Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Plášť

Post by Lenka »

Wolfenburgh wrote:Zdravim. Shánim prodejce, který nabízí opravdu dobověautentické pláště, které nejsou jen na koukání, ale naopak jsou použitelné v rozmarném počasí, můžete mi někdo nějakého doporučit? Případně pomoci s vybráním druhu látky, střihu atd. pro samovýrobu?
Předem dík
Pročti si tohle a myslím, že to zvládneš sám. http://www.curiavitkov.cz/prace37.html
malej
Nováček
Nováček

Post by malej »

všechno co budeš dělat,dělej jen ze 100% lnu a vlny. Jsou to dobové materiály a to nemluvím o tom jak v létě chladí a v zimě hřejí :wink: .
Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant.
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Pokud chceš plášť opravdu teplý, vyber si nějakou silnější vlnu. V tom případě nešetři na ceně, protože s tloušťkou vlny stoupá většinou i cena. :wink:
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Dyftýn je bavlna a ta se tady v raném středověku nepoužívala. Především vzhledem k ceně je vhodný pro dřevárny a larpy. Na dobové kostýmy používej jak už bylo řečeno len a vlnu, pro nobilitu pak případně i hedvábí.
Z čeho má plášť Wothan, by ti asi řekl nejlíp on sám, ale myslím, že to bude vlna. :wink:
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Tvarově můžeš mít půlkolový, nebo čtverhranný. Starší je určitě čtverhranný. Půl a třičtvrtěkolový nosila zpočátku vzhledem k jeho ceně jen nobilita (větší spotřeba látky, větší odpad). Ve vrcholném středověku už byl běžný i u nižších vrstev. Záleží, jakou společenskou vrstvu chceš představovat, podle toho si vybírej i barvu.
malej
Nováček
Nováček

Post by malej »

Wolfenburgh wrote:Všem moc děkuju za pomoc. Teď aspoň vím, že to, co nabízejí na Drakkarii, což je vyrobený z dyftýnu, asi neni to pravý ořechový.
:) Jojo Drakarii se vyhejbej obloukem. Je to pouze prostředník mezi výrobce a objednavatelem. Tudíž až o 40% vyšší cena. Ber to max. jako inspiraci. Len a vlna ti bohatě postačí na veškeré ošacení. Můžeš mít spodní a vrchní šat ze lnu (len se dá dobře barvit) nebo spodní lněný šat a vrchní vlněný. Ale pozor na barevnost. Výroba některých barev byla vskutku nákladná. Vše se dá zase nahradit jednoduchým vyšíváním. Hodně zdaru!
Zuza
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Zuza »

Presne tak - zvlast co se obleceni tyce, tak oni se v tom vubec nevyznaji, berou to, co jim kdo proda za hodne levnou cenu. Jestli chcete neco levnejsiho a chcete to mit celkem rychle, tak jdete k nim, ale jestli vam aspon trochu zalezi na hist. vernosti, radsi se podivejte jinde.
Ve svych krejcovskych zacatcich jsem pro ne sila - a prave kvuli vyse zminenym duvodum odesla.

Nicmene muzu vam potvrdit, ze drtive vetsine nasich obcanu na hist. vernosti moc nezalezi a hlavne o tom nic nevedi, proto maji obchody typu Drakkaria a Fantasyobchod porad mnoho zajemcu:-)

Image
malej
Nováček
Nováček

Post by malej »

Tak,tak! Zuza to řekla - a já souhlasím. Na druhou stranu pokud se budeš snažit dělat KM (historicky věrněji),tak ti gratuluji a můžu ti garantovat,že tě čeká spousta super zážitků o kterých na obyčejných akcích ani neuslyšíš. Nemluvě o neskutečném množství informací atd.. Hodně zdaru!
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

No jsou především lidi, jejihž hoby je přímo fantasy, jezdí na fantasy bitvy a larpy, proto nemají zájem o dobovou věrnost. Mluvím teda konkrétně za Fantasyobchod, pro který kostýmy šiju. Pokud má někdo zájem o dobový kostým, Fantasyobchod ho nakontaktuje přímo na mně a domluvíme se. Netváří se jako LH a taky jím není. Drakkarie je bohužel taková všehochuť, což je pro neznalé lidi dost matoucí. Rovněž já mám se spoluprací s nimi špatné zkušenosti. Takže je fajn, že se Wolfenburgh zeptal a byl poučen.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Mám dotaz a nesmějte se mi!Když používám Wothanovy "trenky" tak se ve zbroji blbě dostávám k vázání a když si beru klasické bruchy ,tak zas musím hlídat ,aby mi nelez ven.Kde je chyba,neměly by mít bruchy nějaký přesah vepředu? A když vidím na WB ty spálené krky a zátylky,tak se ptám ,jak se soudruzi předci chránili,nikde jsem nic nezahlíd?
Smrt je smyslem života.