Vitous píše:JOE, COSSACK: já s vámi souhlasím, chtěl jsem jen říct, že jako civil máš možnost volby, jestli použiješ třeba světle hnědou, nebo tmavě hnědou vlnu na vestu, protože se ti ji podařilo zrovna sehnat levně. Stejně tak můžeš jezdit jen co se oblečeš a nemusíš mít zbraň a náležitosti k ní. Jistě že té výbavy je také nemálo, ale jde to řešit postupně...........................
Ale jasně Vitano, já to nebral jako rozpor, spíš mi šlo o doplnění, aby si to zase někdo nepředstavoval jak Hurvajs válku

- já to tak také vidím - však v závěru příspěvku to vlastně říkám. Milan teď krásně doložil proč mušketa a ne rifle. Jako civil by ji mít ale mohl (dokonce jako lovec by ji pravděpodobně skutečně i měl). Osobně bych ale polemizoval o cenách a dostupnosti. Podle mne právě u nás docházelo a dochází k tomu, že se šilo z kde čeho a ne z toho co by to mělo skutečně být a také to podle toho vypadalo. Čili to je ten ojeb jak jsem psal. Pokud bych si ale měl pořídit vše jak by mělo být tak to levné nebude a myslím, že to platí obecně, ať děláš co děláš. Hlavně bych ale varoval před jakýmsi všeobjímajícím civilem (bohužel jev velmi rozšířený). Ono je to totiš o profesích a postavení a na to se zapomíná. I voják je nakonec profese že. Čili pokud chce dělat civila, i tam by měl vědět jakého, čili co bude reprezetovat. Zda kuchaře, lodníka, obchodníka či lovce apod.! A i tam je pak rozdív co na sobě bude mít za ohoz že.

To ale opět vede k tomu, že musí hledat, bádat a zajímat se i o tuto stránku věci. A proto jsem i reagoval. I civil se dá dělat dobře, velmi dobře, ale i průměrně a podprůměrně. A před tím varuji. Pokud jej zajímá jen válka, tak pokud by měl dělat dobře milici, musel by dělat fakticky dvě věci a to zase může docela vést k nestíhačce či ve finále odrbávání!
Čili ANO souhlas - je dobré si to ujasnit a teprve pak začít něco dělat. Pokud ho zajímá jen válka, tak bych se na jeho místě na ten civil naopak vykašlal, jinak to bude dělat blbě, a raději bych spořil a pořizoval si pořádné vojenské věci.
Joe M.