Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

co to je "sedm vývrtů v jednom laufu"?
zákon mluví jasně - u replik perkusních, nebo křesadlových - pokud má více jak dvě hlavně nebo komory, jedná se o zbraň podléhající registraci a musíš k jejímu držení mít i zbrojní průkaz
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

kolega měl problém i s blbou revolverovou karabinou v malorážce. Nakonec policajti po x- měsících vymysleli, že je to "revolver s dlouhou hlavní a pažbou" Takže to může bejt docela oříšek :wink:
BTW nemáš někde fotku? Docela by mě zajímalo, jak to vypadá. V Bělý pod Bezdězem maj hradební devítihlavňovou kolečkovku - moc pěkná věc! Ale tam je to svazek devíti hlavní s jedním zámkem.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Obávám se, že s tímto exemplářem nepočítá, a proto ho zařadí mezi vícerané, byť je to křesadlo.

Jak napsal Vitana
Peggy, Trappers´Corral
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Nó, jeden maník od ruských myslivců to tahá na napoleoniku. Pochybuji, že na to má papíry. Asi si toho zatím žádný orgán nevšimnul.
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

Čo tak sa trochu pobaviť o indian trade musket. Nie je mi jasné či kresadlové zámky boli na týchto mušketách rovnaké alebo rôzne, či ich dĺžka bola rovnaká, alebo bola rôzna atď.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Pušky i zámky byly různé, i kdyý typově podobné, většinou od anglických výrobců (pokud nebyla z anglie celá puška). Délka zámku byla 5-6" (překvapilo mě, že to byly malé zámky, odpovídající pozdějším Kentucky a pod.). Jinak hodně záleží na době a na výrobci. Prodávaly se ještě v letech 1870 a výš, tehdy už je nevyráběli američtí výrobci, ale obchodníci si malé serie objednávali v Belgii. Píšu vlastně převážně o "North-West Trade Gun", protože pojem "Indian Trade Musket" je příliš obecný - i když to, co jsem napsal pro ně opbecně bude platit taky. Obecně chtěli pušky hladké, kratší než vojenské muškety, menší ráže a vycházející spíše z ptáčnic"fowler".

Slušně to popisuje Hanson v Buckskinningu I v článku "The Guns" (mám rozepsaný překlad).

Pokud si na to večer vzpomenu, mohl bych něcovíc vytahat z mého rukopisu překladu.
Peggy, Trappers´Corral
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

No mňa zaujíma práve obdobie francúzsko - indiánskej vojny. Ja som čítal, že začiatok výroby trade gun siaha do roku 1700. Vrajže ju využívali obchodné spoločnosti ako Northwest co. a Hudson Bay co. a podobne. Používali ju lovci ako aj indiáni.

Dá sa vôbec určiť čo je čo nie je indian trade musket ?

Ak áno aký je medzi indian trade musket a trade musket rozdiel ?

Čoho sa teda treba pri výrobe indian trade musket treba pridržať ? :roll:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Znamená to "obchodní puška" čili označení pro jakoukilov pušku, která se nabíze k prodeji. Nejasné? No, ono to taky nejasné je a bude :badgrin: Není to totiš žádné označení konkrétního modelu či typu zbraně - čili lidově řečeno, víc z nás nedostaneš :D/
Naposledy upravil(a) Joe dne úte 11. zář, 2007 11:41, celkem upraveno 1 x.
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Nataniel: něco mi říká, že zase špekuluješ, jak se vyhnout nákupu Brown Bess :twisted:
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

nataniel píše: Používali ju lovci ako aj indiáni.
:roll:
Ano používali ji všichni, kdo si ji koupili.
Joe M.