Všechny zdravím.
Je docela s podivem, že toto téma zatím nebylo založeno a namísto toho se zde diskutuje o jednotlivých typech zbraní (meče, jedenapůky, kopí s kuličkou na konci...). Možná, že by bylo dobrá do tohoto tématu jiné kratší diskuse zkopírovat v zájmu zpřehlednění fóra.
Nyní k mému dotazu.
Chtěl bych udělat repliku zbraně na polovinu 14. stol. určenou k probíjení zbrojí. Uvažuji o dýkovém palcátu, bojovém kladivu nebo úzké sekeře s hrotem na druhém konci a ve vrchní části topora. K tomuto tématu jsem nalezl určité zmínky a obrázky, ale ty jsou od Wágnera a nevím, jestli je to ještě úplně aktuální. Popravdě by se mi nejvíc líbila ta sekera, ale k té jsem nenalezl obrázky nebo fotografie replik. Ptám se tedy jeká z těchto zbraní by podle vás byla vhodnější (ji-li vůbec nějaká vhodná), pro nižšího šlechtice v družině movitého pána.
Obrázky od Wágnera:
http://www.kazi.webz.cz/wagner/images/wag05-16.jpg
http://www.kazi.webz.cz/wagner/images/wag05-17.jpg
http://www.kazi.webz.cz/wagner/images/wag05-19.jpg
Děkuji
Chladné zbraně vrcholného středověku
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
Chladné zbraně vrcholného středověku
Vítězství nebo smrt!
-
- Občasný přispěvatel
osobne si myslim, ze sekera alebo palcat, resp. bojove kladivo su na tvoj kostym uplne v poho...
...ja osobne mam tu sekeru urobenu podla obrazku 13 (wag. 05-19)... ale rad by som sa pripojil k otazke, uz som tu niekde spominal, ze by som si rad dal urobit drevcovku pre opesaleho tazkoodenca, myslite, ze by bola ok ta zbran na obrazku 11 alebo 12 (wag. 05-16)
...ja osobne mam tu sekeru urobenu podla obrazku 13 (wag. 05-19)... ale rad by som sa pripojil k otazke, uz som tu niekde spominal, ze by som si rad dal urobit drevcovku pre opesaleho tazkoodenca, myslite, ze by bola ok ta zbran na obrazku 11 alebo 12 (wag. 05-16)
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Mám dřevec viz. obrázek 11-12 na prvním vyobrazení. Používám ho při pěším boji ve formaci, jako velící a bojovník druhé řady. Délka celé zbraně je cca 180 cm, aby se dobře ovládala v těsném prostoru.Vladan wrote:Tak ty by se mi také líbily. Jakou délku dřevce by jste zvolili? Podle mne by docela stačilo 1,5 - 2 m.
Používám ji na zapření přední řady, nebo k odražení průniku nepřítele do přední řady kopiníků

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Proč myslíš? Souhlasím že se objevují především na vyobrazeních těžké pěchoty (tedy i sesedlé jízdy, která cíleně bojuje na zemi) 15. st. , ale takhle byli například donuceni dlouhodobě bojovat Francouzi v Bretani, což je cca 3/4 14. st. (stejně tak Vlámové a Švýcaři, mezi nimiž občas nechyběli urození těžkooděnci). Přiznávám ale, že si nevybavím jediné vyobrazení k počátku 14. st., kdy by byla taková zbraň na ratišti v délce 150-170 cm.stettner wrote:IMHO, myslim ze ak robis cca. 1330 tak by to bol ulet asi o 120+ rokov.Triarius wrote:osobne si myslim, ze sekera alebo palcat, resp. bojove kladivo su na tvoj kostym uplne v poho...
Ač by se taková zbraň bezpochyby dobře osvědčila ve formaci, souhlasím ale že by se nejspíše jednalo o zbraň spíše netypickou. Museli bychom se uchýlit k analogii a tady bych se osobně zase moc nebránil

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
no a este sa tu do mna neobul vechter, dufam, ze nenecha na seba dlho cakat...preto som sa na tu drevcovku opytal, aby som s nou potom nemal problem...cize sa zameram na nejaku inu z mojho obdobia (cca 1350 )...co sa tyka sekery, aj tak ju asi tuto sezonu dorazim, takze ju tak ci tak casom vymenim...