Jak je to s glazurou a jejím využíváním od počátku 14. st.?
Vím, že se tu razí myšlenka neglazované keramiky, ale je to skutečně pravda? Siegfried odkazoval na keramické kachle ze 14. st., které jsou zeleně glazované. Já mám osobně pocit, že glazura známá byla, ale bylo to prostě dražší zboží, nicméně teď střílím naslepo a tak jsme se rozhodl otevřít toto téma
Výjimečně se galzura používala i dřív. V téhle době se (když už) glazovaly hlavně trojnožky, zřídka i něco jiného (hl. kuchyňská keramika). I tak galzura rozhodně tehdy nebyla typická.
Já jsem se o to také zajímal, bohužel nemůžu najít svoje výpisky, ale pokud si pamatuji bylo glazované zboží podstatně dražší a proto se glazovalo jen zevnitř a samozřejmě olovnatými glazurami které barví do zelena.
Jinak ty bezbarvé by mohli být solné, tak jak to mám já na pohárech, a dělá je keramický dvůr Dufek, mohu doporučit pálí dřevem a má o to zájem, dělá hlavně keltům, ale začal i díky mě gotiku, ted se mi dělají džbány podle těch krnovských. Pokud bude zájem dám kontakt.
takže si dovolím krátké shrnutí a prosím, aby jste mě opravili, pokud plácám blbosti.
Glazovaná keramika se v naší době objevuje (poč. 14. st.), ale pro svou vyšší cenu není zdaleka tak rozšířená. Protože se na keramiku obecně pohlíželo jako na spotřební zboží, zachovalo se nám z archeologických nálezů nesrovnatelně větší množství té neglazované. Tahle keramika by pak byla tipická pro nižší společenské vrstvy a glazovaná by se pak objevovala u movitějších, nebo jako "slavnostnější" kusy. Současně je ale pro movitější možná přijatelnější varinata cínového nádobí.
Zpočátku určitě jen zevnitř, později se snad našly i nějaké střepy nádob, které vypadají, jako že byly glazované jen kolem hrdla a až později celé glazury - co se týče olovnatých ty solné byly podle mě dostupnější a jsou i nálezově starší a docela dobře vypadají jestli chceš pošlu ti fotky
Vím i o glazurách ze 13. století (Hradčany!) od nás kde je galzovaná celá nádoba (hodně malé nádoby). Zase se tu nabízí otázka provenience. Nicméně je to sakra velká rarita. První se začaly glazovat z praktických důvodů trojnožky - zase jen zevnitř. A ani ve 14. století to glazování nebylo rozhodně typické.