jojo, avarské šavle bysi to zasloužily, ale jak říká sydny-toho času jepomálu. Tady davám svoju oblíbenou ze šebastovců h.94, konec 8.stol. rukojeť má tvar sasánovských mečů a pozorohudný je rovněž trn na záštitě, jenž neodbytně připomíná záštitné trny na tesácích 15.stol.
Jelikoz me to zaujalo a mam tu obrazky, tak jsem se podival na ten planek Zelovcu. Bohuzel je dost schematicky a vyobrazeni tech savli je nekompletni. Od oka mi to pripada, ze rovnejsi savle jsou spise v arealu II a zakrivenejsi v arealu I. Uz si ale nevzpomenu, jak jsou ty arealy interpretovane a ktery je starsi. Tak nevim, jestli to zapada do te globalni teorie
Podle Čilinské se hroby různého stáří prolínají, asi by to chtělo jít hrob po hrobu a určovat jejich stáří a třeba by z toho něco vypadlo. Kdyby se posháněly všechny nálezy z kaganátu, myslím, že takových 40 by jich mohlo být /šavlí/ a to už by mohlo být statisticky dostatečný počet.
ještě k tomu kříži na rukojeti meče z Zilingtalu - myslím, že jde o zesílení rukojeti, aby se líp držela /jak u japonských mečů/, podobná sranda ve formě kosočtverce je na šavli z Ozory. Možná taky tyhle ozdoby zakrývají hlavičky nýtů.
Me to trochu pripomina zahadna krizova kovani z "blatnicko-mikulcickeho horizontu". Akorat, ze ta byla lita a bohate zdobena. To mam zas divoke predstavy
Těžko říct, ve starším období byly takové věci spíše tepané z plechu, v mladším spíše odlívané, takže možnosti jsou obě dve. Vypadá to, že je to přibitý 4 hřebíčkama k rukojeti, což může být u obojího.
mám k dispozici pouze metalografické zprávy, materiál toho křížového kování tam však zmiňovaný není. Jinak křížových kování v tzv.bl.-mik. horizontu je u nás požehnaně, ale všechny ze sídlištních horizontů. O funkci tohoto kování se vedou spory již léta, ja osobně se kloním k těm, kdo tvrdí,že se jednalo spíše o součást uzdění koně než součast řemení k meči, navíc se podezřele často se nalézajích ve vrstvách 2.pol.9.-1.pol.10.stol.