Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

a nafotil jsi něco?

Bohužel se nedostanu, ale navíc jsem bez foťáku, takže by mne to dost mrzelo...
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Také bych rád viděl nějaké fotky...
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Nenafotil.... Je tam zakaz foceni a u tech vitrinek stale sedi policajt nebo dva.

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Škoda :?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No nevím jestli se někdy dělaly tyhle věci z cínu - na to je to podobně jako olovo dost měkké. V různých obdobích se dělávalo z cínu kde co - šperky, nádoby, ale o přezkách z cínu nic nevím. Bronzové, železné, pokovené, kostěné, ale z cínu tak maximálně to nákončí a ani o tom nevím. Počítám že bohatí by problém s bronzem neřešili a chudší by si vystačili s železnou přezkou (pokud by jí samozřejmě použili).
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No to bude asi trochu problém - vysloveně italské, resp. sicilské tu nemám a mám pocit že to si asi budeš muset vygooglovat sám, ale jinak nějaký přezky a další normanské památky z období 11-12.st. najdeš třeba tady:

http://www.mondes-normands.caen.fr/angl ... /index.htm
http://www.mondes-normands.caen.fr/angl ... _1_026.htm

Nebo obecně:

http://www.mondes-normands.caen.fr/angl ... /index.htm[/url]
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No myslím že i tu němčinu při hledání ještě využiješ až až.

Jinak ono těch přezek ani od nás z 11-12.st. zase tak moc není a třeba nějaká pěkná honosná zdobená se zdobeným nákončím z takhle pozdního období mně ani nenapadá, třeba napadne někoho jinýho. Ze staršího období by jich bylo dost. Ale pokud jde o jednoduché železné přezky, klidně můžeš použít některé z těch jednoduchách vzorů z těch stránek co jsem ti dal - kruhové, hranaté nebo ve tvaru D apod.

Třeba tohle je příklad jednoduchých železných raně středověkých přezek, které by jsi mohl použít (na našem webu v sekci Práce - kovy). jen upozorňuji že většina těch přezek je poměrně malá - zřejmě na úzký pásek. Jako opaskové spony asi nesloužily všechny, možná jen ty větší - zbytek mohl sloužit jako součásti postrojů, spinadla brašen(?) apod.

Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tohle už jsou prodávané repliky, chtělo by to najít originál, ale je fakt že ve vikingském prostředí bys toho našel víc - ono i u nás, ale ve starším období. Pro to 11-12.st. už nenacházíme moc věcí v hrobech. K vikingským přezkám bys toho našel určitě víc ve Skandinávii, Anglii a koneckonců i v té Francii, ale tady přehled nemám - jsou lidi, kteří ti s vikingy poradí víc.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Jenom zcela obecná poznámka: pokud někdo něco hledáte na internetu, nemusíte znát jazyk. Stačí vám slovník (opět webovský) kde si najdete jak se příslušná věc řekne (např. přezka - buckle). Když už znáte např. anglický nebo německý termín, dá se to využít k překladu do dalších jazyků, např. švédštiny atd.

Taky doporučuju vždycky vyzkoušet funkci Google Image, kolikrát najde anglicky pojmenovaný obrázek na ruské stránce :shock:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jo toho najdeš daleko víc - ale já myslím že ty normanský přezky co jsme ti na ně dával link stačí, tam si snad vybereš ne? :wink: