Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Předevčírem jsem se bavil pracovně s prodejcem drahých kamenů v Jičíně a kromě jiného jsem se dozvěděl, že řeže pazourkové šutry do křesadlovek...
Říkal něco o tom, že lidi je tahají z Francie za 400,- a on jim je řeže za 150,- ...
Předpokládám, že chlapíka znáte, pokud ne, předám kontakt.
Detaily neznám...
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Tak to bude nejspíš tzv."umělý kámen", jde o nějaký polodrahokam(jaký, to už mi vypadlo). U Řeháka jsou v podstatě za tu samou cenu. Kámen z pazourku se pohybuje tak kolem 40-60Kč.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Řezané kameny mám za 70,-Kč kus, řeže je jeden sportovní střelec v Litomyšli. Materiál je achát. Na obrázku je pokus s otočným břitem na obou stranách.

Obrázek

Řezané kameny jsou samozřejmě novodobé a nestylové.

Křesat se dá samozřejmě i jinými nerosty, ale záleží na konkrétních vlastnostech.

Achát je např. tvrdší než pazourek a do měkkých ocílek se může "zapichovat".

Mám od něj i štípané kameny (pazourky) do muškety. Za ty jsem platil 85,- a šlo o originály cca 200 let staré.
Peggy, Trappers´Corral
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

peggy píše: Mám od něj i štípané kameny (pazourky) do muškety. Za ty jsem platil 85,- a šlo o originály cca 200 let staré.
Docela rád bych si ty staré položil vedle těch co bereme od "Wolfů".
Jaký bude mezi nimi rozdíl...
Savlis
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Savlis »

Nevím jestli už tu někdo tento dotaz nezodpovídal, fórum má 30 stran, horko, horko hledat:). Možná by si šutry zasloužili vlastní fórum, ale k věci....

Včíl jsem volal páně Řeháku s dotazem na křesací kameny. Sdělil že tam má umělinu, 200Kč/ks. pakliže takový šutr vydrží 300 výstřelů a křeše jako Zippo, nemám problém. Pokud se ale bude chovat jako běžné kameny, připadá mi to docela rana peněz. Jaký jsou reference na tyto kameny?

Případně jiné, snadné dostupné a rychlé zdroje?:)))
Martin Šavel

Alt-Starhemberg Olmütz, Regimentskommandant – http://www.olomouckypluk.cz

63.Grenzinfanterie Regiment Karlstädter-Szluiner – http://www.olomouckypluk.cz/chorvati

His Majesty´s Independent Companies of Rogers´ Rangers – www.rogersrangers.livinghistory.cz
Savlis
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Savlis »

Na "Sedmileté válce" je fórum jen na křesací kameny, rozhod jsem se, že si téma zaslouží vlastní prostor:)
Martin Šavel

Alt-Starhemberg Olmütz, Regimentskommandant – http://www.olomouckypluk.cz

63.Grenzinfanterie Regiment Karlstädter-Szluiner – http://www.olomouckypluk.cz/chorvati

His Majesty´s Independent Companies of Rogers´ Rangers – www.rogersrangers.livinghistory.cz
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Doma mám fotky těch originálů, pokusím se je sem uploadnout.

Jinak u řezaných kamenů garantuje můj dodavatel cca 100ran. Křeše podle toho, jak si pasuje s ocílkou. Jde o tvrdost, jak jsem už psal. Ten můj známý to sám střílí, m.j. křesadlovou brokovnicí na holuby, a má bohaté zkušenosti. Jeho doporučení je, vybrat si kámen, který tvrdostí pasuje k ocílce. Na měkké ocílce se např. bude achát kousat, což mohu potvrdit. Dá se tomu prý pomoci sražením hrany achátu brouskem.

Mám od něj kupu velmi cenných rad, chystám se z toho udělat nějaký souvislejší text na stránky.
Peggy, Trappers´Corral
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Těch 100 ran na achát jsem taky někde zaslechl, navíc ty kameny mívají povětšinou dva břity. Takže se pak dají otočit. Ale jsou oproti pazourkům titěrnější a spíše můžou vypadnout z kleští a ztratit se. Taky jsou spolehlivější.
Brašule měl na jedněch manévrech právě ten achát a vyloženě s tím kalkuloval, vždycky počkal až to protivníkovi cvakne naprázdno a když se mu pak odkryl, na jistotu ho "sundal".
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Není ten "řezaný achát" trochu mimo LH?
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

I ty šťouro :roll:
prostě jen srovnáváme, no.
Kdybys jen tušil jaké pikantérie jsem se včera dozvěděl na RS...