Ing. Havránek Jiří wrote:Triarius: když martin tam dal ten klenot ve tvaru vladařské čapky, tak jsem vyhodnotil rizika ale i možnosti konstrukce, to, že by byl celý z plechu pevně spojený s přilbou vylučuji právě z důvodu rizika zlomení vazu jako nevhodné hned na začátku
doplněno: tvou ješitnost jsem nepozdravoval
Zpět na značky - ten klenot (v tomto případě chapeau - tedy vladařská čapka) je pro svého majitele skutečně životně důležitý, protože viditelně a nezaměnitelně symbolizuje jeho postavení. Točenky, chocholy a klenoty na helmicích všech konstrukcí se nenosily proto, aby tlumily nárazy (a pokud ano, pak to byl vedlejší produkt), ale proto, aby viditělně a nezaměnitelně označovaly svého nositele. Urozený bojovník, (ať již vladař, korouhevní pán, hejtman, atd.) se jím zviditelňoval v boji, aby se ve vřavě neztratil svým. V opravdové skrumáži již totiž bojovník nevidí erbovní oděv ani štíty, ale jenom helmice. Tam, kde případně padne korouhev, může vést šik už jenom chochol, či klenot (a funguje to i opačně, jenom dle klenotu tě tvá družina vyseká ze sevření). Aby to neznělo moc teoreticky, tak dodám, že to máme opravdu vyzkoušené

Bojujeme v uzavřeném šiku cca 50 helmic a když by případně padla korouhev, drží se šik mého chocholu, nebo chocholů dalších hejtmanů dle stanovené posloupnosti... A aby to fungovalo, musí být klenot opravdu viditelný (já mám třeba chochol z 13 pavích per, poskládaných do hustého vějíře - na helmici upevněný červenou točenkou pošitou perlamy).