Přilby vrcholného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Vulpes de Bozin

Příspěvek od Vulpes de Bozin »

k tomuto pisu ze je to na uchytenie klenotu...
Obrázek
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jachym Hrabec píše:No k videni je na nasich bitvach malo, protoze ho lide prilis nenosi. To je jediny duvod. :wink: Jinak to byvala naprosto regulerni prilba a to nejenom pro pesi, nebo chude bojovniky. I lepe situovany rytir tuto prilbu bezne pouzival. Ale samozrejme souhlasim s Ronsperkem o sirsim vyuzivani pechotou kvuli zminenym vyhodam. Kazdopadne to neni nijak degradujici ci urozenost snizujici helma. I tak veliky paradivec a slechticky nafuka :wink: jako je Marsalek ma ve sve vybave jeden klobouk.
Já klobouk mám už dlouho, je super, a stejně jako Jáchym pod něj nechci nosit kroužky (od teď). Ale na většině vyobrazení jsem viděl buď komplet kroužky, nebo žádné. Nemáte někdo vyobrazení bojovníka v klobouku, co má kroužkovku a zjevně nemá kuklu? Mám pocit, že jsem to tu někde viděl, ale ne a ne to najít.:(

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Armin
Nováček
Nováček

Příspěvek od Armin »

Mohl bych mít i já jeden dotaz. Existují nějaké doklady o tom, že by byly nošeny kroužkové kukly nejen pod klobouky, ale i pod šalíře? Zatím se mi žádné vyobrazení nepovedlo najít, ale dost možná, že jsem jen špatně hledal...
Ave Dominus Nox!
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jak je to s tím kloboukem a kuklou, nevíte někdo?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Kain píše:Jak je to s tím kloboukem a kuklou, nevíte někdo?
Nosil se i bez, často jsou tak zobrazovány italské milice a domnívám se že taková vyobrazení najdeš i v Maicevské bibli. protože klobouk kryje hlavu opravdu solidně, dovedu si ho představit bez kroužků i u nobila. pak bych jej doplnil kroužkovým obojkem :wink:
Ich dien!
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Kroužkový obojek - oddělený pás kroužků, který je podložen či obšit a zapíná se na krku?

Pravoslav, Orcae Ita
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Kain píše:Kroužkový obojek - oddělený pás kroužků, který je podložen či obšit a zapíná se na krku?
tak, nejčastěji ve formě krátké (nehluboké) náprsenky se stojáčkem
Ich dien!
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Děkuju...Náprsenky se stojáčkem? nemáš obrázek? Je ta náprsenka i na záda?

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jinak jsem prozezl Macieowskou bibli a je to tam zcela běžné. Je tam mnoho postav, co mají kroužkovku, klobouk, ale zjevně ne kuklu...mají pak stojací límec na zapínání, leckdy barevný.
Obrázek

Pravoslav, Orcae Ita