Zpracování kovů, jejich výroba, lití a kování
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
V podstatě stejné ve dřevě jsou z doby bronzové ze s. Německa. Osvědčený vzor.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Občasný přispěvatel
úplně nejjednodušší je křemičitý písek- možno v hmoždíři rozemlít sklo a prosít přez čajové sítko. V chemickém receptáři je návod na prášek na sváření oceli(vyhledám) . Je to na bázi železných pilin, kalafuny, skla a sody. Roztaví se to, vyleje na plech a rozemele. Tavicí kelímky jdou sehnat například ve firmě SWAH- na konci Dobřichovic směrem na Řevnice.abaddon píše:btw. napada me: pouzili jste pro to svarovani nejakej ten prasek co pouzivaj kovari pro lepsi prilnuti tech svarovanych casti? pripadne co je to vlastne za previt a cim by se to dalo nahradit s ohledem na histoti a historicky postupy... napada vas neco?
Pak dobře funguje náplň z keramických pojistek.
Japonci tavidla nepoužívají a řeší to čistotou ohně, paketu i kovadliny. Když se vyndá paket z ohně, ostříkneš ho trochu vodou(např. petflaška s dírkou ve víčku) a okuje odlítnou. Pokud tam nějaké zůstanou, stačí pár tahů drátěným kartáčem, nebo přez hranu kovadliny. A rychle svařit.
habeante not papyrum, daktylo derade pugam
-
- Stálý přispěvatel
Už to tady nekde bylo:
http://kovarna.webzdarma.cz/
Ja delam porad na slapaci vyhni, zacinal jsem s kovarskym uhlim, pak jsem zkusil koks, posledni dobou jsem presel na drevene uhli, v okoli se neda sehnat kvalitnejsi palivo.
http://kovarna.webzdarma.cz/
Ja delam porad na slapaci vyhni, zacinal jsem s kovarskym uhlim, pak jsem zkusil koks, posledni dobou jsem presel na drevene uhli, v okoli se neda sehnat kvalitnejsi palivo.
-
- Občasný přispěvatel
Ahoj vespolek,mam dotaz na kovare praktiky co maji zkusenost s vyrobou kresadel... par kresadel jsem ted nedavno ukoval jenze jsem z toho matrose vypalil uhlik a tak to kurna vubec nekrese.
Potreboval bych vedet jak v polnich podminkach me napul fungujici kovarny dostanu ten uhlik zpatky,jde mi tedy o technologii tzv.cementizace coz je nauhliceni povrchove vrstvy oceloveho vyrobku difuzi uhliku,z chytrych knizek a ze skoly si vybavuju tri pouzitelne technologie ale ani jednu nezvladnu u sebe v kovarne...
Potreboval bych vedet jak v polnich podminkach me napul fungujici kovarny dostanu ten uhlik zpatky,jde mi tedy o technologii tzv.cementizace coz je nauhliceni povrchove vrstvy oceloveho vyrobku difuzi uhliku,z chytrych knizek a ze skoly si vybavuju tri pouzitelne technologie ale ani jednu nezvladnu u sebe v kovarne...
-
- Stálý přispěvatel
Zkus použít ten postup citovaný z renesanční literatury v tématu RS > Brnířina: vezmi nějakou uzavíratelnou nádobu (třeba plechovku), naplň ji najemno namletým organickým materiálem (třeba kravské rohy), dej do toho ten kus co chceš nauhličit, uzavři a dej na pár hodin do ohně, ať se rozžhaví do červena. Musí to být bez přístupu vzduchu. IMHO ale u křesadla nevím, přijde mi že ta povrchová vrstvička sycená uhlíkem nebude nijak tlustá a okřeše se.Jenne píše:Ahoj vespolek,mam dotaz na kovare praktiky co maji zkusenost s vyrobou kresadel... par kresadel jsem ted nedavno ukoval jenze jsem z toho matrose vypalil uhlik a tak to kurna vubec nekrese.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...