Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Glorx
Nováček
Nováček
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Glorx »

Hm....velmi dobrý dotaz, též o tom moc nevím a rád bych se o tom taky dozvěděl podrobnosti....Slyšel jsem o tom jenom že se velké kusy masa zavěsí do sišírny která vypadá jako normalní stinná chladnější místnost kde je průvan(a suší se tak 2roky)...prý se tak děla (nevím jak se píše) Prešůto...
Zdroj....-vyprávění našeho potrhlého učitele(nevím co je na tom pravdy a ostatní podrobnosti jsou mi taky skryty).....-dobré by bylo kdyby se o tom odborněji vyjádřil někdo od indiánů(ti to mají vymyšlené dobře)
A z jiného soudku : nevíte kreré růžné koření se v RS používaly(Slované - Skandinávie) a využití bylin v receprurách techto a přilehlých národů??
Pyroh

Příspěvek od Pyroh »

My jsme to doma zkoušeli udit - prostě jsme to dali nad krb do komína, jednou pod tím udělali oheň a pak to nechali v komíně (jen jsme to trošku proslili). Dali jsme to na plátky, takže to už po cca půl roce bylo úplně suché.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 315
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od hawkwind »

A není náhodou pravej pršut šunka z osla?

J.
Uživatelský avatar
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 442
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Spící Medvěd »

Co se týče sušení masa. Je potřeba maso té nejvyšší kvality, zbavené věšketého tuku, blanek a šlach. Nakrájet na delší nudličky a nejlépe zavěsit v létě na suchou vzdušnou , profukující půdu. Půda jde nahradit taky horkovzdušnou troubou, ale je to dost finančně náročné, protože to trvá dlouho, nemůže se přestávat a musí být pootevřené dvířka aby větrala.
Uživatelský avatar
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 2125
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Kain »

Tedy, prosciutto se někdy česky říká prošuto a dokonce i pršut.
Ale pršut je taky její chorvatská obdoba, která se dělá původně takhle (našel jem na netu postup): Vepřová kýta se nejdříve potřela dřevěným popelem a zavěšená nad otevřeným ohništěm začíná zrát. K šunce musí nejen dým, ale i čerstvý vzduch. Tato směs kouře a průvanu pomáhá vysušit maso. Co se týče vůně a chuti, záleží především na intenzitě kouře, teplotě a vlhkosti vzduchu, ale nejdůležitější je jak dlouho šunka zraje. Chorvaté říkají: "Nejlepší je pršut sušený ve větru bora a uzený na smrkovém dřevě,". Doba zrání je 6–8 měsíců. Všechny tyto okolnosti ovlivňují spolu s kvalitou masa konečný výrobek. Takže si to chorvati okopčili a zkomolili sami:-)
Prosciutto je pak nasolená, sušená vepřová kýta (šunka), která "uzrává" sušením v proudu čerstvého vzduchu, viděl jsem to nedávno v televizi :-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Dagfari Hrut
Nováček
Nováček
Příspěvky: 20
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Dagfari Hrut »

Ta nejlepší šunka Prosciutto ovšem pochází pouze z jednoho Italského údolí, kde se také myslím zrodila její výroba ( alespoň se to říká :-) )
Pravdou je, že doba zrání je něco kolem dvou let - od toho se odvíjí i její cena :biggrin:
Uživatelský avatar
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 526
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Vladan »

Jenže tam se starají o pašíky úplně jinak než my tady. Pasou se tam volně a cpou se tím nejlepším, co jim jejich domovina poskytuje, ale za 2 roky mají útrum :badgrin::badgrin::badgrin:
Vítězství nebo smrt!
Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Pampalíny »

Kdysi jsme řešili teřenou sůl (hrudka, aby se daly následně drtit do jídla).
Někdo zmiňoval, že se dá sehnat u Olomóce. Nevíte někdo ten zdroj přesně?
Nebo jiný zdroj. Díky
skria
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 56
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od skria »

Většinou něco takového býva v prodejnách kamenů, mívají tam zmršené solné lampy, které rozlámanou a prodávají to jako sůl a bývají za pakatel...
Uživatelský avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 6691
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Knecht »

Různé druhy soli prodávají někde u Hradce, snad najdu kontakt, taky jsem tam něco sháněl...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/