Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

No tak ta cibulová tunika je ovšem parádní.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Bonemina: to jo, ale trochu se bojím že takhle sytá nezůstane - sice je to už jednou vymáchané, ale myslím že to na sluníčku a po opakovaným praní trochu vybledne. Barvené to bylo ovšem na 3x a 2x mořené v modré skalici. Je to asi "nejbytelnější" barvení lnu co jsem dělal.

Až zase nashromáždím dost ořechů, zkusím barvit opakovaně i ty nohavice.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Kryštof píše:Obojí jsem udělal, ale vždy mě dali na výběr jen "nepřírodní" pigmenty a okry... :(
Ten okr přírodní je, liší se jenom moderním způsobem výroby. Prostě pálená a namletá hlína...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od richardrg »

Ta barva vydrží, pár stránek zpět jsem psal postup svého barvení, mohu každému zájemci poslat fotografie svých nohavic nejméně 5 "praných" klasickou metodou - na vlastních nohách - barva pouští jen nepatrně, hlavně v místech která jsou namáhána, nejvíc chodidla, ale odstín dost drží. Podle mě je nutné lněná vlákna před barvením narušit - já je prostě vařím.
Pokud sem někdo umí vložit fotografie pošlu mu tu barevnou kombinaci aby to zveřejnil.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No já to vyvařím ještě jako látku, kvůli smrštění, pak jsem to mořil - vařil ve skalici a až potom 3x barvil. Pokaždé to bylo samozřejmě tmavší a sytější i když největší rozdíl byl asi mezi 1 a 2 barvením.
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od richardrg »

No jasně, já vařím látku a pak ji ještě 2x přeliju vařící vodou, několikrát se mi stalo, že ze šíře 150 jsem měl 125. Jinak já měl takový dojem, že už napoprvé to mělo sytou barvu, ale flekatou ale při dalších barveních to jakoby zestejnalo na nejsytější odstín
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Čím jsi mořil tu tuniku?

Jaké byste mi doporučili rostliny na barvení lnu (zatím jsem zkoušel ořech ,ten mi šel ,břečťan húře)
Zatím čerpán z Bidové Věry -Barvení pomocí rostlin ,ale tam je to spíš zaměřené víc na tu vlnu.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

richardrg píše:Pokud sem někdo umí vložit fotografie pošlu mu tu barevnou kombinaci aby to zveřejnil.
Fotky se vkládají odkazem na stránku, kam jsou vloženy. Kdyžtak mi to pošli na mail anulkach na centru a hodím to sem přes ftp.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Bohuslav: modrou skalicí, ale zkoušel jsem i kamenec - výsledky nebyly špatné ale pro to že jsem ho přidával přímo do barviva hodně to zesvětlil.

Já mám zatím zkušenosti u lnu se:

kopřiva - světle zelená
dubová kůra - světle hnědá
ořechy - světle hnědá ale myslím že při opakovaném barvení půjde i tmavší
cibule - žlutá, oranžová až do hněda, podle počtu barvení
lesní plody (maliny, ostružiny, borůvky - co žena nasbírala) - hnědo-růžová

To všechno by šlo i na vlnu - jen tam se mi to chytá lépe.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Rychard: jo to je pravda, poprvé se mi často stává že je to trochu flekaté a to se pak v dalším barvení už sjednotí.