Před časem jsem to zkoušel a za pokojové teploty po hodně dlouhé době (dny, spíš týdny) a občasném protřepání to nakonec udělalo jakž-takž roztok nebo spíš velice jemnou suspenzi. Ale to byl čistý líh. Nějaký silnější alkohol by možná vyvoskování nádoby při dlouhodobém skladování požrat mohl, ale pro běžné popíjení bych se toho nebál. Tedy pokud ten alkohol nebude horký
Naposledy upravil(a) Archimedes dne úte 10. črc, 2007 17:04, celkem upraveno 1 x.
Praktické zkušenosti - mám koženou vyvoskovanou čutoru, piju zní každý týden alkohol - víno, slivku, rum, medovinu - a nemám žádný problém. používám ju ale zatím asi 4 měsíce - uvidím co se stane do konca roku, docela mě to zajímá.
Wothan píše:Mno jo, ale vědě oddaný experimentátor se rád obětuje že?
Přesně tak, nač chodit do hospody, když si člověk může popít i na akci (zdůraznuji popít ne se ožrat jak hovado) a ještě udělat nádherný experiment Ale radši to stopněme nebo nám to sklouzne do totální drbárny a to přeci u vědeckých experimentů nechceme
No, co se rozpouštění týče, alkohol si s voskem moc neporadí, neb je to polární rozpoučtědlo. Navíc při koncentracích, jakých dosuje v pivu, medovině nebo víně (do 14% aq.) nemá šanci. Horší by bylo, kdybyste do toho nalili něco nepolárního a aprotického, jako třeba benzín, chloroform nebo cyklohexan.
Pod toto se jako chemik mohu v zásadě podepsat. Ve směsích může docházet k emulgaci (což už někdo konstatoval výše).
Naproti tomu zmíněná kalafuna se v lihu rozpouští celkem ochotně - a pít bych to nechtěl
Mám za sebou několika týdenní používání vyvoskované tykve na šťávu pro děti.
kupované sirupy jsou zcela bez problémů
bezová domácí šťáva je s mírnou medovou příchutí ještě lepší
domácí rybízová, třešňová šťáva nic moc, natáhla příliš chuti "medu" a výsledek nebyl nijak slavný...
Rozdělané šťávy tam byly obvykle jeden den, někdy ale i víc jak 24 hodin.