Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Björn Hundolfr »

Pročítám teď todle fórum a kdesik zzačátkům bylo řečeno že se t iochranka nemuže podívat do věci, tzn šacovat.
No abyhc pravdu řekl, děláme to na akcích docela často (dělám ochranku na festácích atd) a většinou to máme vysvětlovat tím, že jsme na pozemku počřadatele a pořadatel to vyžaduje tak nevím co je na tom teda pravdy :|
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

to je jednoduché. Zákonné právo na to mají jen policajti a lesní stráž. Nicméně pořadatel je skutečně v dané schvíli majitelem pozemku a má právo si vymyslet cokoliv, třeba i šacovat. Já se zase mohu svobodně rozhodnout, zda se tomu podřídím - pokud ne, pak ale ochranka má právo mne nevpustit. Čili podřídit se nemusím, ale oni mne zase nemusí pustit do vnitř či pokud už tam jsem mne vykázat. To je celé. Pravda je tedy oboje :badgrin:
Joe M.
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Björn Hundolfr »

Nu myslel jsme si to ale teď to aspoň vím pořádně. Jinak k tomu nošení zbraní zabalených, kamarádi hrají airsoft a už několikrát měli velké tahanice kvůli tomu že je svoje "zbraně" nenosili zabalé, přece jen působí velmi realisticky, ale to nejspíš utíkám od teď probíraného tématu ... takže už mlčí 8)
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

Rauco píše:Nu myslel jsme si to ale teď to aspoň vím pořádně. Jinak k tomu nošení zbraní zabalených, kamarádi hrají airsoft a už několikrát měli velké tahanice kvůli tomu že je svoje "zbraně" nenosili zabalé, přece jen působí velmi realisticky, ale to nejspíš utíkám od teď probíraného tématu ... takže už mlčí 8)
Utíkáš od tématu, a popotahovačky měli, protože je mít měli. Airsoftová zbraň je zbraň kategorie D (nepočítám-li vyložené hračky od ťimťonů...). Že je policisté upozornili, že tyto volně nostit jen tak nelze, je v pořádku.
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

Joe píše:Problém s civili nebyl v nabíjení - to je prkotina, ale v tom, že měli problém udržet tvar, což pro tehdejší taktiku bylo nezbitné. Nešlo ani tak o to, že by to neuměli, jako spíš o psichyku. To se trénovalo roky.
Souhlas. Ovšem tady v diskusi šlo o "šťouchání se nabijáky" - tedy špatný systém nabíjení. A v tom se shodnem, že nejspíše problém oni, na rozdíl od vás neměli.
Joe píše:V našich podmínkách těžko realizovatelné pro nedostatek vojáků, dělostřelectva a jízdy :badgrin:
:lol: To už je holt smůla výběru blbé lokace a doby pro to, co rekonstruujete, kombinovaná s česko/slovenskou vlastností být za každou cenu jedinečný :lol: Holt tomuhle reenactorskému období se u nás asi nikdy nebude věnovat tolik lidí, kolik se věnuje obdobím, která naše země zasáhla přímo- nap. války, třicítka, RS, dnes už i gotika začíná mít tvar...
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

(EDIT: v eventuelní diskusi o tom, co, kdo, jak a proč dělá, pokračujte tady)
Naposledy upravil(a) Raiden dne sob 13. říj, 2007 19:57, celkem upraveno 1 x.
R.S.Black
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od R.S.Black »

Joe píše:Problém s civili nebyl v nabíjení - to je prkotina, ale v tom, že měli problém udržet tvar, což pro tehdejší taktiku bylo nezbitné. Nešlo ani tak o to, že by to neuměli, jako spíš o psichyku. To se trénovalo roky. V našich podmínkách těžko realizovatelné pro nedostatek vojáků, dělostřelectva a jízdy :badgrin:
nechci vířit vodu,ale jestli si myslíš že nabíjení ve tvaru je prkotina tak se někdy zastav,vezmi pušku příslušné délky,brýle,přilbu,chrániče atd a vyzkoušíme to.to vše samozřejmě z hlediska milice(domobrany)když máš na výcvik 2,slovy" dva "dny.Musím přiznat že si to docela užívám,jsem přece jenom civil,né militarista ale k naší době to patří ať už jseš v sedmiletce,revoluci nebo Am Ang.Válce .Udržet tvar za reálné bitvy-rovná se -přestat myslet a smířit se s nejhorším.
EXITUS IN DUBIO EST
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

vodu nevaří :wink: já jen že oni s tím neměli až takový problém jako naši vojáčci :badgrin: protože byli přeci jen trenovanější. I domobrana měla pravidelná cvičení. Jinak s tím souhlasím a to co píšeš jsem měl i na mysli. Nemyslet, přesněji zbavit se pudu sebezáchovy. V reálu to muselo být hrozné :roll: Pak jsem narážel na fakt, že aby jste mohli rozvinut skutečné manévry, tak by vás muselo být aspoň 500 aby to vypadalo. To nemyslím nijak zle a je mi jasné, že to víte také.
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Joe: Když jsi v linii, máš ten pocit strachu před bitvou, jak se to spustí, je z tebe stroj, který šlape podle rozkazů. Přes ten dým nepřítele stejně pomalu nevidíš.
Jistě je to jen pocitová záležitost, člověka, který si "na to hraje" a kde nelítají skutečné kule které zabíjejí, neumírají ti pod nohama kamarádi... Ale ta davová psychóza, adrenalin, řvoucí velitelé a seržanti, pospolitost s jednotkou dělají své. Myslím, že to (nebo něco hodně podobného) ti potvrdí i lidi zabývající se psychologií vojáka v současné armádě

Jinak s těmi počty máš pravdu, ani napoleonika, kterou se u nás i v zahraničí zabývá poměrně hodně lidí není schopná v bitvě dosáhnout reálných počtů.

V tom si myslím máme docela výhodu, protože pokud si nebudeme hrát vyloženě na dobývání pevnosti Ticonderoga nebo větších tažení, nejsme v současných počtech bojujících (třeba na Nymburku) až tak úplně vedle. V reálu spousta menších akcí a konkrétně u mariňáků čítala jedna posádka předsunuté pevnosti cca 30-40 lidí (měnilo se to v různých letech). Na Nymburku se nás každý rok sejde přibližně 70 lidí ve zbrani.
No a co se jízdy týče, kterou zmiňuješ - to je trochu utopie - v lesích té jízdy v sedmileté válce moc k vidění opravdu nebylo ;-).
Jiná situace je pochopitelně na evropských bojištích, kde terén její použití dovoloval.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Jasně - nevyjadřoval jsem se přímo k Americe. Tam to byla víceméně partizánčtina, to máš pravdu. Z Evropského pohledu to byli šarvátky okresího formátu :biggrin:
Co se týká pocitu při bitvě, tak máš v obecné rovině pravdu. Nejhorší je to čekání než to začne. Nezapomínej, na rozdíl od Vás o tom něco vím - bohužel :? Pokud je mi známo, právě to byl moment, kdy byl problém necvičené zálohy udržet na uzdě.
Joe M.