Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Nedávno jsem se tu zmínil že budu barvit boty směsí drceného hematitu a sádla - na wb byly boty k vidění. kromě bravy to samozřejmě působí jako dobrá impregnace, ovšem nějak jsem opomenul namastit i podrážku, takže zespoda v nich bylo stejně mokro. Dosáhl jsem docela příjemného odstínu hnědé až rezavé barvy, na exponovaných plochách se trochu otírá, ale zase to dělá hezkou patinu. Takže spokojenost. Příště možná zkusím hematit ještě pražit, jestli to nějak výrazně ovlivní bravu. Tímto také děkuji Pazourkovi za věnování pokusné suroviny.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Dano »

Skoda ze ten cervec nevisiel... som ho chcel uz kupovat a nastastie som sa pozrel sem. za tu cenu sa oplati mozno pozhanat nejake prirodne farbiva aj z americka.
mne sa jedna hlavne o cervenu farbu a este lepsie oranzovo cervenu. robim pokusy s vlnou.....
WILDEWALDER
Nováček
Nováček

Příspěvek od WILDEWALDER »

luinien - tak toto je ina parada.... mas moj respect :wink:
Les je mojim rodiskom, domovom a hrobom.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

Pár lidem jsem slíbila, že pošlu fotky, až budu mít za sebou nějaké pokusy s košenilou. Po ruce teď nebyl foťák, takže se zpožděním, ale přece. Kvalita je mizerná, protože bez blesku, se to nedá moc udržet, ale jde nám o barvy a ty jsou správné.

Obrázek

Foceno na bílé látce. Vlevo pro srovnání přírodní vlna, košenila s trochou cibule v kyselém prostředí, použitý nálev z následujícího přadýnka, košenila s již použitým nálevem z ořechů s kamencem (tentokrát barvil spíše hnědozeleně).
Acheron
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Acheron »

To je ta ma E120, co jsem vam prodal na hradisti? ta posledni tmavecervena je moc hezka. co se tyka barevnosti v ramci cervene.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

Acheron píše:To je ta ma E120, co jsem vam prodal na hradisti? ta posledni tmavecervena je moc hezka. co se tyka barevnosti v ramci cervene.
Jj, přesně tak. Nevíš náhodou co se do té tekuté všechno dává?
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

had píše:to není možný. :shock: prosím Tě, řekněme že jedno to přadeno má 100g, kolik tam dáváš té košenily?Polévkovou lžíci?Já taky barvil v kyselém prostředí, ale látku na celou tuniku a takhle sytý jsem to měl jen mokrý, tak nevím...
Možná i míň, ale mám ji už v roztoku od Acherona, takže netuším, v jaké je koncentraci.
Acheron
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Acheron »

v koncentraci bude 100% :) jsem to jen rozlil na deset dilu. zde jsou me vysledky, par lidem jsem je posilal, takze toto je inspiorace pro hada :)

Od Velehradu jsem udělal několik pokusů s E120.
Zde jsou mé výsledky, budu rád, abyste mi pak napsali své, jelikož barvení načerveno pomocí této kys. bylo pro mě neuspokojivé.
Vlna byla vždy namořená kamencem.
Barvil jsem vždy cca 50 g vlny a to v 50 g kyseliny s tím, že roztok obsahoval co nejmenší množství vody, de facto jen takové, aby zaplavilo vlnu.
a) na jedno barvení mně vyšla sytě červená jahodová. Není špatná.
b) vyplavování nechytnutého barviva je katastrofa, neustále to pouští barvu, což u jiných barev se mi nikdy nestávalo.
c) ustálením pomocí octu a tedy nepouštění barvy bylo neúčinné
d) fixace, domoření na tmavší odstín pomocí skalice zelené vede k změně barvy na sytou fialovou, zdálo se mi ale, že barva pak nepouští.
e) zoufalý pokus o ustálení pomoci moči vedl k změně barvy na růžovou. Moč byla čerstvá, což podle lit. není vhodné.
f) barvení v již použité lázni není tak syté, lázeň jsem ale zachoval pro případnou růžovou barvu.
g) opakované barvení v nových nálevech sytosti nepřidalo. Vyplavování je stále obrovské.
h) Bidlová uvádí, že tlumené odstíny červené vzniknout pomocí taninového namoření
Použil jsem dva nálevy 1) ze zelených duběnek, vlna šla do světlehněda, nicméně E120 se absolutně nechytla, vlna po rychlém vyprání byla téměř původní.
2) z kůry dubu, vlna šla opět do světlehněda, po E120 slabounká růžová.
Domnívám se, že jsem udělal školáckou chybu a nálevy mořidel byly z velkého množství suroviny a také byly vařeny v mnohem menším množství vody.
Pokus s dubovou kůrou budu opakovat, ale s předepsaným množstvím surovin.

h)zkoušel jsem nabarvit i namořený len pomocí kamence. Režný se neobarvil, jemnější, typu prostěradla (ale ne tak zářivě bílý a čistý) se obarvil na růžovou.

Byl bych rád, abyste mi napsali své poznatky o E120, hlavně se mi jedná o temnější červenou barvu.
Dík všem a barvení zdar!

Fotky tu davat ted nebudu, az budou dubenky zdrevnatele a pampaliny, pokud bude tak laskav, a proda mi krapecek indiga, tak tu zverejnim cca 25 - 30 barevnych vln ruznych moridel, barev a kombinaci.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Opětovně jsem barvil hedvábí (tvill) červeným vínem - tentokrát jsem sáhnul po bulharské Medvědí krvi, která barví výrazně tmavěji a do hněda. Výsledkem je skvostná měděná. Barvil jsem několik kusů (vždy v délce 3-5 metrů) a odstupňoval jsem dobu, po kterou se to ve víně vařilo. Po cca 1 hod jsem dosáhl krásné světlé kovové barvy. Další jsem vařil cca 5 hodin a to natřikrát (vždy jsem hedvábí ustálil octem) - výsledkem je krásně temně měděná.

Ve stejném víně jsem samostatně barvil i menší kousky hedvábí (tkanice, závoj, pás), po cca 5 hodinách varu jsem se dostal k pěkné hnědé. Protože je tvill lesklý, má to opět kovový nádech. Menší kusy se barvily výrazně rychleji.

Na lehký tvill v délce 5m (šíře 90cm) jsem potřeboval cca 5l vína (v Albertu se mi smáli, když jsem tam postupně chodil dokupovat stejné víno :badgrin:).

Ustalování octem se ukázalo jako účinné - téměř to při proprání nebarvilo, ale ještě jsem nezkoušel celou látku prát jinak, nežli šetrně v ruce. To je OK.

Pokusím se nafotit a hodit to sem, předchozí fotky dost zkreslují, proto jsem je sem nedával.
Ich dien!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

had píše:Marš: barvíš jen ve víně bo to mícháš s vodou...anebh kolik vína padne na toto barvení?
Barvím jenom ve víně - neředím. Na 3m lehké hedvábné látky (tvill) jsem potřeboval jako minimální množství cca 5 lahví vína (3,5 litru), abych látku celou ponořil - nic jsem z něho neupil :biggrin: Zkoušel jsem jak vaření, tak i jenom barvení v horkém víně, které se předtím bezprostředně vařilo. V druhém případě probíhá barvení výrazně pomaleji, ale dobře se ohlídají ty první lehké odstíny kovové. Pokusím se nafotit, ale strašně to na fotce zkresluje :evil:
Ich dien!