Kroužkové zbroje ve vrcholném středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Triarius
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Triarius »

Ja rozmyslam nad upevnenim nie len na opasok, ale aj na nejake "ksandy" - u nas sme tak vyriesili problem upevnenia platov na nohu a funguje to, tak si mysli, ze by to mohlo fungovat aj na kruzkovky
Nón est victória sine évocátióne

www.kompania.sk
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Na kšandy to funguje stoprocentně to jsem nosil také, ale opět narážím na problém s doložitelností. Je to podobné, jako s tou vestou. Nemáme ani analogii ani zmínku ani nic podobného z čeho bychom mohli usuzovat k první polovině 14 věku. :?
Honor supra Vitam! Image
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

souhlasím s Ronšperkem, že zmiňovanou vestu jsem nikde vyobrazenou nenašel, ale totéž bohužel platí i o vyobrazení které by zachycovalo upevnění nohavic :wink: Spernak zkoušel uvazovat nohavice k dlouhému spalnieři a má zkušenost, že když opakovaně zvedá ruku nad hlavu (což je běžné nejenom při manipulaci se zbraní), zatěžuje tkanice natolik, že je pravidelně trhá (a nohavice sjíždějí).
Výhoda vesty, na které by byly nohavice zavěšené, je v tom že je nesena jenom rameny a trupem (já ji mám téměř vypasovanou) - tím se nevyvíjí nežádoucí tlak na tkanice při "extrémních" pohybech, jako je např. vyšvihnutí se do sedla, a při prudkých pohybech. Mám vyzkoušené, že mi kroužkové nohavice pevně sedí i při dlouhodobém nošení, jako např. na turnajích, kdy jsem více než 5 hodin v plné zbroji.

Kšandy prakticky plní stejnou funkci jako vesta :biggrin: jenom budou vypadat poněkud moderně...
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Ve kterých místech má Špernak ty nohavice uvázané?
Honor supra Vitam! Image
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

Ronšperk wrote:Ve kterých místech má Špernak ty nohavice uvázané?
ve stejných jako já na vestě - dělal to s nadějí, že když to funguje mně, bude to fungovat i jemu... umístěním to tedy není :wink:
Ich dien!
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melandr »

zdravim nasel jsem dost zajimavou vecicku

Image

datovane k roku 1250 k nalezeni v British Library, MS Royal 2 A XXII, f .220
jedna se pry o nanytovane krouzky k kozenemu podkladu ;)

tak by me zajimalo co byste na to rekli k roku 1300 ;) protoze nejzajimavejsi se mi na tom zda to ze uz pod nimi nema zadnou brn
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Kde tam vidí ty nýty?
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melandr »

no pry uprostred tech kolecek ;) vic bohuzel nevim
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Takže maxinýt uprostřed, to zní drsně :badgrin:
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Třeba takhle:

Image

a v detailu té nohy:

Image

Z nedostatku lepší terminologie to nazýváme "falérová zbroj" nebo její součást samozřejmě. Čiste z ikonografie je téměř nemožné poznat zda jde o kroužky duté našívané na podklad (stehy by tu nemusely být nutně vidět), nebo zda jde o kroužky plné přičemž vnitřní kruh ohraničuje hlavu nýtu na středu kroužku držící to k podkladu. Já se sice kloním k dutým a našívaným kroužkům ale možné jsou zřejmě obě hypotézy. Každopádně nejde v tomto případě o stylizované kroužkové pletivo protože to je znázorněno vedle - zde tyhle prvky slouží jen jako zesílení krytí holeně, na jiných výjevech: http://www.curiavitkov.cz/valka23.html jsou takto konstruované celé zbroje, ovšem to je trochu starší záležitost.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.