Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Sidney wrote:Na předešlén stránce této diskuse ukazoval Kain obrázky RS pilek. Tady je originál pilky veliké jak meč z Novgorodu
Sidney, odkud to prosím je? A nemáš nějaký obrázek s měčítkem? Celkem bych si nechal udělat ten poříz.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Ten poříz je naprosto běžný nástroj používaný ještě nedávno i na našem venkově. Ve stodolách se jich při troše štěstí najde... Pokud chceš, vyfotím ti svůj i s měřítkem. A poznámka k dataci pilky - patrně bude blíž 14. století než RS.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

rab wrote:Ten poříz je naprosto běžný nástroj používaný ještě nedávno i na našem venkově. Ve stodolách se jich při troše štěstí najde... Pokud chceš, vyfotím ti svůj i s měřítkem. A poznámka k dataci pilky - patrně bude blíž 14. století než RS.
Díky, ale "moderní" exemplář už mám. Chtěl bych si udělat opravdu kopii nějakého nálezu.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

ten obrázek je z Novgorodského muzea. Nákres s měřítkem je k vidění zde http://www.vikinganswerlady.com/wood.shtml#Tools
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Můj "moderní" exemplář pořízu - rozdíly minimální:
Image
zoro
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by zoro »

No to se máš čím chlubit Rabe, takový celý rezavý :) kdo maže, ten pořízuje. Ale musím souhlasit s Rabem, podle mě je také zbytečné dělat naprostou repliku slovanského pořízu, když ty naše se od nich vůbec neliší (je to rudiment to je marný). Tedy pozor, musíte vědět s čím děláte, jsou různé typy pořízů- rovné, prohnuté, každý na jinou práci, ale dělá se s nima panečku, dobrý vynález. :)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Obávám se že "naprosto neliší" není tak docela pravda - my samozřejmě máme tyhle recentní pořízy všech možných tvarů, ale upřímně řečeno neznám z RS nálezů žádný který by se tomuhle přesně podobal - většinou mají trochu jiný tvar a bývají drobnější. Pokud by někdo ale našel nález který by tvarově i šířkou čepele odpovídal těm recentním které jsme schopni sehnat dnes (máme věci obvykle z 19-20.st.) velice bych to ocenil - fotku, rozměry apod.

Některé nástroje jsou skutečně stejné - mám třeba teslici, dlabačku - tak 18-19.st., která se prakticky nezměnila, dokonce má i navařený kalený ocelový břit na měkkém jádru (byť je to zjevně hodně používané, takže z břitu už zbývá jen málo). Jenže často nejde jen o to jakou práci to odvede - udělám stejnou práci širočinou z 15.st. jako z 19.st., ale třeba nebudu ukazovat divákům v Rs reáliích práci širočinou z 19-20.st. (mám třeba z tohohle období dvě - jedna má dokonce navařený břit na jádro a kovářskou opravu přeplátováním a nýtováním, druhá už je homogenní, vyrobená bucharem/lisem). Když si pracujeme sami tak samozřejmě používáme kde co včetně seker od fiskarsu, které při vhodně volených typech odvedou spoustu práce - ale nic pro diváky :wink:
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Pánové, nedělejte ze mne prosím idiota. Vím, jak se s kterým pořízem pracuje, na co je vhodný, a jak se přibližně měnily a neměnily nástroje v průběhu historie.
Tudíž touha po kopii nějakého nálezu je čistě moje libůstka, abych vlastnil nástroj, jehož vzor používal nějaký řemeslník v době, kterou se snažíme ztvárňovat, přibližně na území, o které nám jde. Tudíž pokud nemáte nález s těmito parametry a s měřítkem, komentuje si laskavě doma do kapsy.
Díky.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Tož pardon, jsem rád, že k tomu přistupujete takhle a těším se na výsledky.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Tak různě, ale řezbařinu dělám obvykle sadou moderních dlát. Ale ani já nejsem profesionální řezbář, jen samouk. Dělám to víceméně pro radost a proto že lidem ukazuju až výsledky své práce (někdy :-) ), zatím jsem dobová dláta nepotřeboval. I když uvažoval jsem o nich - na druhou stranu já se tímhle "řemeslem" u nás nezabývám tak to rád nechám třeba na Melkelovi. Jinak jeho i moje práce je vidět u nás na webu (můj je nábytek, Melkel dělal třeba tu naběračku).

http://www.curiavitkov.cz/prace43.html
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.