Tady jsou 2 recepty na solené vepřové přímo z USA:
Bobová polévka
3 šálky bobu (nebo fazolí); 1 větší nakrájená cibule; bobkový list; pepř; cca 220g soleného vepřového nakrájeného na palec (2,4cm) široké pruhy
Na solené vepřové nalej vařící vodu, osuš a postup opakuj (2x-3x).
Fazole dej do studené vody a uvď do varu. Po 3 min. vaření odstav z ohně a nech 1 hod. stát přikryté mimo oheň. Přidej nasekanou cibuli, bobkový list, maso a opepři. Na talíř nalámej kukuřičnou placku a zalej to polévkou.
Toto se jmenuje "John Poppin"
1 kg. soleného vepřového nakrájené na kostky; 2 lžíce mouky; nasekaná cibule; 3 dcl mléka; 2,5 šálku hrachu, 2,5 šálku divoké rýže (dá se kupit - je to ta hnědá dlouhozrná rýže)* ; 2 sušené chilli paprička.
Opět maso přelej vařící voudu 2-3 x. Poté dej asi na hodinu vařit do 3,5 l. vody. V jiném hrnci uvař vodu a přidej hrách a vař asi hodinu pod pokičkou. Pokličku sejmi a přidej chilli a vař ještě asi 30 min.. Nakonec přidej rýži a vař dokud nezměkne.
Na pánev dej tuk a osmaž na něm mouku do hněda a přidej mléko. Tímto beamele zahusti maso. Tuto směs mak nalije na směs rýže a hrachu a posypeš sekanou syrovou cibulí.
* ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Další odrůda divoké rýže roste na jihu spojených států. Divoká rýže byla základní obilovinou indiánů žijících kolem velkých amerických jezer.
Pod pokličkou
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 254
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ústí nad Labem
Bóže - česky je zizánie Ovsucha vodní a né žádná Divoká rýže!Joe wrote: * ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Další odrůda divoké rýže roste na jihu spojených států. Divoká rýže byla základní obilovinou indiánů žijících kolem velkých amerických jezer.


Jak sám píšeš, nemá s rýží společného nic, až na to, že je to rostlina a že k svému růstu potřebuje hodně vody!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 543
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Písek
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Až na to, že pod tímto názvem to mnohdy nabízejíMokohtavenotaxe wrote:Bóže - česky je zizánie Ovsucha vodní a né žádná Divoká rýže!Joe wrote: * ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Další odrůda divoké rýže roste na jihu spojených států. Divoká rýže byla základní obilovinou indiánů žijících kolem velkých amerických jezer.![]()
Jak sám píšeš, nemá s rýží společného nic, až na to, že je to rostlina a že k svému růstu potřebuje hodně vody!


Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
To vžádném případě. Asi jsi si to spletl se sušeným masem. To mimochodem chroupají v USA dodnesRaiden wrote:Ha! Takže přece jenom tepelná úprava toho nasolenýho masa! tím se vše vysvětluje. To mě nějak vůbec nedocvaklo, pořád jsem měl dojem, že to solený chroupali jenom tak...

Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 543
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Písek
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 357
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 63
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
trochu mimo temy, ale skusal uz niekto vyrobit nieco taketo?
http://images.google.sk/imgres?imgurl=h ... k%26sa%3DG
cize twined bag, pripadne tu vnutornu rohoz co je za tym vreckom, alebo tisic inych pletenych lesackych veci, proste nejaky lesacky pletač sa tu najde?
http://images.google.sk/imgres?imgurl=h ... k%26sa%3DG
cize twined bag, pripadne tu vnutornu rohoz co je za tym vreckom, alebo tisic inych pletenych lesackych veci, proste nejaky lesacky pletač sa tu najde?
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Mimochodem, díky horkovzdušným troubám není problém si sušené maso vyrobit. Přírodní přirozenu cestou to je ale problém-jmenuje se moucha
Zajímalo mne, jak to že s tím neměli problém a pak jednou takhle čučím na Britsý dokument na Čt 2 a ejhl. Tvrdili že mouchy pochází ze střední Afriky a že se šmejdi už rozšířilim po celém světě. U nás ve střední Evropě se prý objevili až koncem středověku a do Ameriky jsme je zatáhli až v druhé půlce 19. století. Pokud je to pravda, tak to vysvětluje, proč s tím dřív neměli problém.
Když už jsem u hmyzu, tak podobné je to s komáry a moskyty. Ty jsme do nového světa také dopravili. Za odměnu jsme si ale zase přivezli ty kousavé mušky (tiplice) co jsou hojně okolo Lužnice. Osvědčeným repelentem je prý medvědí sádlo
.

Když už jsem u hmyzu, tak podobné je to s komáry a moskyty. Ty jsme do nového světa také dopravili. Za odměnu jsme si ale zase přivezli ty kousavé mušky (tiplice) co jsou hojně okolo Lužnice. Osvědčeným repelentem je prý medvědí sádlo

Joe M.