Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jinak dneska jsem zkoušel další dráty a je fakt že z 1mm to jde lépe než z té 0,8mm.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jinak aby nedošlo k omylu - v tom článku je to napsané - do tohoto tvaru se to nevybouchá jen tím přípravkem - ten to ale přeloží, zploští a umožní to dále zpracovat. Buď jako v tomhle případě bacit razníčkem jen do toho místa spoje nebo jak to popisoval Bozha přeložit nějakým kusem železa - razníkem - celé a bacit do toho kladivem a vytvořit celý plochý kroužek. I tady jsem to trochu zploštil, takže profil těch drátů není mimo to zploštěné místo kruhový ale taky spíš oválný.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jinak se trochu omlouvám za mystifikaci - ty fotky kroužků nahoře jsou z 1mm drátu. Trochu jsem upravil ten přípravek, přeleštil ručně spodní hranu (mimochodem jen prostým ručním leštěním pomocí různých kamenů jsem tak z plezíru dosáhl po asi hodině nebo dvou leštění na plošce kolem díry lesku zrcadla) a nechal si udělat nový navíjecí trn na výchozí vnitřní průměr 6,4mm. Výsledkem je, že můžu dělat teď kroužky jak z 1mm tak z 0,8mm drátu - je to úplně jedno, daří se obojí, jen ty z 0,8mm drátu obvykle trochu zploštím celé. Večer hodím někam na net fotky rozdílu mezi tím 1mm a 0,8mm.

Čili s touhle fází jsem prozatím skončil - ze všech testovaných nástrojů tenhle funguje jednoznačně nejlépe - tj. má nejlepší výsledky. Teď si budu hrát s tím střižníkem na otvory. Pro tyhle kroužky se mi jeví jako optimální průměr nýtu zase 0,8mm. Ono se asi dá říct že si lze vystačit se stejným drátem.
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenda »

Wothane, žíháš ten drát nebo ne?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ne, protože když použiješ ten vázací černý obyčejný drát tak to není potřeba. Možná by to trochu pomohlo a asi by to méně praskalo když se otvor pro nýtek neprostřihuje ale proráží tou jehlou, ale i tak to není nezbytně nutné, protože jak říkám - ten drát je už tak dost měkký.
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenda »

Dobře, díky.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak takhle vypadají kroužky z 0,8mm drátu, vnitřní průměr 6,15mm, co jsem zkoušel udělat dneska.

Obrázek
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Moc pěkné! Jak děláš díry?
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No vzal jsem ty kleště co jsem měl, tu jehlu jsem zbrousil do plošky a tak to víceméně stříhá. Neprostřihne to ale čistě - většinou zůstane ten průstřih viset na kousku materiálu tak ho pak musím odstranit - většinou stačí jen seškrábnout nožem, někdy musím odštípnout. Považuji to ale spíš za provizorní řešení a zkoušku funkce. Ty kroužky jsem i snýtoval, ale zjistil sem že mi trochu "kulhaj" nýtovací kleště - nemám ty důlky přesně v ose, musím s tím něco udělat.

Jinak jsem zjistil u toho přípravku na výrobu kroužků, že když to používám déle, dochází k malému roztemování hrany razníčku a tím pádem drhnuté v přípravku - když to trochu ubrousím, tak mi zase vzniká nežádoucí vůle a následné "zatékání" materiálu mezi stěny raznice a razníčku. Optimální řešení bez využití moderní technologie a velmi tvrdých ocelí asi neexistuje. Tak to řeším tak že ten razníček použiju jen k tomu přeložení a načnutí a pak když mám jistotu že už mi ty konce ze sebe nesklouznou do toho bacím malým razníčkem. Teď zkouším dva druhy navíjecích trnů - podle toho dochází k většímu nebo menšímu přeložení konců kroužku - tohle co jsme sem dával je třeba to větší přeložení.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak jsem se dostal k něčemu, s čím pomalu začínám být spokojený (ten na kraji je schválně ještě otevřený):

Obrázek

Síla drátu stále těch 0,8mm, vnitřní průměr kroužku mezi 6 až 6,2mm. Ještě musím trošku vylepšit nýtovací kleště a dostat do ruky gryf - takhle jsou všechny nýtky rozpláclé dokonale - pokud to praskne tak nikdy v nýtku, ale hlavičky ještě nejsou úplně podle mých představ (zlobí mně souosost důlků v kleštinách těch kovaných kleští - malinko šmajdaj). Jinak se taky učím jak to dělat efektivně na co nejmenší počet úderů kladiva - je to rychlejší ale hlavně čistější vzhled.

Takže si vystačím kompletně jen s drátkem o síle 0,8mm - na kroužky i nýtky. Ještě nechám udělat kleště na 1mm nýtky.