Ratatosk píše:Prosím, můžete mi někdo pomoci? Scháním obrázky a informace o ozdobných špedlících používaných k upevnění pokrývky hlavy.
Třaba jako je tento: 1. 1/3 13. století, Lübeck.
Obrať se na Posadowa, má celou studii nalezených špendlíků z Londýna - datace je 13.-15. st. Je toho dost a podle dobových účtů to bylo spotřební zboží - některé urozené dámy mají stovky různých špendlíků. Obchodníci je vozili v desítkách tisích kusů (viz. svatební výbavy panovnic a kněžen).
Sám jich pár dělám pro svou paní - špendlíky do účesů, závojové špendlíky a špendlíky na sepnutí šatu. Zatím umím jenom perlovou a skleněnou hlavičku, na odlévané mi chybí zázemí (ale předlohu jsem schopný vymodelovat). Mám ještě pár jemných stříbrných aplikací a když tak koukám na ten Lübecký, byla by to také cesta
Když všechno půjde, udělám jich pár na turnaj, ale raději to neber závazně - jaká by měla být případně délka a síla drátu?
Naposledy upravil(a) Maršálek dne čtv 15. kvě, 2008 12:42, celkem upraveno 1 x.
Děkuji za nabídku. Ale taky máme v plánu špedníky vyrávět a ještě se domlouvám s jedním šperkařem na výrobě stříbrných, takže špendlíky snad i seženu sama. Až bude nějaký výsledek, tak se ozvu, jak to dopadlo a jestli je možná výroba i ve větším množství pro další eventuální zájemce:-) Ale potrvá to nejspíš déle.
Někdy v 15. stol. tuším začaly být karetky vytlačovány prýmky, v baroku už se používaly jen na venkově a tam zůstaly jako součást některých krojů dodnes.
Je zajímavé, jak RS vlivy pronikají do VS. Styl ušijeme to z vlny a dáme tam karetky ale je třeba obecně pochválit, vypadá to dobře a je to funkční. Snad z toho nevyleze uniformita...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Na 14.stol. jsou karetky i lemovky tkané na hřebenovém stávku dobové - stačí se podívat do Codexu Mannese (vyobrazení stávku) nebo do nálezů z Yorku (karetky).
Mně lemovky a stuhy na středo- a západoevropských iluminacích a nálezech z vrcholného středověku připadají spíše vyšívané než tkané, ale to samozřejmě může být jen můj dojem.
Je vůbec nějak nálezově nebo alespoň výtvarně či literárně doloženo vybavení středo- a západoevropských oděvů, postrojů (tašek, nůší atd.) a zbrojí vrcholného středověku stuhami/pásky/lemovkami tkanými na karetkách?
Pokud ano, je možné uvést konkrétní zdroj?