Pod pokličkou

Obchod a výroba

Moderator: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Tady jsou 2 recepty na solené vepřové přímo z USA:

Bobová polévka
3 šálky bobu (nebo fazolí); 1 větší nakrájená cibule; bobkový list; pepř; cca 220g soleného vepřového nakrájeného na palec (2,4cm) široké pruhy

Na solené vepřové nalej vařící vodu, osuš a postup opakuj (2x-3x).
Fazole dej do studené vody a uvď do varu. Po 3 min. vaření odstav z ohně a nech 1 hod. stát přikryté mimo oheň. Přidej nasekanou cibuli, bobkový list, maso a opepři. Na talíř nalámej kukuřičnou placku a zalej to polévkou.

Toto se jmenuje "John Poppin"
1 kg. soleného vepřového nakrájené na kostky; 2 lžíce mouky; nasekaná cibule; 3 dcl mléka; 2,5 šálku hrachu, 2,5 šálku divoké rýže (dá se kupit - je to ta hnědá dlouhozrná rýže)* ; 2 sušené chilli paprička.

Opět maso přelej vařící voudu 2-3 x. Poté dej asi na hodinu vařit do 3,5 l. vody. V jiném hrnci uvař vodu a přidej hrách a vař asi hodinu pod pokičkou. Pokličku sejmi a přidej chilli a vař ještě asi 30 min.. Nakonec přidej rýži a vař dokud nezměkne.
Na pánev dej tuk a osmaž na něm mouku do hněda a přidej mléko. Tímto beamele zahusti maso. Tuto směs mak nalije na směs rýže a hrachu a posypeš sekanou syrovou cibulí.

* ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Další odrůda divoké rýže roste na jihu spojených států. Divoká rýže byla základní obilovinou indiánů žijících kolem velkých amerických jezer.
Joe M.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

Joe wrote: * ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Další odrůda divoké rýže roste na jihu spojených států. Divoká rýže byla základní obilovinou indiánů žijících kolem velkých amerických jezer.
Bóže - česky je zizánie Ovsucha vodní a né žádná Divoká rýže! :roll: :roll:
Jak sám píšeš, nemá s rýží společného nic, až na to, že je to rostlina a že k svému růstu potřebuje hodně vody!
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Ha! Takže přece jenom tepelná úprava toho nasolenýho masa! tím se vše vysvětluje. To mě nějak vůbec nedocvaklo, pořád jsem měl dojem, že to solený chroupali jenom tak... :oops:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Mokohtavenotaxe wrote:
Joe wrote: * ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Bóže - česky je zizánie Ovsucha vodní a né žádná Divoká rýže! :roll: :roll:
Jak sám píšeš, nemá s rýží společného nic, až na to, že je to rostlina a že k svému růstu potřebuje hodně vody!
Až na to, že pod tímto názvem to mnohdy nabízejí :wink: Tu citaci jsem stáhnul z propag. letáku, kde ji nabízejí. Ale jsem zase chytřejší. O Ovsuše jsem nikdy neslyšel :badgrin:
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Raiden wrote:Ha! Takže přece jenom tepelná úprava toho nasolenýho masa! tím se vše vysvětluje. To mě nějak vůbec nedocvaklo, pořád jsem měl dojem, že to solený chroupali jenom tak... :oops:
To vžádném případě. Asi jsi si to spletl se sušeným masem. To mimochodem chroupají v USA dodnes :wink: Všimni si těch tyček na stolech v barech. To nejsou naše sýrové tyčinky, ale rulišky sušeného masa. Je jich spousta druhů, protože se různě koření a je to docela dobrý.
Joe M.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Joe wrote:Asi jsi si to spletl se sušeným masem.
Pravda. Jéžiš já se stydim, to je zase faux pas :oops:
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

Skandinávci taky suší a takový sob není vůbec špatný.....
nunc est bibendum
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Dano »

trochu mimo temy, ale skusal uz niekto vyrobit nieco taketo?
http://images.google.sk/imgres?imgurl=h ... k%26sa%3DG

cize twined bag, pripadne tu vnutornu rohoz co je za tym vreckom, alebo tisic inych pletenych lesackych veci, proste nejaky lesacky pletač sa tu najde?
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Je docela dost šikulů, kteří takové věci dělají ale zda se ozvou to je otázka.
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Mimochodem, díky horkovzdušným troubám není problém si sušené maso vyrobit. Přírodní přirozenu cestou to je ale problém-jmenuje se moucha :( Zajímalo mne, jak to že s tím neměli problém a pak jednou takhle čučím na Britsý dokument na Čt 2 a ejhl. Tvrdili že mouchy pochází ze střední Afriky a že se šmejdi už rozšířilim po celém světě. U nás ve střední Evropě se prý objevili až koncem středověku a do Ameriky jsme je zatáhli až v druhé půlce 19. století. Pokud je to pravda, tak to vysvětluje, proč s tím dřív neměli problém.
Když už jsem u hmyzu, tak podobné je to s komáry a moskyty. Ty jsme do nového světa také dopravili. Za odměnu jsme si ale zase přivezli ty kousavé mušky (tiplice) co jsou hojně okolo Lužnice. Osvědčeným repelentem je prý medvědí sádlo :badgrin: .
Joe M.