřilosti co bijou do očí. A ceny podobných nádob se skutečně pohybují od nějakých 80,- do 2 stovek apod.