Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Kain píše:Nevím, jak jste přišli na to, že u meče je ochrana ruky potřeba více, než u tesáku nebo sekery. Možná proto, že máte větší tendenci mečem krýt a nedaří se vám to:-) Jinak meč oproti sekeře má např záštitu, což je bonus, takže meč je na ochranu ruky lepší...
Na rozdíl od meče. Sekerou nebudu krýt ostrou čepel pokud to nebude nezbytně nutné. Hrozí že o ni přijdu. Raději si vezmu nějakou tu dřevěnou placku k ní. Tesák je jak krásně uvádí Maršálek víceúčelový. A rozhodně nebyl určen a nesetkával se vždy jen s tesákem, ke krytu. Zrovna jako sekyra. Problém je trochu širší. Dnes počítáme se zásahy od meče přes ty prsty. Ale soudím že pěchota tehdejších válek spíše řešila co s hlavou, a s hrotem dřevce, a kopím, a a a a. Tu čepel která mohla nejvíce ohrozit jejich ruce při krytu potkali z výšky koňského hřbetu jak na ně doráží. Proto dle mého na drtivé většině iluminací nemá pěchota rukavice žádné. Pokud by bojovali jako my pak je asi mají. :wink:
Honor supra Vitam! Obrázek
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Kousek zpátky, Holkham bible, všichni pěšáci dole kožené rukavice, jeden plátkové želézné :wink:
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

narvek píše:Kousek zpátky, Holkham bible, všichni pěšáci dole kožené rukavice, jeden plátkové želézné :wink:
No to je jeden rukopis. :wink: A na druhou stranu, tohle nejsou "tyčovkáří" takhle si představuji slušně vybavené družiníky. Zajímavé tam je nošení pásu s mčem přes rameno. V téhle době mi to nepřipadá obvyklé. A zase je to krásné spojení meč rukavice(i když kožené)
Nevím jak vám ale mě to připadá jak téměř nedílné. Soudě dle vyobrazení.
Honor supra Vitam! Obrázek
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

K té Holkham bibli taky si myslím ,že to nejsou netypičtější lehkooděnci už jen to že mají ty meče , kovové holeně a plátové rukavičky.

Dobrohoste s tím opásáním přes rameno ,to není zas tak nemožné.Rozhodně se dá dohledat ve spoustě jiných knihách ,narozdíl od těch věciček co jsou popsané výše.
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Opat »

Ja nosim svou sekeru v kozenem ocku zavesenou na opasku a nemam s tim problem. Na druhou stranu je fakt, ze je to moje primarni zbran a tak se tam moc neohreje... :wink:
26. 8. 1346: hodie cedit Corona Militiae, numquam fuit similis huic regi Bohemiae.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

K rukavicím - jako přirozenou ochranu ruky ji jistě neopomíjeli profesionální vojáci všech stavů. Na mnohých vyobrazeních mají i solidní jízdní těžkooděnci jenom kožené rukavice, na nemálo vyobrazeních pak mají kroužkové rukavice i pěšáci (Manesse) :wink: O tom, že to byla nákladná část zbroje netřeba mluvit. Volil bych tedy ochranu, která bude pro daného vojáka adekvátní. Vybavuji si, že italská pěchota (konkrétně kopiníci, štítovníci) nosila docela pravidelně kroužkovou rukavici na pravé ruce. na několika freskách jsem na této rukavici našel řemínek se střepcem na zavěšení na opasek - mám vyzkoušené, že to funguje :wink:

P.S. V Luttrelově žaltáři je rolník na poli, který má na rukou tříprsté palčáky v módním mi-party provedení, to by bylo solidní improvizované řešení pro lehkou pěchotu :wink:
Naposledy upravil(a) Maršálek dne stř 22. srp, 2007 15:53, celkem upraveno 1 x.
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

P.S. V Luttrelově žaltáři je rolník na poli, který má na rukou tříprsté palčáky v módním mi-party provedení, to by bylo solidní řešení pro lehkou pěchotu
Mno, nevím jestli je měl rolník kvůli ochraně ruky. Maximálně tak před zimou. Pokud si to dobře vybavuji, tak jsou modročervené. Pokud by bylo kožené, tak by to bylo na rolnéka docela drahá záležitost a když by měl pěšák na rukou látkové, tak to myslím neplní fukci. Leda, že by byly vycpávané nebo prošívané ale to by zase vypadaly na tom vyobrazení jinak.
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

narvek píše:
P.S. V Luttrelově žaltáři je rolník na poli, který má na rukou tříprsté palčáky v módním mi-party provedení, to by bylo solidní řešení pro lehkou pěchotu
Mno, nevím jestli je měl rolník kvůli ochraně ruky. Maximálně tak před zimou. Pokud si to dobře vybavuji, tak jsou modročervené. Pokud by bylo kožené, tak by to bylo na rolnéka docela drahá záležitost a když by měl pěšák na rukou látkové, tak to myslím neplní fukci. Leda, že by byly vycpávané nebo prošívané ale to by zase vypadaly na tom vyobrazení jinak.
mea culpa, to jsem se špatně vyjádřil - ty rukavice jsou nejspíše plstěné (a zašité do látky) a nepochyně slouží jako ochrana před chladnem :wink: Měl jsem na mysli možnou analogii - protože i vojáci byli vystrojeni pro všechna roční období, bylo možné používat silně vycpané zimní rukavice i druhotně jako ochranné
Ich dien!
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jiři z Holohlav »

K ostré sekeře.Což takhle ve dnu kožené brašničky přiměřené velikosti udělat díru na topůrko.Podlady nemám,je to má čirá spekulace.
Tedy , mnohé iluminace ukazují meč "proklatě " nízko u boku,jak nikdy držet nemůže a slabší opasek,který to vše jistí už nezobrazují.Tak třeba nezobrazují sekeru v pouzdře čistě proto,aby bylo zřejmé ,že to je sekera.
Smrt je smyslem života.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To je běžný způsob u zálezáků, praktický, už jsem ho tu někde psal...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita