Stoletá válka-free companies

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Mě jedna angličanka, co se rodem FitzAlanů zabývala dohledala 6 bílých jiřiček na černém poli a běžícího vlka a heslo "deo data"..
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

PeZ píše:turnajový praporec
jaký je rozdíl mezi bojovým a turnajským praporcem? :wink:
Ich dien!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

narvek píše:Mě jedna angličanka, co se rodem FitzAlanů zabývala dohledala 6 bílých jiřiček na černém poli a běžícího vlka a heslo "deo data"..
britská heraldika zná Jiřičku?
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Na tom posledním odkazu od Peza jsou na praporci Thomase z Furnivalu. V angličtině se jim říká martlet a značí energičnost, hledání a neklid. Obvykle si ji do erbu dával nejmladší syn

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

narvek píše:Na tom posledním odkazu od Peza jsou na praporci Thomase z Furnivalu. V angličtině se jim říká martlet a značí energičnost, hledání a neklid. Obvykle si ji do erbu dával nejmladší syn
Ta figura se jmenuje merlet i v naší a francouzské hraldice, proto mě překvapily pokusy o její přejmenování :wink: Jako každá z figur v heraldice má i tato toliko rozlišovací význam - všechny přívlastky jako udatnost, pevnost, atd. jsou toliko symbolické a mají význam jenom v rámci erbovních pověstí jednotlivých rodů.
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Maršálek: ono když je to jen někde v textu, tak jsem opravdu netušil co to je. Tak jsem to nacpal do slovníku, a ejhle, jiřička :wink: A o těch vlastnostech: jak jsem přečetl tak prodávám.

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

narvek píše:Maršálek: ono když je to jen někde v textu, tak jsem opravdu netušil co to je. Tak jsem to nacpal do slovníku, a ejhle, jiřička :wink: A o těch vlastnostech: jak jsem přečetl tak prodávám.
:wink: chlape, bez základních znalostí heraldiky se tady neobejdeš. prodávat informace bez ověření z tebe může snadno udělat troubu :wink: to neber zle, ale tady se očekává trochu jiná úroveň. na dotaz ti tu rádi poradí, ale na druhou stranu zase všichni očekávají, že sám studuješ a něco již znáš.
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

já vím, ale zrovna teď nestíhám studovat heraldiku. Ač je mi to líto;)

PeZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od PeZ »

Maršálek píše: jaký je rozdíl mezi bojovým a turnajským praporcem? :wink:
Myslím, že jsem nepoužil sousloví bojový praporec, ale anglická praxe byla taková že barvy vojáků a jejich standarta ( angl. standard) byly často odlišné od barev jejich pána (byli asi dost hákliví na čest svého erbu = rodiny). Možná stejného důvodu asi nastupovali do turnajů v odlišných barvách a s fantastickými erby, odlišnými od rodových.
V Anglii existuje titul baneret = šlechtic, který má právo používat erbovní praporec (angl. banner).
PeZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od PeZ »

narvek píše:Mě jedna angličanka, co se rodem FitzAlanů zabývala dohledala 6 bílých jiřiček na černém poli a běžícího vlka a heslo "deo data"..
Ty odkazy a návody co tu píšu nemají hodnotu bez ověření - musíš se podívat do genealogie a ověřit si, zda se jedná o tutéž rodovou linii - myslím si, že ne, a že ti angličanka poslala nesmysl.