Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Brnířina

Post by Boza »

Myslím že nastal čas založit tohle téma, a že už by (vlastnoruční) brnířina zajímala víc než jen tři lidi.

Pokud máte někdo něco k tématu (nálezy, výbrusy, experimenty, nástroje, postupy), prosím podělte se.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

A rovnou se podělím o dnešní výsledek experimentování s děrováním:

Image

Je to měděný drát o průměru 0.8 mm, navíjený na 6 mm kulatinu. Dírka pro nýt má rovněž 0.8 mm. Mince je 1 Kč z roku 2006.

Měděný proto že nemám po ruce železný, nicméně z mechanického hlediska je srovnatelný s blátodrátem, tak ho používám pro experimenty.

Postupně postnu nějaké další fotky, teď už je pozdě a chce se mi spát :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Ty dírky jsou prosekávané, nebo vrtané? Mají takové krásné okraje.
Vítězství nebo smrt!
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Vladan wrote:Ty dírky jsou prosekávané, nebo vrtané? Mají takové krásné okraje.
Prosekávané.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Tak to se ti to povedlo opravdu krásně :wink: Perfektní práce.
Vítězství nebo smrt!
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Tohle je fajn práce, výsledek by byl pěkně lehoučký...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Děkuji za pochvaly, nicméně to nebylo mým cílem :) Jak jsem sliboval, nějaké další fotky:

Placatící kleště:
Image

Image

Momentálně jsou provedeny jako bastl z běžných štípaček, do kterých je vyvrtaná souosá díra + závit M5; vlastní "lis" pak tvoří dva uříznuté a zabroušené šrouby (zářez na konci šroubů je pro pohodlné seřizování šroubovákem). Po vyladění mám v úmyslu převést to na kované kleště se zaraženými "lisy" z kovaných hřebů ( :idea: protože mají kónus).

Děrovací kleště:
Image

Jsou to jednoduché kované kleště, do kterých je vyvrtána souosá díra vrtáčkem. "Výstupní" čelist má díru o dvou průměrech, kvůli hromadění prostřihů (nedokážu to popsat, časem to nakreslím). Jako razník mi slouží opět vrták vhodného průměru, ulomený na tu správnou délku a s lomem zabroušeným opět do plocha na brousku. Vložím kroužek, sevřu kleště, vložím razník a bouchnu kladivem. Tady bude ještě nějaké ladění a chtělo by to pomocníka pro manipulaci.

Nýtovací kleště
Žádná fotka, napřed musím vyladit děrování. Ale budou to opět kované kleště s důlky vyraženými důlčíkem. V rámci toho budu řešit i systematickou výrobu nýtků, malé kousky drátu štípané kleštěmi se neosvědčily (otřep) takže zkusím pořešit jejich odsekávání.

Obecně vzato, až na ten zatracený razník z vrtáku nemám zatím žádné pochyby že by se takové nástroje nedaly vyrobit ručním kováním za tepla a šperkařskými postupy.

Dokonce by byly výrobně jednodušší jako kované bez rotačně obráběných částí. Ovšem to znamená shánět kováře který je schopný dělat podle nákresu a udržet tolerance (a, termíny :? ) v přijatelné míře, na to zatím nemám ani čas ani chuť.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Tak tady jsou třeba ty moje nýtovací kleště:

Image

Mám takovéhle celkem dvoje - tyhle mají větší důlek a používám je na velké kroužky, jen musím ubrousit trochu ty čelní přesahy kleštin, protože při nýtování uprostřed zbroje trochu překáží - u těch druhých na jemnější kroužky už jsou výrazně menší.

Jinak kleště se dají vykovat daleko jednodužším způsobem - z jednoho kusu, i takové mám ale tyhle používám víc. Důvod tohohle poněkud komplikovaného řešení je v tom že na ty špalíky kleštin je použitá kvalitnější ocel než na zbytek kleští.
Last edited by Wothan on Wed 16. Jan, 2008 17:10, edited 1 time in total.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

A ohledně těch kleští - kováře mám, dokonce dva a oba už mi nějaké kleště dělali, takže za pokus by to stálo, ale chtělo by to za nima zajet a vysvětlit to osobně.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Pár fotek z dnešní brnířské seance u kuchyňského stolu:

Vše připraveno na odsekávání nýtků - kleště jsou ty samé jako na děrování. Jako sekáč posloužil kus oceli neznámého původu, zabroušený na brousku.
Image

Odsekané nýtky. Je vidět že otřep je v zásadě mizivý. Bohužel foťák má problém zachytit takový detail, nemá někdo mikroskop :twisted:
Image

Postup při odsekávání. Jde to báječně snadno, zvlášť pokud je drát mírně zvlněný aby nevypadával. Vyplatí se sekat a sekat a až na konec vysbírat nýtky po podlaze. Kleště jsou uchycené ve stolním svěráčku.
Image

Výsledek - snímek 1. Nýtování je provizorními kleštěmi s vrtanými důlky, zatím nechci načínat kované kleště. Ale je to naprosto triviální, díky tomu že sekané nýtky mají velmi rovný střih.
Image

Výsledek - snímek 2
Image

Ještě jsem ladil děrování, teď je to převrtané na 0.9 mm, nehromadí se střížky a vůbec to odsýpá.

Wothane, vím o tom, koneckonců jeden z nich dělal ty kleště na snímcích, ale dostat se na sever...to až tak někdy v létě během tábora :evil: