Spracovanie koze, kozusin, zdobenie, sitie.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

JOE - udění bot - někteří naši zimní ovčí boty udili a Myschwerk to zmiňuje jako OH úpravu bot ze surovky na zimu.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Joe píše: Tak mne napadá, zkusil už někdo přeuzovat normální jelenici (myslím nevydělanou mozkem)? Docela by mne zajímalo, jaké by to dostalo vlastnosti.
Jsou nějaké zmínky o jelenici na botách? Já totiž jsem četl ze sek. litererary nějaké přímo oděvní povinosti jaké má nosit myslím ,že rolník oblečení a vždy tam je zmíněna hovězina. (z cca rözmezí 10-12. století)

Kniha něco na způsob středověký člověk a jeho svět (akurát od německého autora) a citace a iconografii používal především z těchto z prostředí především německa ,takže si nemyslím ,že by u nás bylo nějak jinak.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Kryštof píše:Bozha: A bylo by to třeba teoret. možné? Takže neexistuje žádný nález s použitou touto technikou? A co u picích rohů? Třeba tato firma se tím zabývá... http://www.sweb.cz/msv_kupci/czech/zbozi/rohovina.html
:roll: teoreticky je možné i vypalování slunečním světlem za pomoci véélké lupy z křištálu. O co ti jde - chystáš se nakupovat nebo co?

Vypalované ornamenty na picích rozích, nabízené mnohými kupci jsou ze stejného soudku jako šroubované hlavice u mečů - tzn. rychloojeb sloužící k maximalizaci zisku. Projeď si výsledky http://images.google.com/images?q=drinking+horn a zjistíš jak jsou české trhy deformované...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Bohuslav píše:
Joe píše: Tak mne napadá, zkusil už někdo přeuzovat normální jelenici (myslím nevydělanou mozkem)? Docela by mne zajímalo, jaké by to dostalo vlastnosti.
Jsou nějaké zmínky o jelenici na botách? Já totiž jsem četl ze sek. litererary nějaké přímo oděvní povinosti jaké má nosit myslím ,že rolník oblečení a vždy tam je zmíněna hovězina. (z cca rözmezí 10-12. století)

Kniha něco na způsob středověký člověk a jeho svět (akurát od německého autora) a citace a iconografii používal především z těchto z prostředí především německa ,takže si nemyslím ,že by u nás bylo nějak jinak.
Oděvní řády jsou spíše záležitostí vrcholného a pozdního středověku a novověku. (např. ČESKÝ ČASOPIS HISTORICKÝ, 3/2007 - Postavení „šlechty ducha“ ve Svaté říši římské v zrcadle raně novověkých oděvních řádů ). Nastoupily až s rozvojem módy a jejím pronikáním mezi prostý lid, což pohoršovalo vyšší společenské vrstvy.

S tou jelenicí - neumím si představit, jak by k ní prostý člověk legálně přišel. Lov vysoké byl vyhrazen pouze vysoké nobilitě, takže leda by panstvo kůži milostivě vyhodilo :)
Volo, multum, statim!
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Ježiši - já se omlouvám #-o Nějak mi uniklo, že jde o odkaz na téma středověk (reagoval jsem z odkazu mejlem) a zanáším sem zmatek - omlouvám se.
Joe M.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Já absolutně nevím ,jen se ptám. Protože todle mě teď docela zajímá a pár lidí se mě na tu jelinici ptalo a já absolutně netušil co jim k ní mám říct.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Ne, já jsem sem zatáhnul novej svět - tam to byl častý materiál pro oděv :wink:
Joe M.
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Bohuslav píše:Já absolutně nevím ,jen se ptám. Protože todle mě teď docela zajímá a pár lidí se mě na tu jelinici ptalo a já absolutně netušil co jim k ní mám říct.
:) Já zas jen uvažuji. Nedávno jsem četla knížku (koupila jsem si v Levných knihách na VInohradské) o historii myslivostia a jedna z kapitol je právě o tom, co kdo směl nebo nesměl ve středověku lovit.
Z čehož plyne moje úvaha o případné dostupnosti jelenican a běžném trhu.

Ale myslím, že zde díky posledním příspěvkům vznikl roztomilý chaos :lol:
Volo, multum, statim!
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Jestli to pomůže, tak ty zmiňované stovky bot a jejich fragmentů z Yorku jsou v cca 90% z hověziny, teletiny (calf, cattle) a zbylých 10% je ovce, koza (goat, sheep). Jelenice žádná.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

já jsem jelenici na boty pro RS našel (dříve - musel bych to dohledávat, kdyby někdo chtěl přímý odkaz), ale bylo to jen jako příklad, co se používalo kromě hovězího.