více zde
http://www.tforum.info/forum/index.php? ... ey=*&st=25
Moderators: Viktorie, ClaryAldringen
Ale asi se shodneme, že datace kolem konce 13tého století nevypadá úplně pravděpodobně, že ?Petr Sitko wrote: P. S. 2 Nedalo mi to a sáhl jsem do knihovny.Jen výběr Arms and Weapons, Claude Blair, Leonid Tarassuk, s. 468 zbraň č. 6, Francie, datace 1350- 1400, tamtéž 469, zbraň č 3, okolo 1400, z jiného soudku Hanns - Ulrich Haedeke, Blankwaffen, (Deutsche Klingenmuseum Solingen), S. 47, stejný typ čepele, Zeremonialschwert - tedy tomu odopídající (jiné) osazení záštity a celé garnitury datace pol. 16. stol. a kdybych hledal najdu další
Přiznám se, že nedokážu na takovýchto fórech vykat, děkuji za pochopení.Petr Sitko wrote:Martine, zkusím Vám tady odpovědět, co vím. Zkoušení nástřelem je v pramenech a následně v literatuře doložené poprvé okolo roku 1500 v Itálii. Brzy přišli na to, že díky vyšším dopadovým rychlostem kalené pancíře praskají, stejně, jako kalené hlavně. Nekalené kujné železo, tedy plech, má tendenci se vytahovat a tedy při dostatečné síle materiálu (vytahonal se od středového žebra kyrysu o síle cca 10mm a klesal na cca 2,5 mm na okrajích), byl neprůstřelný.
... hranici síly naš pici kopí, nebo dřevce (600Kgúcm2).
Problém s luntem je pochopitelný. Grafit totiž zvyšuje i bod zážehu směsi, což vede k problémům při odpalováním luntem, neboi jiskrou. (Vesuvit LC je určen primárně pro lovecké účely) Obecně platí, čím menší zrno, tím snažší zážeh. Problém by jste odstranil i napuštěním doutnáku ledkem amonným, zrychlí nepatrně hoření, ale zvýší teplotu a dokážete pak střílet i za deště.
Ráže běžných renesančních a barokních hradebnic není o mnoho větší, než u mušket, takže to z rozměru nástřelu nepoznáme. Také nezhodnotíme vzdálenost zbraně a cíle, dávku prachu a materiál střely. Zkrátka se pouze domníváme, že sapéři pracující v okolí pevnosti počítali s palbou normálních mušket a přiměřeně se kryli a pro jejich likvidaci sloužily právě hradební pušky s velkým dostřelem.Petr Sitko wrote:Ještě jedna otázka, poprosím, Martine, já jsem nikde zbroj nastřelenou hradebnicí nepotkal, i kyž třeba na Špilberku existuje ve vlastnictví MMB, kyrys, který je proražený a otvor by odpovídal ráži hradebnice.
Pokud takovou informaci vlastníte, pošlete mi ji i s maximem s tím souvisejících informací, byla by to docela zajímavá perlička.
Děkuji
Ano, to jistě, proto jsem psal, že hradebnice měla o něco větší ráži, než mušketa. V 16. stol. ale nejsou výjimkou muškety větší ráže (např. 22mm), než hákovnice (např. 21mm). Ale stejně bych si netroufnul odhadnout průměr kule, která zbroj promáčkla a už vůbec ne další zmíněné parametry.Petr Sitko wrote:Martin Je pravdou, že hradebnice měly různé ráže, ale většinou se hýbaly okolo 25 mm a výš, zatímco "běžná" ráže muškety se ustálila na cca 18 mm.