Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

To není nic divného. Všechny kresby vlastně znázorňují to co znal jejich autor. V takovém případě bych vážně do úvahy bral i kde rukopis vznikal. V dílnách v centru civilizace budou jistě malby jiné než z manuscriptorií klášterů na úpatí Alp. Jen má teorie ovšem. :wink:
Honor supra Vitam! Obrázek
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Manuskript byl zhotoven v dominikánském klášteře v londýně. Takže ano,prakticky centrum civilizace.
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

No vidíš tak že je docela možné že to viděli. Otázak zní. zda to samé bylo k vidění v našich podmínkách.
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Ronšperk: Nope, otázka zní, nakolik se zabývám naším územím :D což jsem asi měl napsat hned na začátku...
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Zdravím,

v příštích měsících se chystám vytvářet plátový kabátec a tak přemýšlím jak na to. Uvažuji hlavně o podkladu. Původně jsem chtěl použít kůži, ale podle mne ji v pohodě nahradí silnější plátno v několika vrstvách - nýtovat se do něj dá a přijde mi praktičtější. Jinak na upevnění kovových destiček počítám s měděnými nýty.

Co vy na to?
Díky.
Vítězství nebo smrt!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Vladan píše:Zdravím,

v příštích měsících se chystám vytvářet plátový kabátec a tak přemýšlím jak na to. Uvažuji hlavně o podkladu. Původně jsem chtěl použít kůži, ale podle mne ji v pohodě nahradí silnější plátno v několika vrstvách - nýtovat se do něj dá a přijde mi praktičtější. Jinak na upevnění kovových destiček počítám s měděnými nýty.

Co vy na to?
Díky.
že se obávám, že bez kůže se neobejdeš, protože i v hustém a tuhém plátnu se ti budou nýty časem přirozeným namáháním sjíždět. když to hodně zjednoduším, tak rozdíl mezi pozdně gotickou brigantinou a naším VS plátovým kabátcem je to, že ta kvalitní brigantina je prakticky samonosná (destičky se překrývají a plátno je jenom vnějším potahem), naproti tomu obvyklý plátový kabátec je složený z kovových obručí či destiček, které jsou nanýtované na solidním koženém kabátci. je to výrobně výrazně snazší (taky to byla cesta k vývoji té kvalitní brigantiny). ber to prosím s rezervou, ale velmi zjednodušeně to platí. Já sám jsem v minulosti zhotovil několik plátových kabátců a brigantin a také jsem experimentoval s podkladem. osobně jsem pro solidní kůži - vyplatí se to :wink:

pokud budeš chtít zkusit to tuhé plátno, pak doporučuji destičky do plátna zašívat mezi dvě vrstvy - je to doložené, nicméně poměrně namáhavé a prakticky neopravovatelné v okamžiku, kdy ti destičky začnou plátno rozdírat, nebo ho někde protrhnou po inkasování zásahů. domnívám se, že zašívání do plátna bylo v minulosti levnější variantou výroby takové zbroje :wink:
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Tak tak. Na plátno, pokud nevyrábíš zbroj na dvě sezony, raději zapomeň. Plátno nikdy nedosáhne pevnosti kůže ani ve třech vrstvách. Navíc ta úspora v případě užití plátna není až tak vysoká, aby vyvážila nevýhody z ní plynoucí.
http://www.hoashantverk.se/hantverk/hoa ... index.html
Tady se můžeš inspirovat. Já jsem použil o něco silnější kůži, jako podklad.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

A celkme by mne zajímalo, jestli je nějaký přehled cen plátna a kůže. Protože se domnívám, že plátno levnější než kůže nebylo.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jiři z Holohlav »

Správná tlouštˇka kůže je hodně důležitá,s příliš silnou nepůjde pracovat a u slabé hrozí vytrhávání nýtů a bude se škaredě krabatět.Taky dobrý sesazení plátů,aby se překrývaly ,ale kůže se při otvírání "krunýře "neskřípala či nelámala je kumšt.
Držím palec.
Smrt je smyslem života.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

melkel píše:A celkme by mne zajímalo, jestli je nějaký přehled cen plátna a kůže. Protože se domnívám, že plátno levnější než kůže nebylo.
mám na to obdobný názor a domnívám se, že ty do plátna zašívané "železné" kabátce byly jenom výrobně levnější, protože je nemusel dělat solidní zbrojíř - mistr, ale řemeslníci o úroveň níže - tedy tovaryši. kvalita zpracování zašívaných kovových destiček by tak byla nižší
Ich dien!