Staroslovienčina

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Zaujímala by ma tá Nitrianska časť "veľkomoravčiny", poriešime to cez mail, ozvem sa. dík za ochotu a vyčerpávajúcu odpoveď.
Havran
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Havran »

Ta skripta od Fidlerove, Kucery, Rejzka, FFUK jsou z roku 2005. Maji je jako vsechna (vetsinu) skripta UK v Celetne vedle FF... Na jejich cenu uz si nevzpomenu, ale mohu zapujcit.....
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Havran wrote:Ta skripta od Fidlerove, Kucery, Rejzka, FFUK jsou z roku 2005. Maji je jako vsechna (vetsinu) skripta UK v Celetne vedle FF... Na jejich cenu uz si nevzpomenu, ale mohu zapujcit.....
zapůjči, sežeň foťák...a víš co máš dělat :wink:
Havran
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Havran »

JARWIKS wrote:
Havran wrote:Ta skripta od Fidlerove, Kucery, Rejzka, FFUK jsou z roku 2005. Maji je jako vsechna (vetsinu) skripta UK v Celetne vedle FF... Na jejich cenu uz si nevzpomenu, ale mohu zapujcit.....
zapůjči, sežeň foťák...a víš co máš dělat :wink:
Jestli mas doma skener, tak ti je vemu na Modrou....
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

No já bych mu mohl půjčit skener, ale nevím kdy se uvidíme, takže bych si ho mohl půjčit a naskenovat pro všechny...

Ale pokud se dají skripta koupit, tak mi je kup :c)
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Pampalíny wrote:No já bych mu mohl půjčit skener, ale nevím kdy se uvidíme, takže bych si ho mohl půjčit a naskenovat pro všechny...

Ale pokud se dají skripta koupit, tak mi je kup :c)
Mám pořádný foták, stativ, PC, skener (epoužívám ho, většinu roku jsu v brnu a je to zdlouhavé), takže knihy fotím. Pampalini ví a dál bych to řešil po SZ:-)
lubossek
Nováček
Nováček

Post by lubossek »

pokud vyloženě neprahnete po výše diskutovaných skriptech (která nejsou zase až tak úžasná dle mého názoru - je tam přehled gramatiky, texty a pak slovníček), můžu nabídnout anglickou učebnici staroslověnštiny, kterou jsem vystavil ke stažení na stránkách Gleipni

Jinak, na základě diskuse se Scarem jest zde i malý manuál jak rekonstruovat jazyk Velké Moravy...
Hama sar ba sar tan ba kuštan dihém, | Az án bih ki kišwar ba dušman dihém.
(Vydám vše, celé tělo k usmrcení, | je to lepší než vydat zemi nepříteli)
Hakím Abú-l-Qásim Firdausí Túsí
Havran
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Havran »

Lubossek: souhlasim s tebou, ale ta skripta maji pomerne obsahle prehledove tabulky. Jsou to skritpa pro budouci ucitele cestiny, kterym ty tabulky pomahaji....
je urceno posluchacum bohemistiky k elementarnimu seznameni se staroslovenskym jazykem.....
lubossek
Nováček
Nováček

Post by lubossek »

Havran wrote:Lubossek: souhlasim s tebou, ale ta skripta maji pomerne obsahle prehledove tabulky. Jsou to skritpa pro budouci ucitele cestiny, kterym ty tabulky pomahaji....
je urceno posluchacum bohemistiky k elementarnimu seznameni se staroslovenskym jazykem.....
Máš pravdu, bohužel však moc nepomáhají jako učebnice... Nejvhodnější příručky jsou Bartoňova učebnice a slovník od Vondráka a Bartoně... staroslověnskou čítanku znám, ale pro mně je poněkud zbytečné si ji kupovat, mám přístup ke spoustě staroslověnských textů díky oboru mého studia...
Hama sar ba sar tan ba kuštan dihém, | Az án bih ki kišwar ba dušman dihém.
(Vydám vše, celé tělo k usmrcení, | je to lepší než vydat zemi nepříteli)
Hakím Abú-l-Qásim Firdausí Túsí
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

lubossek wrote:
Havran wrote:Lubossek: souhlasim s tebou, ale ta skripta maji pomerne obsahle prehledove tabulky. Jsou to skritpa pro budouci ucitele cestiny, kterym ty tabulky pomahaji....
Máš pravdu, bohužel však moc nepomáhají jako učebnice... Nejvhodnější příručky jsou Bartoňova učebnice a slovník od Vondráka a Bartoně... staroslověnskou čítanku znám, ale pro mně je poněkud zbytečné si ji kupovat, mám přístup ke spoustě staroslověnských textů díky oboru mého studia...
Děkujem, učebnici z netu jsem si nedávno stáhl, ale rád shromažduju materiál, kdo ví kdy a komu sa bude hodit:-)