Nátěry dřeva
Moderators: Viktorie, ClaryAldringen
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 141
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brodce
Já bych to moc nehrotil. Pokud ho budeš často používat, sám se ti nacucá vším potřebným. Třeba já jsem svůj jídelní nožík pořádně zamastil na několika žranicích a je pořád v pohodě. Doma mám asi 25 let starou vidlici a ta má zamaštěnou rukojeť skrz naskrz. Takže ji po umytí jenom otřepu a dám zpět do příborníku.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 409
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: okolí Brna
no, já bych to zase neodbýval... Pokud není nůž do začátku ošetřen, stačí jediné zmoknutí, a může být po něm...
Mě se osvědčil recept, který si myslím nemůže historicky urazit nic...
Ve vodní lázni ohřeji na co nejvyšší teplotu ve vysoké a úzké nádobě lněný olej (vysoká a úzká akorát pro to, aby se do ní vešla rukojeť, a nezehříval jsem zbytečně moc oleje...)
Nůž do lázně rukojetí položím na cca 20minut (za tepla pěkně jdou ze dřeva bublinky), pak vytáhnu, otřu, a vložím znovu na 20 minut, a pak ještě jednou...
Potom nůž nechám zchládnout, olej na povrchu měkkým hadříkem otřu, a rukojeť napatlám rozehřátým včelím voskem. Ten vlněnou látkou rozvaxuju, a hotofson...
Takto nazákladované dřevo pak vydrží (téměř) cokoli.
Mě se osvědčil recept, který si myslím nemůže historicky urazit nic...
Ve vodní lázni ohřeji na co nejvyšší teplotu ve vysoké a úzké nádobě lněný olej (vysoká a úzká akorát pro to, aby se do ní vešla rukojeť, a nezehříval jsem zbytečně moc oleje...)
Nůž do lázně rukojetí položím na cca 20minut (za tepla pěkně jdou ze dřeva bublinky), pak vytáhnu, otřu, a vložím znovu na 20 minut, a pak ještě jednou...
Potom nůž nechám zchládnout, olej na povrchu měkkým hadříkem otřu, a rukojeť napatlám rozehřátým včelím voskem. Ten vlněnou látkou rozvaxuju, a hotofson...
Takto nazákladované dřevo pak vydrží (téměř) cokoli.
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války

http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku

http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 409
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: okolí Brna
mimochodem... před pár dny jsem při cestě autem náhodou přeladil na nějaký ČR, kde měli rozhovor s dajakým slovákem, který vyrábí lidové klasické hole a nože )a nějaké další doplňky). Co mě upoutalo byla zmínka, že dřevo napouští nesoleným vepřovým sádlem, a pak je v udírně vyudí...
Prý má nějaké hole a nástroje po prapředcích staré přes sto let, a pořád jsou díky této údržbě v kondici...
Docela bych tomu i věřil...
Prý má nějaké hole a nástroje po prapředcích staré přes sto let, a pořád jsou díky této údržbě v kondici...
Docela bych tomu i věřil...
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války

http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku

http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 59
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
Alistaire: Potvrzuji, ten postup s horkým lněným olejem funguje výborně. Jen je potřeba dávat pozor na to, aby dřevo rukojeti bylo předtím dokonale suché, jinak může tímhle teplotním šokem popraskat (vlastní zkušenost
).
Jo a lepší než včelí vosk je karnaubský, ale ten zase není LH - aspoň pro středověk.

Jo a lepší než včelí vosk je karnaubský, ale ten zase není LH - aspoň pro středověk.
Tu ora, tu protege, tu labora!
-
- Nováček
- Posts: 17
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Alistaire: Díky za tipy! Zaujalo mě to uzené sádlo. Akorát ten nůž pak budu muset mít asi v nějakém smraduodolném místě, počítám že to nebude vonět po fialkách:-)
Hledal jsem různě po netu návody i na moření tou krví. Ale každý tvrdil úplně něco jiného. Jeden tvrdil že musí být volská a ne býčí, kvůli tomu, že volská neobsahuje nějaké hormony, které jsou tam na závadu či co, další že je jedno jaká krev, ale musí se s něčím míchat (už nevím s čím) a ředit vodou a jiný zase zě se používá tak jak je... tak prostě nevím. Asi zkusím jeden z postupů co jsi mi tu napsal a na volskou krev se vyprdnu.
Hledal jsem různě po netu návody i na moření tou krví. Ale každý tvrdil úplně něco jiného. Jeden tvrdil že musí být volská a ne býčí, kvůli tomu, že volská neobsahuje nějaké hormony, které jsou tam na závadu či co, další že je jedno jaká krev, ale musí se s něčím míchat (už nevím s čím) a ředit vodou a jiný zase zě se používá tak jak je... tak prostě nevím. Asi zkusím jeden z postupů co jsi mi tu napsal a na volskou krev se vyprdnu.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 409
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: okolí Brna
bude to vonět po uzeným... :D
konec konců kostýmy a uniformy po akci vždycky od ohňů voní/smrdí (dle osobních preferencí) velmi usilovně...
Děda říkal, že trámy natírali volskou krví... ale na nůž bych to neaplikoval...
konec konců kostýmy a uniformy po akci vždycky od ohňů voní/smrdí (dle osobních preferencí) velmi usilovně...
Děda říkal, že trámy natírali volskou krví... ale na nůž bych to neaplikoval...
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války

http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku

http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
-
- Nováček
- Posts: 17
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha