Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Já myslím, že zde platí u toho Opatrnýho a Peggyho to Cimermanovské - "zemřel nepochopen" :wink: Peggy má totiš pravdu v tom, že dlouhé pušky nebyli (anebo není to prostě doloženo, že by byli) v té době tak rozšířené, jako po IFW a za války za nezávislost. Nicméně je toto občas v některých knihách tvrzeno a opisováno. S tím se setkáváme dost často, jako že některé míty jsou tak zakořeněny, že je automaticky přebírají i jinak hodnověrní autoři (např. že třásně odvádějí vodu při dešti). U těch dlouhých ryflí se totiš říká, že byli to tipické zbraně hraničářů, ale neni jasno od kdy. Tak to je. Ví se jen že běžné byli tehdy a tehdy viz. výše. a že SNAD už se začali vyvíjet od tehdy a tehdy. Problém u FIW je, že je to přesně to obodbí, kdy už mohli být a také nemuseli. U Války za nezávislost už není třeba polemizovat, protože se ví že byli :wink:
Myslím, že tím nidko nechce z pana Opatrného dělat amatéra a neznalce. I my ale se o to stejně myslím zapáleně zajímáme a máme své zdroje informací a navíc jsme i praktyci, čili nezajímá nás jen teoretická, ale i praktická stránka věcí. Viz. příklad těch třásní. Právě Peggy dělat jistý pokus, ale ono stačí, kdyš si to člověk na sebe vezme a pak v tom nedobrovolně zmokne a hned je mu jasné, že tady to je nějaký omyl. A přitom v kolika odborných knihách, jinak dobrých se toto tvrdí. Snižuje to snad hodnověrnost autora? Ne! Stále se přichází na nové a nové poznatky a i já se i jinde setkal s tím, že Long se používali ve FIW běžně. jiní autoři se zaměřením právě na zbraně ale zvedají výstražně prst, že to není jisté. Sranda ale je, že pan Opatrný může mít klidně doložený údaj, který to potvrzuje a ano, může mít pravdu! Opakuji, jde o přechodné období a možné je oboje :wink: My máme ale informace opačné a to přímo z USA. Peggy chtěl jen upozornit na toto co jsem rozepsal - nic víc bych v tom nehledal.
Joe M.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Čili z dnešního, čistě praktického hlediska je pro období FIW (pro Anglána od RR) jistější pořídit si BB, než o polovinu levnější, ale poněkud problemtickou Kentačku od Ardesy...
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Kentačka od Ardesy je jak hračka ve srovnání s mušketou, případně Kentucky od Pedersoli. O spolehlivosti jejich zámků se už vedly taky sáhodlouhé diskuze.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Pokud se týká běžných replik Kentucky (perkusních)mohu myslím něco říci ke srovnání značek. Upozorňuji, že to jsou subjektivní názory dané používáním vlastní rifle, postřehy ze závodů a diskusí s uživately různých /podobných/ pušek:

1) jednička je Pedersoli - provedení stylové, zpracování prvotřídní, skvělé zámky i hlavně. Jednié slabé místo mi přijde vyšší muška, ale je poměrně robustní.

2) Ardesa a Armisport jsou asi na srovnatelné úrovni. Ardesa má dobré zámky (proti Armisportu) ale časté problémy s kvalitou vývrtu - hlavně při nabíjení do drážek si řada střelců stěžuje na "zadrhávání" v určitém místě a nutí je to k extrémně pečlivému výběru střeliva. Více se to projevuje se špinavou hlavní. Konstrukcí je Ardesa moderní a ne moc stylová - má dělené podpažbění a hlaveň na háku a komorový šroub, Piston nemá v mušli ale na válečku. Muška je ukrutná plechová placka náchylná ke zranění. Hledí bývá stavitelné stranově v rybině, ale je dost vysoké.

3) Armisport má dobré hlavně - alespoň co jsem měl možnost pozorovat a zkoušet (sám mám Armisport). Zámky jsou extrémně jednoduché a nespolehlivé (nemají stoličku ořechu a veškeré uložení je letmé, šrouby se vyžvejkají a styčné plochy ochodí k nepoužití), za cca 10 let jsem zámek několikrát opravoval a nakonec jsem ho vyměnil za upravený zámek Pedersoli. Stylově je puška čistší - je montovaná "na piny" (nebo se tak aspoň tváří), podpažbí má v celku s pažbou. Rozebírá se skoro stejně snadno jako Ardesa - ve skutečnosti pomocí dvou šroubů, z nichž jeden jsem už asi před osmi lety vyhodil a jedu na jeden. Má dnový a nikoli komorový šroub a kovanou mušli na piston která se snadno demontuje (oproti válečku u většiny riflí, co jsem viděl). Cesta plamene je širší a jednodušší, má málo selhání kvůli ucpanému kanálku, snadno se podsypává. Muška je nižší a silnější než u Ardesy i Pedersoli, hledí je stavitelné jen stranově v rybině. Po úpravě "na flek" je muška extrémně nízká a nepřekáží. Stylově se dá vydávat i za přestavbu z křesadla.

Všechny firmy dělají stejné pušky i v křesadle, o kvalitě zámků platí totéž co u perkusů - základní konstrukce jsou stejné. Nemohu posoudit kvalitu ocílek a pod.

Za zmínku stojí ještě firma Dikar, občas se objeví zajímavé kousky a kvalitou je asi na úrovni Ardesy.
Peggy, Trappers´Corral
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Ardesa
Obrázek

Armi sport
Obrázek

Obojí už má pozdější tvar pažby, odpovídající perkusné éře, pokud se nepletu
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

a pedersoli...
Obrázek
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

případně pensilvania od pedersoli
Obrázek
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

V běžných replikách nenajdeš starší typ pažby, co nadělat, ale on v tom ve skutečnosti není až takový rozdíl...

Tohle je například originál datovaný 1780-90:

Obrázek
Peggy, Trappers´Corral
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Raiden píše: Obojí už má pozdější tvar pažby, odpovídající perkusné éře, pokud se nepletu
Správně. Kulatý petchbook se začal snad dělat dokonce až od r.1820 + - (nebo 1810 :? teď si nejsem jistý).
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Joe: Tady nejde o patchbox, ten tam mít nemusím, ale o tvar botky - ta starší nebyla tolik vykrojená pro rameno.