Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

"iron guard" je železný lučík, ne nabiják (doslova je guard chránič, ale je nutné překádat do zavedené české terminologie)

"either shot or round ball " znamená že mohou být použity jak broky(shots) tak kule (round ball by je doslova ekvivalent českého pojmu sférická střela)

vynechal jsi popis "tenké hladce vrtané hlavně" a i nějaké další věci...

... za těma velkýma jezerama je jen poznámka "což byl severozápad té doby" (ve smyslu severozápadní hranice civilizace)
Peggy, Trappers´Corral
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

Ahoj, měl bych dotaz, nebo spíše sérii dotazů. Rád bych si časem pořídil opakovačku Henry, nebo Winchester 1866. Podle toho, co jsem zjistil, tak slušné repliky dělá Uberti, ovšem jestli jsem to dobře pochopil, tak je nedodává v dobovém kalibru .44 Henry Rimfire, což byla střela ráže .44 s okrajovým zápalem a tušim 28 grany černého prachu, ale v kalibru .44-40 (stejná ráže, ale 40 granů prachu, navíc jde o náboj se středovým zápalem). Jak jsem vyčetl z informací na netu, tak tento kalibr se používal až na modelu Winchester 1873, resp. i na 1866, ale pozdější výrobě.
Rozumím tomu dobře, že ten náboj .44 Henry Rimfire je jakási archaická záležitost a že se dnes již prostě toto střelivo nevyrábí?
Náboj .44-40 je běžný dnešní náboj a dá se běžně sehnat? Jak je to s přebíjením nábojnic?? (Asi je to rozsáhlé téma, stačí mi případně nějaký link).

Díky předem za každé info.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Určitě bych dnes nešel do ráže v "rimfire" - skutečně je to překonané a používá se pouze u malorážek (.22").
Velká nevýhoda je v tom, že nábojnice jsou na jedno pužití a nedají se znovu přebíjet. Navíc je toto střelivo mimořádně drahé, protože se dělá jen v omezeném množství - v podstatě pro originály a fajnšmekry.
Jakáko-li ráže vhodné pro přebíjení bude lepší - napadá mě .357 magnum.
V tomto případě je IMHO vhodné udělat ústupek ve stylovosti a vybírat prakticky. Nejsem expert, ale myslím že ani .44-40 není dneska extra standard.
Naposledy upravil(a) peggy dne pon 24. zář, 2007 11:35, celkem upraveno 1 x.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Jinak vše o přebíjení je třeba zde:

http://www.strelectvi.cz/forum/prebijeni-f67.html

Na přebíjení je potřeba alespoň jednoduchý stroj. Koupit nebo odlít střely, vyčistit, odzápalkovat a zkalibrovat nábojnice, ozápalkovat, nadávkovat prach, zalisovat střely. Je v tom hromada informací a zkušeností.

Ne každému se to vyplatí. Jinak je dovoleno poue přebíjení pro vlastní potřebu, takže teoreticky nelze přebíjené náboje koupit.
Peggy, Trappers´Corral
Mirekk
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mirekk »

Jinak střelivo 44-40 je v podstatě normálně k sehnání:

http://www.zbranebrymova.com/hlavni.php ... abku*signa

Přebíjení může být trochu kompliké, protože nábojnice jsou lahvičkové a poměrně tenkostěnné. Taky se dají na 44-40 přetvarovat a upravit hilzny 44 mag. No....asi tak v kostce....
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Já jsem taky nepsal, že nejsou k sehnání .....

Přesto bych osobně .44-40 oželel.
Peggy, Trappers´Corral
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

Mirekk píše:Jinak střelivo 44-40 je v podstatě normálně k sehnání:

http://www.zbranebrymova.com/hlavni.php ... abku*signa

Přebíjení může být trochu kompliké, protože nábojnice jsou lahvičkové a poměrně tenkostěnné. Taky se dají na 44-40 přetvarovat a upravit hilzny 44 mag. No....asi tak v kostce....
Díky Mirkku za info a za link. Co to může způsobit za komplikace, že jsou .44-40 lahvičkové a tenkostěnné, jako že budou hilzny při vícenásobném použití praksat? V čem by mělo spočívat ta úprava hilzen .44 magnum, aby to fungovalo?

Díky předem za info :wink:
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

peggy píše:Já jsem taky nepsal, že nejsou k sehnání .....

Přesto bych osobně .44-40 oželel.
A proč?
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Přesně z důvodů, na které se ptáš - obtížné přebíjení + vyšší cena (to ale nemusí být pravidlo).

Pokud hodláš ale vystřílet krabičku za rok, tak v tom není problém.
Peggy, Trappers´Corral
Mirekk
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mirekk »

Jak píše peggy, pokud vystřílíš pár krabiček za rok, tak je kup. Pokud tě to baví, tak vystřílíš víc a musíš přebíjet. Už jenom z důvodů, že si nalaboruješ patrón dle sebe (já začal přebíjet 45-70 Gov.). Problematika r. 44-40 je ta, že se ty hilzny snadno deformují, jak při kalibraci, tak při roztahování krčku a škrcení. Transmormace nábojnice 44Mag. na 44-40 pozůstává z úpravy délky (nejsem si jist, koukni do tabulek) a přetvarování v matrici 44Mag. 44-40 nepřebíjím, ale kluci dost frflaj něco o blbém přebíjení. Ale na druhou stranu, jestli chceš 44-40 a něčím tě ta ráže oslovuje, nebo ji máš v oblibě, tak hurá do toho. Nebál bych se toho. Akorát s tím bude asi větší sra...ní.