Nevíte někdo něco o ženetkách? Už se tady o nich jednou někdo zmiňoval. Používaly se prý jako domácí zvířata k chytání myší dříve než kočky. Možná se někde používají dodnes. Jsou příbuzné s cibetkou, ta se jako domácí zvíře v některých zemích dosud chová na maso a kožešinu.
Kaput wrote:Nevíte někdo něco o ženetkách? Už se tady o nich jednou někdo zmiňoval. Používaly se prý jako domácí zvířata k chytání myší dříve než kočky. Možná se někde používají dodnes. Jsou příbuzné s cibetkou, ta se jako domácí zvíře v některých zemích dosud chová na maso a kožešinu.
Dále jsem se dočetla, že ženetky nejsou domestikovány, protože jejich domácí chov je dost problematický. Pro domácí lov hlodavců se odchytávají mláďata i dospělí jedinci ve volné přírodě a ochočují se. Je to prý zvířátko klidné, velmi čistotné, ovšem páchnoucí. Zajetí se ochotně podvoluje a je milým společníkem. Místo kočky se používá hlavně v Africe.
Bohuslav wrote:
Můžu se zeptat na zdroj tady toho?
Jednou přišel František do města Gubbio. Lidé si mu naříkali: "Zlý vlk stále napadá naše stáda ovcí a koz. Ano, před nedávnem dokonce napadl děti a jednoho mladého pastevce těžce zranil." František, v ruce dřevěný kříž, odešel do lesa, kde žil vlk. Slyšel už to strašné zvíře vrčet. "Pojď, bratře vlku!" volal na něho František, "poslechni mě a už lidem a stádům z Gubbia neubližuj! Chci zjednat mír mezi tebou a lidmi. Postarám se o to, aby ti každý den přinesli na kraj lesa potravu. Ale prosím tě, vlku, netrhej už ovce ani kozy!" A - tak vyprávějí lidé z Gubbia - pak si vlk lehl jako ochočený pejsek k nohám svatého Františka, vrtěl ocasem a olizoval mu ruku. Od té doby vlk nenapadl zvířata ani lidi. Lidé z Gubbia ho až do jeho smrti krmili a hýčkali.
Lenka wrote:Nevíte náhodou někdo kdy se rozšířil sysel z asijských stepí k nám? Aspoň přibližně.
Pan Brehm píše -Sysel se šíří z východní Evropy,as před 50 lety tu nevěděl o něm nikdo.Knihu mám po dědovi z první republiky - datum vydání jsem nenašel.