Svatobor 2008

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Selamor
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Selamor »

Odvolávám co jsem napsal o Cmeldovi.

S Cmeldou souhlasím. Vyloučit zranění asi úplně nejde, ale dá se zvýšit bezpečnost osobní odpovědností jednotlivců. ( Nějak se do paralely dostali motorkáři.) Původní cíl bitvy byl jiný než dnes, prot by měli bojovníci před bitvami se věnovat více boji ve formaci, aby se velitelé naučili "velet" a vojáci bojovat pod velením. Platí pravidlo: jsou-li alespoň dva, pak musí být jeden velitel.
Myslím si, že by stálo za úvahu zavést do bitev nějakou signalizaci, třeba buben, tak by dala armáda operativně ovládat.

Cmeldo u fotek jsem strávil dvě hodiny :roll:
Lešek, Lach,  Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Selamor: Tím to není, to umíme.
Cmelda: Jen to foť, je to dobrá připomínka (však loni jsem byl v nemocnici s tebou a letos jsem pomáhal odstrojovat raněné. Řidičku, co vezla Ondráše, dostala moje slova, když jsem ji řekl - "Ještě s Ondrášem chvilku počkejte, neteče mu to a přijdou další, tak ať nejedete naprázdno". Vypadala překvapeně.)

Jen bych chtěl uvést jednu věc na pravou míru. Všude se proslýchá, že za to můžou Maďaři a Poláci. Tak jak mi vysvětlíte, že v nedělní bitvě, kde byly jen linie a kruhy, se nestalo nikomu nic, a to přesto, že Čechů tam byla polovina (Sigurdi, Hersiři, my a pár dalších) a zbytek byli cizinci?

A jak je možné, že v liniích a kruzích a turnaji se nestalo nikomu skoro nic (a to jsme do sebe šli tvrdě a rvali se i na zemi), zato v inscenované bitvě tolik zranění. Podle mě je to proto, že do turnajů jdou lidi s tím vědomím a rizikem, zatímco do boje "scénického" bezstarostně kde kdo (mnohdy i bez pochopení své úlohy ve scénáři) a hlavně bez odpovídajícího vybavení. Třeba ten kluk, co šel do bitvy bez rukavic (ačkoliv všichni ví, že je to riziko, a ačkoliv ho na to jeden z organizátorů upozornil).

Tedy nemluvím o tom obličeji, to je zlé, ale třeba všechny ty posekané ruce, těm se dá snadno předejít. Pak taky všichni vědí, že to je poměrně tvrdá bitva a jít do ní nemusí.

A nakonec - třeba na poslední Modré bylo zranění několik (myslím, že 3 nebo 4), a to byla počtem účinkujících ani ne poloviční a cizinci v bitvě byli přesně dva (pokud nepočítám slovenských bratov).

Můj celkový dojem - za ta zranění si můžeme sami, nedostatečnými ochrannými prostředky, špatným tréningem a nedržením linií (vystavení se útoku více lidí atd.) a honěním vlastního ega v bitvě. A dokud se to bude svalovat na brutální cizince, tak nás budou vozit do nemocnice dál.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Opoč
Nováček
Nováček

Post by Opoč »

u jednoho zranění souhlas s tím že si za to mohl sám ( ten prst bez rukavic )
u dalších bych to úplně netvrdil -
zlomená ruka (předsek na útočící ruku).přes koženou rukavici z tvrdé kůže ( 4 mm ) ještě podloženou druhým koženým nátepníkem.To už nebude moc tlumený zásah.
obličej danaxem - u diváků ,tam byla docela mlata
obličej sekera - po klínu .úder zprava mimo zorné pole.
poslední z kruhu zrady nevím,to už sem řídil do nemocnice.

je pravda že někteří jdou bezstarostně , ale za zbraň zodpovídá ten kdo ji drží.
Když sem klečel u zraněného , tak sem jich ještě sám pár koupil do zad a po hlavě ( pěkný důlek v přilbě ).
nedělní bitva byla o něco přehlednější díky menšímu počtu účastníků a řekl bych že se všichni trochu krotili.ale šít v obličeji apod. sem tam několikrát viděl taky.
Neházel bych to všechno na poláky( ikdyž jsou tvrdší ) , ale ten blacklist bych zavedl ( ne podle národnosti). Já ho úspěšne používám na akcích které pořádám ( nejedná se o LH akce , ale funguje to,tam )
a samozřejmě sanitka by měla stát poblíž.
Rekrut
Nováček
Nováček

Post by Rekrut »

No ta zranění co byla, něco bylo dílem náhody a špatné vybavenosti a něco nezodpovedností některých účastníků scenářového boje, kteří nepochopili, že je to scenář a ne opravdový boj. Viz zranění Ondry. Stáhnout někomu dánkou štít a pak za ten štít tou dánkou bodnout je prasárna největšího řádu, sám jsem to zažil na Wothanburgu a je to paradička :( . Jinak jsem viděl přímo jedno zranění ruky která držela štít. Po seknuti se zaseknul meč do štítu a při páčení meče ven ten kluk sklonil štít směrem dolu a objevila se uplně nechráněná ruka, na kterou v ten moment dopadly dva seky zbraněma. Věřím tomu že Ti co ho sekli nemířili na jeho ruku ale na ten štít který prostě náhle nebyl tam kde byl kdyz ten člověk ten sek začal. Nevím který ze zraněných to byl, za to vím že ruka která drží štít musí byt chráněna taky. Myslet si že když držím štít že se té ruce nemůže nic stát je blbost.
Co se týče té zlomeniny předloktí, tak 4mm kuže je nic, a předseky na ruce jsou sice dost hnusne a bolestivé, ale je to předsunutý cil na který kde kdo dosáhne. To že někdo užívá larp pravidla a tu ruku používá jako kryt je jeho problem. Ja osobně si na to dávám pozor a ruku tam nenechávám. Navíc to mohl být sek vedený uplně někam jinam na někoho jiného ale prostě se změnila situace a ten dotyčný už to nemohl dobrzdit.
Ale to jsou samá kdyby. Co je důležíté je to že se jedná o scénář a ne o doopravdový boj a někteým účastníkům to je třeba připomět před bitvou zvlášť.

Jinak až na ta zranění byla cela akce super a můj dík za to patří pořadatelům, zvlášť vyborný nápad byl dát kadiboudy k taboru :). To člověk ocení hlavně po ránu :mrgreen:
Opoč
Nováček
Nováček

Post by Opoč »

...Co se týče té zlomeniny předloktí, tak 4mm kuže je nic, a předseky na ruce jsou sice dost hnusne a bolestivé, ale je to předsunutý cil na který kde kdo dosáhne. To že někdo užívá larp pravidla a tu ruku používá jako kryt je jeho problem. Ja osobně si na to dávám pozor a ruku tam nenechávám. Navíc to mohl být sek vedený uplně někam jinam na někoho jiného ale prostě se změnila situace a ten dotyčný už to nemohl dobrzdit....

upřesnění - lamelová rukavice ze 4-5 mm tvrzené kůže ještě podložená dalším koženým nátepníkem u kterého neznám tloušťku . Tu vrchní rukavici znám a nepřijde mě jako "nic" a dotyčný zraněný ruku určitě nepoužívá jako kryt ,bylo to ráz na ráz.Když chce seknout , tak ruka chtě nechtě de ven před hradbu,ne ? naopak bych řekl že ten kdo ji zlomil se ji snažil stihnout trefit dokud je venku , proto sekal rychle a nestihl tlumit.
Pokud jako útočník nestihnu utlumit sek , je to moje vina.I když se těsně před tím změnila situace.
Last edited by Opoč on Mon 16. Jun, 2008 11:55, edited 3 times in total.
Rekrut
Nováček
Nováček

Post by Rekrut »

to Opoc : nehádám se neviděl jsem to a je možne že to je jak říkáš ty a někdo ho chtěl trefit naschval. Ovšem tohle je přesně LH zranění :wink: prostě předseky na ruce fungují velmi efektivně. Ten kdo zbraň užívá by měl mít trochu rozum. Je to hlavně o lidech a vždycky se najde někdo kdo tu zbraň neužívá s rozumem :cry:
cmelda
Nováček
Nováček

Post by cmelda »

Selamor wrote:Odvolávám co jsem napsal o Cmeldovi.
Cmeldo u fotek jsem strávil dvě hodiny :roll:
Netřeba odvolávat (nebyl jsi tam, takže jsi nemohl tušit o čem jsem vlastně mluvil).
Třeba tento problém řešit. Diskuse se rozjela a to je přesně ten cíl, který jsem svým provokativním příspěvkem sledoval.
BTW za fotky jsem to už schytal i od svého webhostera. Při prvním přístupu do galerie se generují náhledy a docela pěkně mu to utilizovalo CPU na serveru...

Rychle nadhazuji pár dalších otázek či témat k diskusi:

1. Jen tak pro klid duše - v sobotu večer jsem viděl odjíždět domů toho kluka, co to schytal na kloub palce protože neměl rukavice. Povídal že cesta domů bude problém, protože řídit bude muset jeho holka která moc nejezdí. Už odjezd z tábořiště byl takový rozpačitý. Tak bych jen uvítal zprávu od něj nebo od někoho kdo ho zná že v pořádku dojeli.

2. S některou z účastnic jsme se bavili o tom, jak probíhají zkoušky výzbroje na Wothanburgu. Nepovšiml jsem si, že by se něco podobného dělalo tady.

3. To že při individuálních soubojích v turnaji nebyla žádná zranění je možné vysvětlit i psychologií anonymity davu (u některých působící bezděčně, a někdo toho může zneužít i zcela vědomě)

4. K názoru že zranění jsou problémem vždy dvou konkrétních jedinců (zraněného a zraňujícího) a pořadatel s tím něco těžko udělá: Když mne někdo zmlátí na ulici není přece jen problém nás dvou. Každá komunita se snaží pomoci jedincům v řešení jejich individuálních problémů a proto máme legislativu, policii, ...

5. Možná by nebylo marné, kdyby ti co utrpěli zranění se pokusili objektivně popsat, jak k tomu došlo (a také jak dlouho se s tím asi budou léčit a budou v pracovní neschopnosti). Pokud nedejbože bych příští rok zase jel do špitálu, tak kromě foťáku budu mít i diktafon.

6. Prosil bych někoho kdo se v tom vyzná o info, jak lze zajistit na bitvě účast sanitky (obávám se že to zadarmo nebude). Plus případné vysvětlení všech výhod tak jak jsem se to snažil naznačit v dřívějším příspěvku
Jarda-sigurd

Post by Jarda-sigurd »

Jen si dovolím připomenout, že na akci byl pro tento případ profesionální záchranář s vybavením, takže poskytnutá pomoc byla v podstatě stejná jako kdyby měla přijet sanitka. Pokud by tam sanita stála, stejně by asi čekala na konec aby odvezla všechny a pokud by odjela už s prvním zraněným, tak by na tom všichni byli ještě hůř, takže skutečnost, že se zranění vozí autem už na rychlosti nic nemění, spíše jí to přidává.

Po akci jsem se bavil o zraněních s Kainem a souhlasím s tím, že každý jde do bitvy na vlastní riziko a především by měl být soudný, a neměl by tam chodit, pokud nemá dostatečné vybavení a zkušenosti. Ten naseknutý prostředníček jsem viděl přímo z věže a ačkoliv měl tento bojující rukavice, tak byly snad hadrové, takže k ničemu. Pokud máte strach o svoje tělo, tak doporučuji hrát šachy. Každý sport čí koníček sebou nese jistá rizika a těch by si měl být každý vědom. To je jako hrát airsoft, nevzít si brýle a pak se vztekat, že vám někdo vystřelil oko.
Last edited by Jarda-sigurd on Mon 16. Jun, 2008 10:32, edited 2 times in total.
cmelda
Nováček
Nováček

Post by cmelda »

Jarda-sigurd wrote:
Opoc wrote:Pokud by tam sanita stála, stejně by asi čekala na konec aby odvezla všechny a pokud by odjela už s prvním zraněným, tak by na tom všichni byli ještě hůř, takže skutečnost, že se zranění vozí autem už na rychlosti nic nemění, spíše jí to přidává.
Ano, taky jsem si to myslel. Nicméně Míla (a realita v nemocnici) mne přesvědčily o tom, že sanitka by eliminovala papírování v nemocnici a sádrovat a šít by se mohlo jít hned ! (Míla je zřejmě někdo od vás, je místní - mj. zajišťovala dovoz masa na večer, dělá ve zdravotnictví. Tak se jí zeptej na její názor)
Tak se v nemocnici v prvé řadě řešilo vypsání papírů, zaplacení 90,- Kč a jiné z hlediska lékařské péče nepodstatné <P>čoviny !
A kdyby se stalo něco opravdu zásadního, tak sanitka s majáčkem určitě jede rychleji než třeba já v LH obuvi.

Klidně budu dráždit kobru bosou nohou, protože příští rok se chci opět ukázat na vaší akci a místo jízdy do špitálu si vychutnat bitvu až do konce.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Pardon, ale to je pitomost. Samozřejmě, že každý jdeme do bitvy na vlastní riziko, ale prohlásit, že si za to lidi můžou vlastně sami je zhůvěřilost.
Chápu, že jako organizátor k tomu máš tendenci, ale pět zranění na nemocnici v jedné bitvě je prostě moc. Buď byla podceněna kontrola vybavení vzhledem k tvrdosti boje, nebo byla podceněna osvěta mezi bojujícími a jejich kontrola. A obé je možno v dalším ročníku zlepšit, jen si nehrát na tvrďáky. Nebo čekáš na podobná průser, jaký se stal u nás? A to ta holčina naštěstí o oko nakonec nepřišla. A kdyby si z našeho průseru, a následného řešení, vzali ponaučení všichni pořadatelé, mohla Aranka vidět na obě oči (sorry, že si tě beru do huby).
Takže pokud nešekáte na srmťák, který vám buď zruší akci, nebo donutí něco udělat, probuďte se, a to rychle.
A ad sanitka - opět pitomost, i profizáchranář nemá to vybavení, které v sanitce je k dispozici, a kdyby se stal průser (v Polsku mi málem zlomili obratel - myslíš, že kdyby uspěli, tak nebudu rád za sanitku?), máte rychlý odvoz u huby. Pořádat hustou mlatu bez sanitky je opravu mimořádně nezodpovědné.