Nevíte někdo, jak vypadaly malé nádobky na parfémy ve 13. a 14. st.? Nejlépe samozřejmě přelom 13. a 14. st. Prokazatelně se sem vozily lepší parfémy z Byzance, Španělska, Itálie a Orientu, předpokládat lze i domácí výrobu. Zajímá mě materiál, velikost a tvar těchto nádobek. S ohledem na to, že se jednalo o poměrně luxusní zboží bych předpokládal sklo (od 1/3 14. st. horuje Petr Žitavský a další mravokárci i proti měšťankám, tady bych ale předpokládal obecně nižší kvalitu zboží, respektive celou kvalitativní škálu). Ty lamentace ostatně vůbec nemusí znamenat, že zachycují samotný počátek této módy líčení
Z parfémů jsem dohledal růže, a jasmín, co dalšího? Vím o provoněných pižmových kuličkách, vkládaných do kovových schránek velikosti větší rolničky a zavěšovaných na opasky. To je ovšem poněkud nic neříkající informace
Prosím případné diskutující, aby se omezily především na stanovené období a případné exkurzy do časů starších výrazně zobecnili. Vím že antika a starověk obecně byly líčení a parfémů ve vyšší společnosti plné, ale mně zajímá naše období a Evropa. Předem děkuji