Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Dano »

Ronšperk píše:Jak jsem byl včera názorně poučen na černou se obarví jen pouhým přiložením železa na mokrou kůži.
da sa tomu pomoct pridanim do vyvaru (napr. dubovej, jelsovej kory. alebo zo zelenych orechovych sup) asi jednej lyzice zelenej skalice (siran zeleznaty) a prirodne vyrobena koza je navzdy cierna. volakedy som tam daval zelezo, ale cierne to ostalo len tam, kde sa to dotykalo koze....
Acheron
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Acheron »

Trocha praxe, a ne hypotetické tlachání.
Sehnal jsem funkční návod na barvení indigem od pana Klaudy, kterému tímto opět děkuji. jeho práce viz. http://www.zdarskevrchy.cz/view.php?cis ... 2007050601

Návod v Bidlové příliš nefuguje a je strohý. Návod je špičkový v tom, že udává přesné množství ingdrediencí, kontrolu průběhu barvení a hlavně řešení problému, pokud se indigo nechce rozpustit. Některé užité chemikálie se nemusely v RS používat, a proto se mohly používat látky s totožnými vlastnostmi.

5 hodinové snažení:

Obrázek
Naposledy upravil(a) Acheron dne pon 21. dub, 2008 17:35, celkem upraveno 2 x.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

Proč to máš světle modré ? Na vlnu to chytá hůř ? Kde se dá sehnat práškové indigo ?
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Acheron
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Acheron »

Barva vysla tyrkysova modr, a je to tim ze mam indigove bahno primo z Bali,
takze jsem musel mnozstvi odhadnout, priste ho dam mnohem vice a pak by to melo byt tmavsi.
Nicmene vypocty jsou pro prasek.

Nekde vyse je jeden ci dva linky na praskove indigo.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nevypadá to zle, problém bude s tím indigem v RS Evropě.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Acheron
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Acheron »

Peroxid jsem nakonec nepoužil, jelikož dávka byla ok, pH papírek sice jo, ale to jen na kontrolu, která by ani nemusela být, kdyby to měl člověk vychytané.
Takže problém je jen v NaOH a hydrosulfidu. Já jsem rád, že se mi konečně podařilo po několika neúspěšných pokusech díky špatnému receptu, obarvit indigem vlnu. Nekradu, abych nadále experimentoval.
Spíš mě mrzí, že člověk vám tu poskytne funkční recept, idkyž ne zcela pro RS, tak máte jenom připomínky. Za celou tu dobu tu nikdo z vás nepřišel s kloudným a funkčním postupem nebo si ho syslí. Vyjma Pampalíniho.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

predpokladam ze zertujes, ze?
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Begbie - mě se kdysi povedlo sehnat kilo indigového prášku, ale po dlouhém otravování a aby se mě už konečně zbavili. Nějaké množství bych mohl případně odprodat - koneckonců jsem to už v minulosti nabízel.

Wothan - já to osobně beru jako možnost si to nabarvit sám - kromě bavlny se nedá sehnat indigem barvená vlna a bohužel i profíci co barví len to neumí třeba na hedvábí - např. za nemalé peníze mi nedokázali hedvábí ustálit. :cry:

Had - teď zrovna u sebe nemám Bidlovou, ale mám pocit, že tam minimálně píše o metodě s močí (kterou snad i vyzkoušela) a snad i ty otruby... Jenže výsledek je nakonec stejný. To je o tom zda experimentovat jako v EA nebo dělat OH a mít indigem barvený materiál. Já u barvení volím první cestu- zatím s vyjímkou indiga :wink: kde mi to přijde zbytečné.

Acheron - konečně jsem to dostudoval a je to super. Konečně něco kloudného, když Bidlová zklamala.

Osobně jsem zabil desítky hodin u barvení s indigem a jen každý 7 pokus jakžtakž vyšel - problémy byly hlavně s redukcí a s ustalováním... tady je konečně něco co je od člověka co s tím barví pořád a je to funkční.

Takže mnohokrát DĚKUJI !

Jinak tady pořád někdo rýpe, ale drtivá většina to nemyslí zle, jen se chce dobrat k více informací :wink: navíc asi krom mě nikdo neví, že sehnat tento FUNKČNÍ RECEPT obnášelo půl roku snažení. Koneckonců já se o to taky snažil ještě déle.
----
Je to jako by někdo konečně přišel s tím jak kvalitně ustálit červce, který je stejně drahý a taky se s ním plýtvá, protože neznáme přesné postupy.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

Díky za nabídku, já to zkoušet nebudu, na zahrádce nám už roste druhým rokem boryt. Loni to s ním nevyšlo, návod paní Bidlové je zřejmě nefunkční, ale máme další.

Možná Had by měl zájem?
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

V pohodě, já se toho zbavit nepotřebuji. Navíc tak 250 gr už padlo jen na pokusy...

Boryt už taky pěstuji a uvidím s jakým výsledkem. U něj by se však pro dosažení tmavě modré (podle některých pramenů) muselo barvit několikrát po sobě. Každopádně, pokud budeš mít funkční recept nebudu se zlobit, pokud se o něj podělíš.

Ještě mě na modrou lákalo to rdesno, ale to už je typicky asijská rostlina, takže jsem ji nakonec nesadil...
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!