Nešvary a prasárny

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Stráže u bran, policie procházející táborem a pod. jsou vcelku dobré nápady, ale narážíme tady na omezení - organizátorů není nikdy dost, a nestačí to všechno oběhat (myslím, že i se sympatizanty máme jeden z početně největších org. týmů), a proto musíme vždy volit dle priorit. Takže nejdřívě musí vše fungovat po technické stránce, následně se staráme o atrakce pro diváky (outěže pro děti, řemesla), a až potom by mohly přijít na řadu výše zmínené věci.
Řešením by mohla být vzájemná přátelská výpomoc (na vaší akci pomůžeme my, na naší zase vy), ale jsem poměrně skeptický. Když jen vidím situaci v ukázkách řemesel, zdá se mi, že většina lidí v RS se chce na akci hlavně ozdabně válet, pokecat si, zabojovat a zapařit. Představa, že by dostatek lidí dobrovolně dělat stráž a pod. mi připadá utopická, ale velmi rád budu vyveden z omylu.

K "Rabově" představě ideální akce - už jsem v předchozí diskusi psal, že mi nevyhovuje, osobně jsem spíše pro představení dobového života formou exkurze, ne divadla. Ale myslím, že je to o osobních preferencích, a zkušenosti. Zatím jsem neviděl divadelní "táborový život", který by nevypadal trapně. Hádka u hospody, následovaná rvačkou, chytání a trestání zlodějej a pod...... Uch.
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Damien »

Huhulak: ono s těmi bitvami to není tak jednoduché. Jasně, občas narazíš na očividné hovado, které je schopné někoho bodnout danaxem do obličeje, či bodá/naznačuje body kopím na hlavu, je ožralý atd... V tomhle případě je to jasné, takový člověk musí z bitvy pryč. Ale to jsou málo časté extrémy, pak máš lidi, kteří vypadají, že do toho šijou, ale přitom bojují bezpečně. Já taky, když vidím, že má rána dopadne na štít, tak do toho vložím trochu síly, aby to víc třísklo a pro diváky to vypadalo lépe a reálněji. Tak samo je rozdíl, jestli sekám do chlapa v tlusté prošívce či lamelové zbroji, nebo do někoho akorát v kaftanu. Osobně jsem zastáncem spíše tvrdšího boje, ale zase nejsem psychopat a mám rozum (snad), takže jsem schopný předvést pěkný boj a přitom nikoho nezranit (nestalo se už spoustu let). Větším problémem je umění některých účinkujících. V poslední době jezdí na RS akce čím dál víc lidí, na posledním Rogaru jsem zjistil, že neznám polovinu tábora, a to jezdím na téměř všechny RS akce u nás. A ne všichni tito lidé jsou vycvičeni pro boj se štítem, hodně lidi ani pořádně neví, co s tím štítem dělat v řadě, co v souboji, a neumí vytvořit pár základních formací...
Negr, Jarl Olomouckého kraje
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Damien »

Melkel: myslím, že to už tady bylo řečeno dříve, že tito "policisté" by byli verbování z jiných řad, právě protože organizátoři mají plné ruce práce se samotnou akcí... Pokud si organizátor zvolí za policajta člověka, kterého zná, ví o něm, že to všechno bere poctivě a že se neožere hned po příjezdu, tak mu myslím může důvěřovat...
Negr, Jarl Olomouckého kraje
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Damien: jasně, jen poukazuji na to, že nevidím zástupy dobrovolníků :-)
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Asi by se mělo dříve definovat jaké pravomoci a co budou hlídky dělat. A případně v jakém časovém úseku se případně budou střídat (abstinovat celý den se mi nechce :c).
Což jistě bude vždy na konkrétním pořadateli.

Pak se lidé snad přihlásí. :c)

Já do brány nemohu, ale třeba do té policie (teď na sobotu) můžu jít, nebo tam někoho od nás nominovat.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Lenka »

Ty stráže nemusí jen stát a hlídat, stráže se vždycky nudí, když se nic neděje a snaží si dlouhou chvíli ukrátit. Dejte jim něco na hraní. Třeba kostky. Občas tam vletí velitel (nejlíp Melkel), udělá čurbes, zas budou chvíli hlídat atd.
Kaput
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Kaput »

To s těma kostkama je fakt. A jak už někdo zmiňoval výš, kdyby to bylo tak na ty dvě hodiny, tak počítám, že zájemců bude dost. Já osobně bych do toho šel (už teď v sobotu/neděli).
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Ovšem aby si Melkel nepřipadal "trapně divadelně" :wink: (omlouvám se předem za rejpnutí, ale svrběly mě prsty na klávesnici :wink: ). Chystám se na CV v sobotu jako divák, budu se snažit chovat se a vnímat jako běžný divák, třeba se to bude hodit.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Diváci jdou na akci za zábavou, ne proto, aby se půl dne dívali na polehávající, znuděně korzující a v hloučcích pod plachtami přístřešků o současnosti debatující účastníky, bez zájmu o diváky... Proto bych uvítal oživení, zpestření, se zapojením diváků - to nemusí mít nic společného s trapnostmi vídanými na "standardních" šermířských (scénických) akcích :wink:
MadHamster
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od MadHamster »

Hlásím se jako dobrovolník na hlídku u brány, stejně mám většinou kulové na práci :wink:
"Heresy is like a garden weed, it won't stop feeding until you... BURN THE WHOLE DAMN GARDEN WITH A FLAMER, BURN IT, BURN IT TO HELL!!!!!" "Is there a wittle puppy in the garden? ITS A DAEMON! BURN IT!"