Nešvary a prasárny
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Neměl bych s tím problém ani v LH, podobné aranžované pruhy látky známe už z Antiky - pořád to bude vypadat líp než ta ramínka s přezkou. Ale znovu říkám - pro koukatelno - pokud nemá tunika velký dekolt nebo příliš široký průstřih pro hlavu a to jak potvrzují skromné nálezy RS oděvu nebo ikonografie většinou nemá, není to vidět. Zároveň nejsou ale takové tuniky vypasované, čili dámy asi nikoho neoslní figurou, ale volnější oděv byl prostě tehdy in (konečně bývaly stejně stále těhotné že?
).

Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Site Admin
a jak by sis to jako predstavoval?? ze budou s pistalkou v hube behat vravou a kdyz uvidi neco necestne a nesportovni tak pisknou?huhulak píše:Než sledovat jaké kdo má trenky, by tito "policisté" měli spíše dohlížet na bezpečnost boje, brzdění ran a styl boje, protože na rs bitvy jezdí jen minimum lidi s alespoň základy šermu. Čímž upadá jak bezpečnost (a patřičné vybavení nezachrání všechno), tak (podle mého názoru) koukatelnost. Neříkám aby to bylo nacvicené, (freeboj) mam taky rád. ale aby tito policité upozorňovali ty bojovníky kteří rány v zápalu boje nebrzdí, nesmyslně máchají kopím nebo tlučou naplocho. Protože od nepravomocných spolubojovníků ne vždy berou připomínky za důležité a pořadatelé to nemůžou stíhat.
Your freedom will grow each time you say: No!
-
- Stálý přispěvatel
Konkrétně jsem měl namysli, že pro nás v RS měly kalhoty nad upnutím i větší přesahy látky (což jak konstatoval Muschwerk) dnes téměř nikdo bohužel nemá.Wothan píše:Když ho navrhnete tak aby jste pod to nosili nebo museli nosit moderní součásti oděvu, nebude to LH/OH oděv ale stav, který nazýváme "koukatelné minimum" - pro bitvy dobré, ale nepokoušejte se prosím sami sobě namluvit že je to LH korektní.
S tímto přesahem následně nemohou lézt trenýrky ven - respektive nebudou vidět.
Tělové bezešvé podprdy nejdou vidět, jenže v době kojení neexistuje řešení jejich náhrady - a hlavně nevíme jak to dělali předkové (viz. poměrně vášnivá debata o kojení).
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
---
-
- Nováček
S Wothanovou definicí LH minima lze pouze souhlasit. Problém spodního prádla je trochu komický ale v zásadě dobře vystihuje celou problematiku.
Je to otázka osobního přístupu jednotlivců, tj. kam až jsou ochotni v rámcí "hry " ustoupit od civilizačních výdobytků. Bruchy asi nebudou problém,ještě moje babička v životě neoblékla podprsenku.(pro mladší ročníky-moje babička se narodila v roce 1880) S brýlemi to už bude horší a kdybych neměl v botách ortopedické vložky tak toho moc nenaběhám. Problematika přístupu k LH (nebo pokusů o LH) je téma na velmi dlouhou diskuzi. Pokud ale téma zúžíme na to "co divák vidí", myslím , že je velmi mnoho věcí nad kterými je třeba se zamyslet. Chcete "táborovou policii",proč ne, ale proč potom nestojí před branou hradiště stráž( alespoň v době přítomnosti diváka) a proč tato "policie" neprochází hradiště ve formě hlídky? Divácky rozhodně atraktivní. Z rozhovorů s mnoha známými kteří na moje doporučení navštívili některou z našich akcí bylo znát určité zklamání.Nikdou nekomentoval u nás stále vášnivě diskutované nehistorické odchylky ve vybavení ,výzbroji nebo výstroji.Běžný návštěvník takové věci většinou ani nezaznamená.Program zajímavý pro diváka je většinou pouze bitva a před a po akci má možnost pouze pozorovat porůznu se potulující a povalující otrapy v různém stádiu opilosti a koupit si klobásu a pivo.Dobrých řemesel je málo a lidí ochotných se věnovat divákovi během celého dne ještě méně. Je vemi zajímavé , že je tomu tak většinou i na akcích které si pořádáme sami pro sebe.Existují samozřejmě vyjímky -viz akce Skjaldborgu a Curia Vítkov.Nicméně s ideálem ,o kterém jsme před časem hovořili s Rabem, tj.poskytnout divákovi plnohodnotnou iluzi doby po celou dobu trvání akce jsem se ještě nesetkal.
Je to otázka osobního přístupu jednotlivců, tj. kam až jsou ochotni v rámcí "hry " ustoupit od civilizačních výdobytků. Bruchy asi nebudou problém,ještě moje babička v životě neoblékla podprsenku.(pro mladší ročníky-moje babička se narodila v roce 1880) S brýlemi to už bude horší a kdybych neměl v botách ortopedické vložky tak toho moc nenaběhám. Problematika přístupu k LH (nebo pokusů o LH) je téma na velmi dlouhou diskuzi. Pokud ale téma zúžíme na to "co divák vidí", myslím , že je velmi mnoho věcí nad kterými je třeba se zamyslet. Chcete "táborovou policii",proč ne, ale proč potom nestojí před branou hradiště stráž( alespoň v době přítomnosti diváka) a proč tato "policie" neprochází hradiště ve formě hlídky? Divácky rozhodně atraktivní. Z rozhovorů s mnoha známými kteří na moje doporučení navštívili některou z našich akcí bylo znát určité zklamání.Nikdou nekomentoval u nás stále vášnivě diskutované nehistorické odchylky ve vybavení ,výzbroji nebo výstroji.Běžný návštěvník takové věci většinou ani nezaznamená.Program zajímavý pro diváka je většinou pouze bitva a před a po akci má možnost pouze pozorovat porůznu se potulující a povalující otrapy v různém stádiu opilosti a koupit si klobásu a pivo.Dobrých řemesel je málo a lidí ochotných se věnovat divákovi během celého dne ještě méně. Je vemi zajímavé , že je tomu tak většinou i na akcích které si pořádáme sami pro sebe.Existují samozřejmě vyjímky -viz akce Skjaldborgu a Curia Vítkov.Nicméně s ideálem ,o kterém jsme před časem hovořili s Rabem, tj.poskytnout divákovi plnohodnotnou iluzi doby po celou dobu trvání akce jsem se ještě nesetkal.
zeman
-
- Stálý přispěvatel
Ano, přesně tak, děkuji za připomenutí - myslím si, že program pro diváky by měl být celodenním divadelním představením. Vyplněným drobnými scénkami "ze života" (proč nezahrát třeba spor dvou mužů o jednu ženu, hádku manželů, potrestání otroka za něco, loupež a následné hledání zloděje-se zapojením diváků, atd.). Vymyslet se toho dá spoustu, kdo chce, obraťte se na mě
. Zatím se to zčásti daří jen u bitev, ovšem i tam je vidět příliš mnoho rozesmátých tváří, jakoby ve skutečnosti nešlo o život... Řemesla naopak omezit jen na to, co by bylo tehdy možné vykonávat v polním táboře. Zatím je to směska čehosi, co takhle nikdy nemohlo vypadat... Znovu si přihřeju polívčičku - jedním z řešení je mít stálé místo v podobě postavené repliky RS sídla, ale fungující denně alespoň po celou letní sezonu. Účinkující by se mohli střídat, obměňovat, jak kdo bude mít chuť hrát (si). Jakkoliv si velice vážím projektu CV, tohle mi chybí. A nedělá to tady nikdo, přestože k tomu podmínky má např. Modrá či Chotěbuz. Jestliže to jde u westernových městeček, proč ne v našem "oboru"?

-
- Stálý přispěvatel
Zeman: jenže to není jen o ústupku. Drtivá většina Slovanů chodila bosa. Jenže, aby dnes někdo na akci chodil bos (hlavně na štěrku) a nevypadal u toho komicky jak to obvykle bývá, musel by chodit bos po celý rok. Se spodním prádlem je to velmi obdobné. U někoho prostě nejde sundat podprdu na 4 víkendy v roce. Proto bych zrovna tuto oblast neshrnoval jen do oblasti "ochoty ustoupit".
Zdravotně-hygienické ústupky by podle mne neměly celou OH paušalizovat na viditelné minimum. ( Což snad ani nikdo nechce. ) Ale mělo by být více jak zřetelné, že je to odlišná oblast - než jsou cigára, plasty nebo i zmíněné rozpory ve vybavení
----
Co se řemesel a scének týče, tak v tom s Vámi naprosto souhlasím. My se na Slunovratu snažili udělat těch vstupů pro diváky více, ale to chytání zloděje :c) Mňam.
----
Chotěbuz je na větší akce téměř pasé.
Zdravotně-hygienické ústupky by podle mne neměly celou OH paušalizovat na viditelné minimum. ( Což snad ani nikdo nechce. ) Ale mělo by být více jak zřetelné, že je to odlišná oblast - než jsou cigára, plasty nebo i zmíněné rozpory ve vybavení
----
Co se řemesel a scének týče, tak v tom s Vámi naprosto souhlasím. My se na Slunovratu snažili udělat těch vstupů pro diváky více, ale to chytání zloděje :c) Mňam.
----
Chotěbuz je na větší akce téměř pasé.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
---
---
---
-
- Stálý přispěvatel
Oceňuji tvé přiznání, avšak - jakého neslušného jednání jsem se dopustil? Zeptal jsem se tě, jestli to není blbý, kouřit před diváky, a ty jsi na to odpověděla, že jim to může být jedno (tedy nikoliv mně, to jsi se spletla).Kris píše:Přiznávám, že kouřit před diváky není dobré a za to si sypu popel na hlavu![]()
ráda bych ale vysvětlila proč jsem na Raba (ted už vím kdo to byl) reagovala tak, jak jsem reagovala. Myslím si, že pokud chci někomu něco vytknout, zachovám slušné jednání, kterého jsem se u Raba nedočkala. Proto má odpověď byla taková, jaká byla a pro upřesnění uvádím, že jsem mu řekla: "Může ti to být jedno."
-
- Stálý přispěvatel
Hele ale to je vlastně dobrý nápad, minimálně na Curii by se maník na stráži u každé branky hodil. Jeden-dva na hlavní, jeden u boční a jeden u zadní.
Klidně se jedné branky ujmu za předpokladu že jedna "směna" bude max. na dvě hodiny.
Klidně se jedné branky ujmu za předpokladu že jedna "směna" bude max. na dvě hodiny.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
ty policajty na bezpecnost bych si predstavoval tak ze by sledovali bitvu a po ukoncecní boje by dotycného konfrontovali, vetsina bitev je dvojdeních tak aby druhej den mlátil trochu lépe.
a takových to konanů tam jezdí stále dost akorát si to neuvědomujou,a tvrdě srážet takového človeka na zem ve stítovce taky není příliš bezpečné,a nemusí si uvědomit za co to je
a takových to konanů tam jezdí stále dost akorát si to neuvědomujou,a tvrdě srážet takového človeka na zem ve stítovce taky není příliš bezpečné,a nemusí si uvědomit za co to je
-
- Občasný přispěvatel
Může mi někdo prosím, ale přesně, definovat hranici mezi "koukatelným minimem" a LH? Ať se nám debata nezvrhne do slovíčkaření a a vytváření definici, ale aby sloužila k tomu, že se skutečně pohnem někam dále... Například, když na sobě budu mít tuniku, kalhoty a boty šité ručně a "správně", z dobrých materiálů, pod kalhoty nebudu mít trenky (to jsem si nemohl odpustit
), nebudu mít ponožky ale onuce, budu sedět na truhle u ohně, kde se mi na trojnožce v kotlíku bude vařit kus masa, budu pít medovinu z keramiky či rohu, je to LH nebo koukatelné minimum? Protože v na tomhle místě se žádného "ojebu" nedopouštím... Je to trochu nadsazené, vím, ale přijde mi, že koukatelné minimum je spíše bavlněná tunika a boty s gumovou podrážkou, na první pohled to není poznat a i když ne přesně, přece jen to replikuje a přibližuje nějakým způsobem historii... Jaká je představa toho, aby akce byla skutečně LH? Pokud jsem dobře pochopil, co je tím myšleno, tak by na takové akci nemohlo být 50 stanů na 120 lidí, ale možná tak 4, na 80 bojovníků v bitvě tak max. 2 těžké zbroje a 2 meče, možná 20 přileb a 60 bot a velice omezený jídelníček... Opět nadsazený příklad, chci se jen dobrat k tomu, že by mne zajímalo, kam nakonec položíme tu hranici, kdy budeme konečně "spokojeni" (to ale nebudeme zřejmě nikdy). Je mi jasné, že tenhle koníček vyžaduje od člověka snahu a chuť jít neustále dál, neustále zlepšovat a zdokonalovat, ale stejně vždy narazíme na otázky hygieny v táboře, bezpečnosti v bitvách, apod.
Co se týče té stráže, bylo by to hezké, ale chce to najít lidi, které by tohle vyloženě bavilo. Stát někde na místě třeba 2 hodiny a tvářit se, že hlídám, to by asi nespolkl každý.
Co se týče té "policie", mluví se o tom tady vehementně, ale nikdo nedal konkrétní návrh. Možná by nebylo od věci, kdyby se pořadatelé RS akcí u nás zde vyjádřili, zda mají či nemají chuť tohle zavést - určit pár lidí, o kterých na první schůzce velitelů družin či na nácviku veřejně prohlásí, že od nich mají pravomoc hlídat a "prudit", zatím aspoň největší ojeby (PET, brýle, gotické meče, atd.) Jak už zde někdo řekl, je třeba, aby měli veřejně vyhlášený mandát, jinak je první oslovený pošle někam. V případě, že se nedomluví, takového člověka "policejní důstojník" vezme a odvede za organizátorem...

Co se týče té stráže, bylo by to hezké, ale chce to najít lidi, které by tohle vyloženě bavilo. Stát někde na místě třeba 2 hodiny a tvářit se, že hlídám, to by asi nespolkl každý.
Co se týče té "policie", mluví se o tom tady vehementně, ale nikdo nedal konkrétní návrh. Možná by nebylo od věci, kdyby se pořadatelé RS akcí u nás zde vyjádřili, zda mají či nemají chuť tohle zavést - určit pár lidí, o kterých na první schůzce velitelů družin či na nácviku veřejně prohlásí, že od nich mají pravomoc hlídat a "prudit", zatím aspoň největší ojeby (PET, brýle, gotické meče, atd.) Jak už zde někdo řekl, je třeba, aby měli veřejně vyhlášený mandát, jinak je první oslovený pošle někam. V případě, že se nedomluví, takového člověka "policejní důstojník" vezme a odvede za organizátorem...
Negr, Jarl Olomouckého kraje
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!