Odívání

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Děkuji Vám urozená Paní za rady. Šaty by měly být pro nižší šlechtu pro období 1. čtvrtiny 14. stol. V případě použití množství záševků je nutné mít šaty zapínací na knoflíky či na šněrování, protože už by nešly přetáhnout přes hlavu.

Ještě jednou děkuji
Vítězství nebo smrt!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

No na silnější postavu by právě nejvíc měl sedět právě ten dobový s trojúhelníkovitými klíny střih
tedy jsou nějaká fota né přímo missek
- http://www.berwelf.de/bilder/ilza_07/bu ... 7_5782.jpg
- http://www.berwelf.de/bilder/ilza_07/bu ... 7_5800.jpg
- http://www.berwelf.de/bilder/ilza_07/bu ... 7_5797.jpg

Vladane klíny na bocích dejte už od podpažního klínu a prostřední dejte tak cca od pupku. A klíny udělej tak široké ,aby v nejširším místě bylo ještě minimálně 5-10cm navíc.To si myslím ,že je nejvhodnější práci požadavků jak historických tak proporčních.

Princess nevím jak vypadá ,ale slyšel jsem na něj jen hanu.
A ty šaty myslíš jako spodní či svrchní?
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Děkuji za odkazy, ale to je bohužel právě to čemu se chceme vyhnout. Tohle prostě vypadá jako pytel :?. Chápu, že pro to není moc dobově korektních řešení. O spodní šaty nejde, tam může být tělo rovného střihu. Jedná se o svrchní šaty. Napadá mě ty šety ušít v břišních partyjích přiléhavější (ostatně kvůli menším prsům to zvládne právě ten rovný střih) a od pasu pak široké klíny pro optické rozšíření spodku. Případně ještě nějaké zdobení okolo krku, ale nevím jestli by to opticky udělalo to co potřebujeme.

Rozhodně Vám všem velice děkuji a přeji krásný zbytek tohoto již téměř zimního dne.
Vítězství nebo smrt!
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Vladan píše:Děkuji Vám urozená Paní za rady. Šaty by měly být pro nižší šlechtu pro období 1. čtvrtiny 14. stol. V případě použití množství záševků je nutné mít šaty zapínací na knoflíky či na šněrování, protože už by nešly přetáhnout přes hlavu.

Ještě jednou děkuji
Snažím se pomoci, protože sama co nemám na výšku, mám na šířku a hloubku :badgrin: Tak moc dobře vím, co to je, šít si na sebe šaty...

Kdepaaak, žádné zapínání a už vůbec ne šněrování. To naprosto není nutné - jediné, co je důležité, je střihově a pomocí švů a záševků vytvarovat šaty tak, aby de facto získaly tvar do "A", tzn. přiléhaly na prsou a postupně se rozšiřovaly směrem dolů.

Na prsou jsou nutné hlavně záševky v průramku - čím větší obdaření, tím vyšší nutnost vytvarování. Dále pak možná bude nutno tvarovat i výstřih, případně živůtek střihnout a vytvarovat tak, že přes hroty prsů půjdou švy. Rovněž je možno šaty sešít z předem vytvarovaných pruhů v plné délce, tedy tak aby se neodděloval živůtek od sukně.

Šaty by měly volně splývat od prsou k cca bokům a odtamtud se rozšiřovat (výhodou šatů sešitých z několika pruhů je možnost vsazení více klínů). Vznikne tak opticky zeštíhlující dojem - šaty jsou vlastně obepnuté, ale působí, jakoby uvnitř bylo daleko méně těla, než ve skutečnosti je :)

Pokud dáma nemá pas, pak je lépe šaty nepřepásávat a nechat je volně splývat. A to i spodní (cote). Surcote, obvyklý na poč. 14. století, se stejně nepřepásával, hlavně ženy jej nosily volný.
Pokud cote přepásat (aby bylo kam zavěsit váček, klíče, tašku, zrcátko a podobné užitečnosti, pak volně, nějakou zdobnou stuhou nebo pásem či opaskem, nejlépe barevně ladícím se šaty. Prostě se snažit vyhnout zvýraznění partií, jež nejsou goticky éterické.

Nižší šlechta by nejspíš volila kvalitní vlněné sukno, možná samet. Samet je pro baculky dobrý materiál, protože pěkně splývá a tedy by šaty něbylo nutno tolik tvarovat. A leccos schová i co se švů týče.
Sukno je horší. Na něm je vidět každý steh, takže kvalita šití je strašně důležitá. Ovšem zase je to materiál na nošení hrozně příjemný. Ale bývá drahé, pokud je skutečně převážně vlněné. Tady bych se asi svěřila švadleně - sama chodím kolem něho doma už tři měsíce a bojím se střihnout...
Volo, multum, statim!
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

O tom střihu z jednotlivých svislých kusů jsem již uvažoval má Paní. Viděl jsem i střih na kostym.cz. Je pravdou, že to by byla asi ta nejschůdnější varianta, jak docílit onoho požadovaného poměru šířky v pase a u nohou, zatím jsem se však tomuto řešení vyhýbal, jelikož vše šiji ručně a tohle je možnost s největším počtem švů. Nebudu však moci jinak.

Napadá mne, že by toto sešití ze svislých kusů mohlo mít takový samoobepínací efekt (za předpokladu splývavé látky).
Vítězství nebo smrt!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Vladan píše:Děkuji za odkazy, ale to je bohužel právě to čemu se chceme vyhnout. Tohle prostě vypadá jako pytel :?. Chápu, že pro to není moc dobově korektních řešení.
No to máš pak težký ,ale tyhle jsou víceméně dobově dobře provedené a myslím ,že řešit to nějakýma novotama ,je úplně zbytečné.

Kateřina:Já si myslím ,že nižší šlechta by rozhodně moc v sametu času netrálila ,pokud by vůbec měla.Nebo ty k tomu máš nějaké zmínky?
S tím drahým vlněným suknem už je něco jiného
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Posadowski
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Posadowski »

Bohuslav píše:No na silnější postavu by právě nejvíc měl sedět právě ten dobový s trojúhelníkovitými klíny střih
Princess nevím jak vypadá ,ale slyšel jsem na něj jen hanu.
A ty šaty myslíš jako spodní či svrchní?
Zdravím, princessový střih je pro první polovinu 14. st. samozřejmě úplný nesmysl stejně jako zdvižený pas nebo henin.
Trojúhelníkový, nebo jak říkáme "A" střih udělá právě ten nehezký hruškový tvar postavy, pokud je dáma rozsochatá.
Já sám za nejlepší řešení považuji úzkou část živůtku (neříkám vypasovanou!) Úzkou sice, ale navlékací přes hlavu, těsně šněrovaná cotehardie na přelom 13 a 14. st. spíš ne. A te´d to nejdůležitější, od pasu se vloží klíny do všech 4 švů (pokud jsou švy 4) Pokud jsou jen boční, střední díl se od pasu dolů rozstřihne a klín se vloží do rozstřihu.
Podle konkrétní postavy je dobré vyzkoušet, jak vysoko má klín zasahovat. Někdy je dobré mít ho pár cm pod pasem, někdy pár cm nad. A nešetřit látkou, sukně musí být skoro kruhová. Pak samozřejmě vytvoří řasy a sklady. Dokud se to neušije, nezdá se to, ale s postavou to udělá opravdu hodně. I drobné posunutí pasu nahoru nebo dolů, které se zdá být nicotné udělá opticky mnoho, stejně tak ta řasená látka. Stejně tak bych doporučil, až to bude mít dotyčná na sobě, třebas našpendlené, zkusit záševky, jak se to dělalo...
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Vladan píše:O tom střihu z jednotlivých svislých kusů jsem již uvažoval má Paní. Viděl jsem i střih na kostym.cz. Je pravdou, že to by byla asi ta nejschůdnější varianta, jak docílit onoho požadovaného poměru šířky v pase a u nohou, zatím jsem se však tomuto řešení vyhýbal, jelikož vše šiji ručně a tohle je možnost s největším počtem švů. Nebudu však moci jinak.

Napadá mne, že by toto sešití ze svislých kusů mohlo mít takový samoobepínací efekt (za předpokladu splývavé látky).
Milý pane Vladane,

napadlo mne - jak moc je vlastně Tvá paní prostorově výrazná? Některé dámy své rozměry totiž trošku přeceňují a nakonec se ukáže, že to s jejich gotickou éteričností a kurtoasní esíčkovitostí zdaleka není tak špatné, jak si myslí :biggrin:

S tím samoobepínacím efektem jsi to vystihl naprosto přesně a jsem moc ráda, že to krkolomné vysvětlování našlo cíl. A funguje to, to je na tom to nejlepší!
Jo, ale práce je to hrozná - nejlepší by bylo to nejprve nastříhat z papíru, našpendlit (nejlépe na krejčovské panně - určitě dvě tři doma někde najdeš), upravit a pak teprve přenést na látku a střihnout.
Já strašně ráda šiju v ruce, teď zrovna takřka sochám takové tlusté vlněné cestovní gardecorpsy a vyšívám si obyčejné šaty na všechno (z té trikotáže, jak jsem psala). Jen času kdyby bylo víc - šidím noci, jindy to nejde. Moci tak seknout s prací a školou a ponořit se (částečně) do středověku, to by byla krása...
Volo, multum, statim!
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Posadowski píše: A te´d to nejdůležitější, od pasu se vloží klíny do všech 4 švů (pokud jsou švy 4) Pokud jsou jen boční, střední díl se od pasu dolů rozstřihne a klín se vloží do rozstřihu.
Podle konkrétní postavy je dobré vyzkoušet, jak vysoko má klín zasahovat. Někdy je dobré mít ho pár cm pod pasem, někdy pár cm nad. A nešetřit látkou, sukně musí být skoro kruhová. Pak samozřejmě vytvoří řasy a sklady. Dokud se to neušije, nezdá se to, ale s postavou to udělá opravdu hodně. I drobné posunutí pasu nahoru nebo dolů, které se zdá být nicotné udělá opticky mnoho, stejně tak ta řasená látka. Stejně tak bych doporučil, až to bude mít dotyčná na sobě, třebas našpendlené, zkusit záševky, jak se to dělalo...
Zdravím Tě, pane z Posadowa,

moc pěkně jsi to popsal.
Co se týče živůtku - tam vidím, v případě značné prostornosti postavy, i možnost složeného střihu, kdy předek bude mít poměrně úzký středový pruh a na něj pak budou navazovat směrem k boku další dva pruhy po každé straně vepředu i vzadu. Přetvarovávala jsem takto svůj původně pytlovitý surcote a vypadá to opravdu dobře; mj. i proto, že tam je prostor pro svislé záševky. Navíc vzniká 6 švů, do nichž se dají vložit klíny, a šaty se tak daleko efektněji nařasí.
Volo, multum, statim!
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Má Paní, vlněná látka na gardecorpsy na mne již netrpělivě čeká. Je pravda, že času je málo vždy. Dvě, tři krejčovské pany bohužel nenajdu, jednu však ano. Děkuji Vám všem za hodnotné rady. Se sestrou výsledky prodiskutuji a případně se Vás zas dotáži.

Tobě pene z Posadowa děkuji za vysvětlení druhé možnosti, asi budu muset vyzkoušet postupně obě.

Jinak má ctěná sestra je sice prostorově výrazná, však jako ta dáma z fotografií rozhodně ne. V bocích cca 105 cm, nevím kolik v pase, bohužel je to taková dost podobná míra, z čehož plynou problémy s oním válcovitým vzhledem.

Ještě jednou všem děkuji a přeji krásný den.
Naposledy upravil(a) Vladan dne čtv 15. lis, 2007 14:33, celkem upraveno 1 x.
Vítězství nebo smrt!