Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Dneska jsem se dokopal do Ferony pro drát žíhaný černý 1 mm (kilo za 35,- 8) ) a zde jsou výsledky:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Prosekávané je to tím samým děrovákem jako prve (0.9 mm), nýty jsou měděné protože se mi teď nechce překalibrovávat díry a důlky.

Tenhle železný drát je sice měkký, ale pořád ne tak měkký jako měděný (ani po žíhání), takže jsem použil flignu - kroužek si v kleštích (viz výše) zplacatím, ale ne až do krve. Pak takto připravený kroužek vezmu, položím na kovadlinu, přiložím razník z opilované kulatiny a kilovým kladivem to rozplácnu až na požadovaných 0.5 mm tloušťky. Jde to snadno ale je to bohužel krok navíc.

Dám si teďka nějakou dobu pohov, pak si budu hrát s finální verzí nýtovacích kleští a přípravkem na prosekávání, abych nemusel používat kleště.

Každopádně nýtované kroužky mám už na háku :mrgreen: a kdyby se někomu zachtělo, vyrobím kroužkovku s materiálovými náklady 50,- za kg. Lidské náklady 15.000,- za kg :badgrin:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Když vydržíš měl bych mít brzo tu kostku - pokud to bude fungovat tak jedním nástrojem zároveň přeložíš konce kroužku přes sebe úplně přesně a zároveň je zploštíš.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Něco k tématu - Mail Research Society Journal (vol1):

http://livinghistory.ie/modules.php?nam ... load&cid=2
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Pokud vezmem v úvahu nenásilnou formu zániku té dílny, sotva jinak ji lze interpretovat. Našlo se kolem 300 kroužků(značná část zašlapana do podlahy objektu), některé poškozené, to ale může být také stavem zachování, k analýzám byl dán pouze výběr, takže naděrované kroužky tam můžou klidně být.
Otázka je zda se tam vyráběly celé výrobky, nebo pouze reparovalo nebo přizpůsobovalo pletivo cizý provenience.

Ta třeštíkova teorie je podle mě dost ubohá.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Díky Bohuslave!
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jo jo, většinu těch výjevů tu mám - třeba to protahování drátů je doloženo myslím pěkně, byť z mladších výjevů. Už jsem se s kovářským bavil na možnosti výroby průvlakové desky, ale tím se hodlám zabývat až nakonec. Už pro to že bych potřeboval k ruce výheň a tak to bohužel nemůžu dělat všude. Horší je to s detaily ohledně zploštění drátu nebo děrování :( Ale jeden výjev který ještě nemám jsem tam přeci jen našel, díky.
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenda »

Wothane, jak máš ty nýtovací kleště a nýty z drátu, nevadí při nýtovátí že konce nýtu nejsou rovné?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já to štípnu kleštěma takže úplně rovné to není, ale proto že to ty nýtovací kleště stejně rozdrtí a smáčnou do tvaru toho důlku v kleštině je to úplně jedno.
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenda »

Aha, myslel jsem si, že to muže vadit.
Může se to dělat i z vázacíhi drátu?