Aha.... , takhle tedy. V každém případě děkuji za informace. Ono tedy.....ehm, abych byl upřímný, roh na prach jsem neměl v životě v ruce... . Provozuji pouze "nábojovou" střelbu....zatím, ale černý prach mě láká čím dál více....asi je to tím, jak stárnu. Musím někde okouknout černopraché střelby a občas zde budu mít (pro vás nejapný) dotaz. Děkuji.
Při normálním skladování nezvlhne ani v kovové prachovici - měl jsem na mysli venkovní použití.
Hygroskopický byl hlavně prach s dusičnanem sodným, který se dnes IMHO nevyrábí. Vylepšuje to taky grafitování zrn a pokročilejší granulace.
Je to indie, ceny jsou super, poštovné už je trochu horší, dodací lhůty a jednání katastrofální. Objednali jsme si v červenci zboží s naivní představou, že to kamarád přiveze jak se bude vracet v září z Kanady. Napřed napsali, že nemají skaldem ale nechají to pro nás udělat, pak dlouho nekomunikovali a teď mám tři dny starou zprávu, že na nás myslí, ale bude to ještě chvíli trvat. Pět pistolí a nějaká galanterie k tomu asi není pro takovou firmu žádné terno. Ale kdyby jsi objednal kontejner nebo radši dva, případně produkoval nějaký "historický" velkofilm, třeba by ti to přivezli osobně až před barák.
Zhruba polovina 19. století, USA - jihozápad.
Jde o repliku poměrně moderní civilní (lovecké) předovky z konce jejich éry. Značka Hawken byla proslulá, tato replika je spíše reminiscencí, než skutečnou kopií. Typ "Woodsman" nemá IMHO konkrétní předlohu.
Firma J&S Hawken byla založena r. 1825 v Hagestownu v Marylandu. Produkce byla malá, ale proslula kvalitou a tím, že jako jedni z prvních zavedli standardně perkusní zámky. Pušky kupovala např. American Fur Company pro své "horské brigády" (už v r. 1831 v perkusu !!), a oblíbené byly i na Santa Fe Trailu. Byly ve skutečnosti rozšířené méně, než se traduje, protože byly dost drahé.
Jacob Hawken zemřel r. 1849, jeho bratr pak v r. 1854. Poté přišla firma na syna, ale zkrachoval a po různých peripetiích značka zanikla kolem r. 1865.
Často se tvrdí, že f. Hawken podnikala v St.Louis, ale ve skutečnosti se zde pod jménem Hawken vyráběly typově podobné pušky (plains rifle), na čemž se podílela řada puškařů.
Literatura: "The Hawken Rifle. It's Place In History", Charles E.Hanson Jr., (Chadron, NE 1970)
To označení slyším poprvé. Nicméně na prvním obrázku dole je "1717 rampart musket". Přijde mi to jako klasická francouzská pěchotní 1717, podle záznamů se ale do Ameriky nevozily, aspoň ne v době sedmileté války. Možná se tam objevily v době Am. revoluce.
Mno, vzhledem k tomu, že rampart ( anglicky ) rempart ( francouzsky ) je jedno a totéž a to hradba , val ,opevnění. Nebude to jen nějaká hradební mutace 1717 ky ?