Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

pušky u rangers

Příspěvek od awe »

ještě se vrátím k debatě o používání francouzských pušek důstojníky rangerů.
Názor, že důstojníci rangerů používali francouzské pušky je asi opravdu zapříčiněn názvem "fusila", který byl skutečně používán pro důstojnické pušky.
Nicméně mezi řadovými rangery se semtam nějaká francouzská puška mohla vyskytnout, protože rangeři byli podporováni v tom, aby si přinesli z domova svou vlastní zbraň, nebo si pořídili lehčí než měli ve standardní výzbroji. Je zaznamenáno, že v roce 1759 guvernér Hampshiru Benning Wentworth doporučil rekrutům z kolonií: "sežeňte si své vlastní zbraně... neboť královy zbraně jsou velmi těžké."
Důstojnická fusila byla o několik liber lehčí než Brown Bess.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Já se nechci přít o tom či onom - nicméně mám silný dojem že se zde opomíná jedna dost důležitá maličkost. Tj. otázka čím byla Francie pro tehdejší Evropu? Ona to nebyla jen v tomto případě pro Angličany nepřátelská země. (A neválčilo se pořád!) Jde o paradox té doby. Šlechta a to v celé Evropě spolu hovořila Francouzky, vše co bylo Francouzké bylo jak se dnes říká "IN". Angláni je z duše sice asi nenáviděli, ale toto rozhodně nepopírali. A když si klidně obědnávali obleky a módní doplňky z Paříže a to i drze v době války, tak proč by si nepořídili i Francoukou zbraň, kor když měla punc kvality té doby? Nesmíte zapomínat na fakt, že tzv."totální válka" je produktem až naší "osvícené" doby! Čili zde by se na to nemělo hledět součastným pohledem!!! Jste šlechtic a máte krajky z Bruselu, klobouk z Prahy, šaty z Paříže a kord z Toleda, tak proč by jste neměl Francouzkou pušku, která je považována za nejlepší střelnou zbaň té doby. KLidně měl a ještě dělanou na zakázkou s vlastní jmenovkou :wink: Nemyslím si že to je až takový nesmysl.
Krom toho nepochybuji, že byli ve hře i kořistní zbraně!
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Ale abych zde nevypadal jako nějaký Frankofil - Besiny rozhodně nebyli přeci špatné pušky, tak že si nemyslím, že by každej důstojník musel mít fusilu :wink: A navíc, pokud si pamatuji, tak se ani nepopíralo, že pro Besinu byla vzorem fusila :wink:
Čili já bych si tím zase tak moc hlavu nezatěžoval.
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Francouzské muškety:
Tak mam konečně povzbudivou zprávu. Během týdne by měl být hotov první kus. Jak nafotím, dám sem hned obrázky a cenu.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Francouzske marinacke muskety:
Tak uz mam prvni cenove kalkulace za kompletni musketu:
1 ks..........17 000 Kc
2-4 ks.......cca 15 500 Kc
5-9 ks.......14 850 Kc
10 a vice...14 000 Kc

chce zalohu na material - 1/3 ceny, tedy rekneme 5 000 Kc

Pristi tyden bych mel mit prvni kus v ruce a taky fotky, takze pripadni zajemci se mi hlaste. Docela rad bych se dostal na cenu 14 000 Kc :-))
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Fotky marinacke muskety jsem vystavil na http://galerie.orthank.net/Vitana/Sedmi ... sket_1747/

Neni to docista dokonceny kus - snazil se stihnout termin, aby jsme meli neco na ukazku, takze chybi napr kovani podpazbi u usti hlavne, chybi uchyceni bajonetu (muska), neni usazena protideska zamku, ale co je nejhorsi, neodskakuje uplne ocilka (presto vsak krese dobre a prach na panvicce zahorel) - je to videt na predposledni fotce.

Mam spoustu pripominek, zvlaste lepsi zpracovani, aby nebyly videt stopy po svarech, objimka ma byt jen kovovy pasek, bez nejakeho rozsireni a oko na remen ma byt stejne jako to naproti zamku, nikoli kruh. Zdobeni pazby kolem zamku a protidesky ma byt plasticke a nejen drazka...
Dalsi vec - ta cena je za netormentovanou musketu, coz zveda jeji cenu jeste o tormentaci. Dohoda byla jina. Osobne do toho hodlam jit, pokud uvede do poradku vyse uvedene zavady.

Budu vsechny pripominky davat dohromady, takze kdo ma zajem, ozvete se a poslete vase pripominky.
Doktor

Příspěvek od Doktor »

Myslím, že uzrál čas, abych se sem vložil i když bych raději přetřásal velikost a tvar poprsí některé z našich společných známých. Nejdříve k mistrovství-slíbil jsem článek do Bulteinu a tak to nebudu rozpitvávat tady. Obecně vzato- splnili jsme svou historickou povinnost a draze za to zaplatili. AWS svým přístupem prošvihla možnost transformovat se na vedoucí organizaci westrnového střílení a zdá se mi, že o tuto pozici ani příliš nestála. Doufám jen Hade, že stejně jako bouříš u nás bouříš i v AWS-tam je zakopaná ta větší půlka psa. Teď k nabíjení- rozdíl v rychlosti je dán především výcvikem. Angličtí námořníci dokázali vystřelit dvě až tři salvy, zatímco Španělé jen jednu! a to při srovnatelném materiálu. Když se při nabíjení muškety nepoužívá nabiják a jen se řampne pažbou o zem tak je to fofr (viz Amerika seržanta Lamba). Jen pro zajímavost v 1.světové válce Němečtí důstojníci marně hledali v dobytých Britských zákopech kulometná hnízda a prostě jim nešlo na rozum, že by vzduch natolik zhoustl olovem při palbě z opakovaček. Vtip byl jednak v konstrukci pušky ale především v tom že Tomíci byli vždycky profíci a to i za války! žádný kanónfutr nahnaný povině do zákopů! Jinak při srovnatelném materiálu trvá nabíjení zhruba stejně-drážky nedrážky- mušketa prostě není několikrát rychlejší-je to stejný blábol jako že předovka nejde nabít v leže! A Pensylvánka-to je na román-asi tak: ve střední Evropě bylo vždycky víc puškařů než se tu mohlo uživit a vyráběli perfektní zbraně - Jáger rifle - ale optimalizované pro pohyb v poměrně hustých lesích. Tihle lidé (asi nejvíce Bavoři ale mohli to být i Češi) vysídlovali do Pensylvánie. Je mi záhadou proč zrovna tam, ale puškařské umění si každopádně přivezli sebou. Jenže ouha- rozloha nové země byla obrovská (viz Stará cesta divočinou) s daleko větší možností střílet na větší dálky- zvášť když se kolonizace dostala přes ty první kopce. Představa uživatelů byla taková, že dlouhá flinta dál a přesněji dostřelí (ona to není tak úplně pravda, ale do jisté míry to platí), a tak jistá koumavá hlavička (určitě s podílem České krve-jak jinak že?) onu dobrou a přesnou Jágerku prostě natáhla.(nebo prostě byl línej něco vymýšlet)- hoď te si obrázek do bedny a protáhněte grafickým programem v ose hlavně a dáte mi za pravdu. A poslední věc: (už mám kafe studený a skoro vypitý) antimon nevydírá hlaveň svou tvrdostí ale ostrostí- tuhne totiž v jakési krystalické soustavě (ze školy mi utkvěla v hlavě jen šesterečná a stejně nevím co to je) co má ostré krystaly a proto se přidává cín- ten tuhne shodou okolností tím způsobem, že tyto krystaly obalí (dává se tak 5-6% antimonu a 2-3%cínu), zinek má jednu velkou nevýhodu- podstatně vyšší teplotu tání než olovo a už kdesi mimo běžné možnosti propanbutanového vařiče. U pomalých střel (např 38WC) stačí pouze cín (2-4% poberou rychlost kolem 150-200m/s zcela bezpečně). Gasček má jiný účel-zamezit plameni přístup k olovu a tudíž jeho odtavení. Jo a pokud se zanáší olovem revolver může to být i pro to že je střela příliš TVRDÁ a strhne se v náběhovém kuželu. O tomhle všem si ale můžete přečíst v každé jen trochu slušnější příručce o přebíjení!
Tak doufám, že sem nebudu muset příštích půl roku psát a radši si nechám zdát o tom předmětu zmíněném v prvním řádku.
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Doktore, nebud lenoch a poděl se s náma o info... ;-) To s tím antimonem bylo zajímavé... Dovolim si k tomu jen malou poznámečku. Dostat čisté olovo z laufu je podstatně snažší, než vyčistit "pocínovaný" vývrt.
Co se týče bouření, bouřil bych, kdybych byl členem AWS a bylo kde. Za tím jsem se nedostal k tomu, pohovořit si s Vlastíkem, protože jsem se nezúčastnil žádných dalších závodů v Čechách, kde bych ho mohl potkat. Ale určitě mu řeknu to samé.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Jo, to řekl nějaký svatý, nemýlím li se :lol:

Dr. taky jsem si myslel, že Hlad je v AWS - není :wink:
Joe M.
Ježour
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Ježour »

. :idea: