Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Dík, zkusím to.
Trojcípá schránka mě taky napadla, ale o těch Turek obvykle píše prostě jako o schránkách, přece jen psal už v době kdy byla hmotná kultura rs dost prozkoumaná a známá - to když se člověk podívá do původní Poulíkovy dokumentace z Mikulčic tak se popisu a interpretaci některých předmětů nestačí divit.
Napadá mě že jsem kdysi viděl snad v NM nějaký kostěný předmět který vypadal tak trochu jako to co popisuje ale bylo to podle mě dost subtilní než aby to takovéhle použití vydrželo.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Článek na téma dřevěných mečů. Spíše je tam zmíněn vrcholný středověk, ale na konci se zmiňují o tom, že nálezy jsou už od laténu.

Tak i tak, třeba to někomu poslouží.

Jenom moje poznámka: mám pocit že bylo několikrát řečeno, že neexistují pochvy jen z kůže - a potom by závěr článku asi nebyl správný. Nuž nevím.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Zdravím,

mám otázečku ohledně poměrně netradyčního zpracování dřeva a to výroby dehtu. Máte někdo zkušenosti s výrobou dehtu ve větším množství? Uvažoval jsem o milíři, ale myslím, že "klasickým" pálením vyjde spíš uhlí než dehet. Též jsem koukal na pokusy výroby dehtu z březové kůry suchou destilací, které provádělo CEA, ale nemyslím si, že by to bylo vhodné pro výrobu většího množství.

Chystáme se přes podzim a zimu rekonstruovat říční loďku a vnější stranu obšívky chceme natřít dehtem, takže proto to větší množství.

Děkuji za věcné informace.
Přeji krásný den.
Vítězství nebo smrt!
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Předně se dá kvalitní dehet koupil - litr asi 1500 Kč (myslím, že tolik mne to stálo).

Ve větším množství dehet vyrábí Villa Nova. Pálí totiž uhlí a dehet je vedlejší produkt.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Díky, mohl bych se zeptat, kde jsi dehet koupil?
Vítězství nebo smrt!
Kryštof
Nováček
Nováček

Post by Kryštof »

Zdravím!
Rád bych se zeptal, jestli někdo nevíte, kde by se dal sehnat losí paroh? Chci dělat rukojeť nože a jelení paroh, který používám, se mi zdá oproti losovi tvrší a hlavně mám pocit, že má los i hezčí barvu :)

Díky moc
Kryštof
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bobr »

Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kryštof
Nováček
Nováček

Post by Kryštof »

Díky moc! Bezva odkaz :)
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Björn Hundolfr »

Nechtěl jsem zepkádat další vlákno ve sháním tak se ptám tady.

Dostal jsme tři kravské rohy no a rád bych je předělal na rohy na pití, Jsou totálně nečiště, humusácký, no prostě jak je vzali krávě tak jsem je dostal já.
Tak jsem se chtěl zeptat zdali někdo nemáte praxi v tom z nich udělat klasický rohy na pití.
Ideálně mi jeden vyrobit a zbývající jeden nebo dva přenechám. Pokud by se tu nenašla žádná taková dobrá duše tak bych si to na koleji zkusil udělat sám, ale z toho moc radost nemam :/

Předem děkuju

Slovan je etnikum. Viking je diagnóza - 

Knecht)" Image
Kaput
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Kaput »

Já jsem to svého času dělal tak, že jsem na stojanovou vrtačku dal nějaký nástavec na broušení oceli a tím rohy vnitřně vyčistil a vyhladil. Líp se to dělá, když jsou rohy nejdřív namočené ve vodě a změknou. Pak jsem je ještě přetřel olejem aby se víc leskly.