Římské caligae

Řemesla a každodenní život

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

Šobri

Římské caligae

Post by Šobri »

Mohli byste se pochlubit obrázky vašich caligae? Zajímá mě hlavně provedení ocvočkované podrážky.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Caligae - střihy nám dělal Pacholík, ale už je nemáme tak na něj. Jinak já teď budu šít asi nové endromis - ovšem spíše tu římskou nižší variaci a pak vysoké franské boty s volnou špičkou vycházející ještě z antické tradice.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ha! Už nebudete bosí? Už ani Lakedaimonci nejsou co bývali... :badgrin:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

V tom případě jsou někteří lidé nesmrtelní.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Tak trocha té archeologie. Hradisko u Mušova. Podrážka římské vojenské boty (caligy), nalezené v příkopu pevnosti.

Image
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Hradisko u Mušova. Shluk železných cvočků z římských vojenských bot.

Image
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Nechci zakládat nové téma a tohle s tím trochu souvisí. Římané měli velmi dobře rozvinuté koželužské řemeslo, ale nemůžu k tomu najít žádné informace. Jde mi hlavně o to, jaké druhy činění používali. Můžete mi někdo poradit, kde to dohledat?
Tita Iuventia Martia
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Tita Iuventia Martia »

Zdravim vsechny,

ja mam caligae od Bena Hrubese, dustojnicky design ;-) Na kozene podrazce mam hobnailes, takze gumove nemam, ale maji svou vyhodu, zvlast na.. dlazkach.. :twisted: Mam zkusenosti s chuzi v mych caligae n a asfaltu - celkem o.k., na kocicich hlavach - tez celkem o.k., ale pekloje to na vyhlazenych kamennych podkladech (napr. v metru), jinak jsou ocvockovane caligae vyborne do prirody.. Pokusim se je nak vyfotiti, ale nemam jiny fotak, nez v mobilu :-( Jinak, cvocky se daji koupit napr. u prodejce z Velke Britanie - Armamentaria.. www.armamentaria.com. Nevim o tom, ze by vojaci nosili neocvockovane caligae, takze pokud chces mit dobove botky, jednoznacne ocvockovat.. Chodi se v nich celkem v pohode, chce to si je "vyslapat", naucit se v nich tapkat, ale jinak je to super botka :-) :idea: :-)

PS: pokud ma nekdo zajem stati se Rimskym legionarem, praetorianem, ci clenem pomocnych sboru, necht nevaha kontaktovat naseho centuria - Pacholika, alias Marca Gambrina Vulgarise ;-)

Titvs Iventivs Martivs

Castra Romana, o.s.

www.castraromana.cz
Džuro
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Džuro »

Lenka wrote:Nechci zakládat nové téma a tohle s tím trochu souvisí. Římané měli velmi dobře rozvinuté koželužské řemeslo, ale nemůžu k tomu najít žádné informace. Jde mi hlavně o to, jaké druhy činění používali. Můžete mi někdo poradit, kde to dohledat?
zkus fórum http://www.romanarmy.com/rat/ tam najdeš asi největší koncentraci lidí zabývajících se Římem. Hádám, že by tam někdo něco vědět mohl.
Indy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Indy »

Bych si dovolil soudruhu učiteli....z naší zahrádky.....
http://indyjan007.rajce.idnes.cz/kuze1/
\"Asi na nás zapomněli!\" anonymní Moravan 8. listopadu 1620 za zdí letohrádku Hvězda. http://www.olomouckypluk.cz