Proto jem psal nebrat za pysk Mapř. Poláci ji používali hojně už ve středověku a za třicítky už to u nich byla tradiční zbraň i šlechty. Totéž Maďaři. Další věc je občasné záměny šavle za tesák a ten byl hodně rozšířen. V 19. století už se ale prakticky s kordem nesetkáš a zcela ho nahrazuje šavle a to souvisí s tím co jsem napsal. Po revoluci ve Francii se šavle stala poboční zbraní č.1. a protože měli Frantíci uspěch (Napoleon) rozšířila se všeobecně.
Já na to narazil v souvislosti s polemikou, zda skutečně šavle je lepší než kord a autor tvrdil že důvodem vytěsnění kordu šavlí mělo tento důvod a ne ten, že by byl kord horší zbraní.
Jak pravil Šavlis, střevíce s přezkou a nebo jsou možné i dřeváky. S tkanicí se používali také, nízké a s jedním párem direk, byla to ale spíš šlechtická záležitos / zdobené a zavazované na stuhu )
Ale co já vím klasické střevíce pro období sedmiletky jsem zatím viděl jen jedny které za něco stály, ale byly dost mastný cca. 6000,--. Na trhu jsou běžnější buď třicítkový a nebo napoleonika. Lepší kompromis je ta napoleonika, lépe se v nich chodí.