Dýmky, tabák a tak vůbec...

Obchod a výroba

Moderator: Joe

awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: indiánská směs

Post by awe »

craven wrote:zdravím chtěl jsem se zeptat jestli někdo nemá zkušenosti s indianskou směsi ke kouření rád bych věděl v čem je nejlepší jí kouřit jak a která je tak nejlepší dík moc,
Která směs je nejlepší záleží na chuti každého jednotlivce a kouřit ji můžeš z jakékoli dýmky (aspoň já bych v tom žádný problém neviděl) :wink:
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Faktem je, že ty směsi jsou suché (no což, to může být i klasický tabák), ale hlavně jsou v tom místy dost velké kompaktní kousky. Tak bych řekl, že se dají rozhicovat na vyšší teplotu.
Last edited by cossack on Wed 29. Aug, 2007 9:13, edited 1 time in total.
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Métá?xestse Ohnéssese »

Moje dýmka má dřevěnou hlavičku a nemám s tím žádný problém...
Druhou dýmku mám kamenou a z tý mi to nepřijde takové pokouření...
Ale hodně záleží na typu, velikosti dýmky a směsi...
A hlavně, každá "huba", chce něco jinýho...
Takže Ti nezbyde než experimentovat...
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Indiánské směsi jsem nikdy nekouřil, ale co se týče suchého a vlhkého tabáku a "dřevěné" dýmky, dýmky z mastku či hliněné dýmky - je to všechno prašť jak bouchni :-) Dýmka se vždycky po chvíli rozpálí, podle toho, jak moc taháš a z jakého je materiálu.
Sám používám dýmku z vřesovce (bruyere), z višňového dřeva, z mastku i hliněnku. Každá chce malinko jiný přístup, každá jinak chutná, chce jinou údržbu, ale že by některá z nich nesnášela "vyšší teploty", to slyším poprvé.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
tom111
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by tom111 »

zapomněl jsi dodat že ten známý si s toho balí cigára [-(
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Když tak byla řeč o mastkových dýmkách, já mám mastku slušnou zásobu, můžu zkusit něco takového vyrobit, bude li zájem a předloha...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
frenisek
Nováček
Nováček

Post by frenisek »

Vitous wrote:Indiánské směsi jsem nikdy nekouřil, ale co se týče suchého a vlhkého tabáku a "dřevěné" dýmky, dýmky z mastku či hliněné dýmky - je to všechno prašť jak bouchni :-) Dýmka se vždycky po chvíli rozpálí, podle toho, jak moc taháš a z jakého je materiálu.
Sám používám dýmku z vřesovce (bruyere), z višňového dřeva, z mastku i hliněnku. Každá chce malinko jiný přístup, každá jinak chutná, chce jinou údržbu, ale že by některá z nich nesnášela "vyšší teploty", to slyším poprvé.
Pro ´dřevěné´ dýmky ja vysoka teplota takřka smrtící´bavme se o kvalitní záležitosti a v řádech let´,takže tak jako tak pro suchší tabák doporučuji raději hliněnou či kamennou´mastkovou´ dýmku.Však -vysoká taplota hoření tabákové směsi a její vychutnání =ne moc dobrý zážitek´po našimu HNUS´. Tak tedy ,při umirněném kouření je to vlastně tedy jedno.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

Stylové ano - kovové dýmky jsou třeba ve Sketchbooku "Voyagers" od Hansona (snad se nepletu). Dobré ve smyslu kuřáckém asi nic moc.

IMHO je nejjednodušší začínat s hliněnkou nebo dýmkou z kamene, těm se moc ublížit nedá, pokud si je nerozsedneš :)
Peggy, Trappers´Corral
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Indiáni dělali dýmky z katlinitu, což je červený mastek, ale byli i z černého a populární byli i u bělochů. Pro ně (bělochy) byla typická hliněná. Buď celohliněná a nebo hliněná hlavička s dřevěnou troubelí. Ty se dají koupit a nejsou drahé. Nevýhodou je, že jsou křehké, ale z hlediska kuřáckého jsou v pohodě. Čili pokud ti jde o styl i chuť, tak hliněnkou nic nezkazíš.
Joe M.
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by eye »

Z catlinitu dělali dýmky především Sůové a marginálně snad i nějaké okolní pseudokmeny. Okupovali totiž oblast Pipestone, to je systém lomů, kde se tento kámen těží. Během let tu výrobu docela zmákli a dýmky se staly výhodným obchodním artiklem, distribuovaným Sůy po velké částí plání a plató, mezi desítky dalších kmenů.
Catlinit ale nebyl zdaleka jediný kámen, ze kterého se vyráběly dýmky na pláních, další byl např. steatit.