Lamelová, falérová a šupinová zbroj

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

No jo, kdyby tady byl nějaký zodpovědný moderátor :twisted: Máš recht, po obědě to výrazně promažu včetně těch spekulací. Smažu tentokrát i nějaké příspěvky od Miloše, tak ho na to dopředu upozorňuju, aby se pak nečertil.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Je jistá ta datace? Nejvíc se to podobá velikostí, tvarem i materiálem /neželezný kov/ i spojením drátem pozdně římským šupinovým/lamelovým zbrojm, viz třeba ten nález z Mušova

Obrázek
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Taky mě to už napadlo, nicméně hrob bude určitě VM, původ zbroje může být starší. Existuje např. depot žel.předmětů z Přerova z 8.-9.stol. a mezi nimy je patrně římská čepel meče. A takových příkladů je víc a mnohem lépe zdokumentované. Zdá se, že si předkové hráli na archeology mnohem dřív, než je obecně známo.
Naposledy upravil(a) frenk dne pát 16. bře, 2007 15:29, celkem upraveno 1 x.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

JJ, viděl jsem třeba laténský (tuším) modrý skleněný náramek v nálezu z pražského hradu, ale 9-10. století. Stejně tak nějakoou keltskou sponu. Nevyzdob se něčím tak unikátním:-) Je to v knížce Příběh Pražského hradu.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Před lety jsem četl pojednání o pozdněřímském skleněném korálku z velkomoravského hrobu, když jsme u těch RS archeologů.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Však z Pohanska je tuším několik kusů neolitických broušených nástrojů ze slovanské zemnice, římská spona, z Pohanska i SM římské cihly ve studni....
A v té publikaci Nechvalín-Prušánky, odkud jsou ty lamely, jsem zahlédl i terčovitou sponu, ale v tom spěchu jsem se nepodíval, jestli je nějak datovaná a jednoznačně slovanská - neví někdo?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Narazil jsem na obrazovou rekonstrukci zbroje z Bek Bike podle Gorelika

Obrázek
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Prášil píše:Zdar všem.
Něco takovýhleho jako je tady, sem už nějakou dobu hledal. Už se to tu probíralo: šupinová zbroj na Vikingy. Podle toho, co sem tu čet, tak by mě s tim (doufám) nikdo z bitvy okamžitě nevyhazoval. Zmíněný materiály tu byly kov a kůže (voskovaná, vařená).
abych se přiznal, tak pořádně netušim, jak při výrobě přesně postupovat. Kromě toho, že bych to spíš přidělával na nějakej podklad.

Další věcí, na kterou bych se rád optal. je dostupnost materiálu. Mám na mysli, jestli si musim šupiny vyrábět sám (kůže by ani nějak moc nevadila, ale u kovu nevim nevim), nebo jestli se tim někdo zabejvá. Pokud ano, kolik by to cca stálo, netušíte, někdo?

A do třetice ty šupiny jak by šupiny měly být postavený? Horizontální nebo vertikální řady? Přiznávám, že sem neviděl žádný vykopaný nálezy mimo toho, co je tady zapojený do příspěvků.

Takže tak. Budu rád za jakoukoliv pomoc a radu :)
No kovové šupiny vyrábí Begbie a šupinku na franka tedka dělal Bozha. takže se ptej tam - pokud ti jde o šupinky a ne o Lamely.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Kolega Prášil zmiňoval lamelové zbroje z kůže. Vzhledem k tomu, že nálezů kožených ranně středověkých lamelových/šupinových zbrojí je jak šafránu /vzpomínám si jen na lamelovku z Dura Europos, nějaké fragmenty z Tibetu a Číny a to je vše/, tak si dovoluji ukázat koženou šupinovou zbroj, byť z jiného období. Je to Skythská šupinová zbroj ze 6. st. před n.l. z tvrzené kůže, výška 88cm, v roce 2000 ji koupilo Metropolitan museum of art New York, více informací se mi nepodařilo sehnat. Každopádně je to nejlépe zachovaný frament kožené zbroje /resp. kompletní zbroj/, jaký kdy byl nalezen.

Obrázek
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Björn Hundolfr »

Měl bych dotaz k lamelovým zbrojím, přemýšlím nad její výrobou a hloubám nad tím, tak mi snad pomužete.
Co je podle Vás lepší? Lamely železné obšité kůží, nebo celokožená. Je mi jasný že železná bude těžší a míň ohebná, ale za to asi víc chrání ne?
No a kdybych se pustil do lamelové zbroje, tak jsme přemýšlel nad tím že bych si nechal na plotru (mašiny vypalující pomocí laseru) vypálit šupinky. Ty pak rozpálit do červena a šoupnout do oleje aby zčernali . Myslíte že by bylo hodně poznat že je to vypalovaný na plotru?
Je mi jasný že to neni vůbec LH což bych tak nějak přežil. Lamely bych k sobě přivazoval nebo šil (musím si najít ještě nějaké další návody, z těch co mám jsme toho moc nepobral) koženými pásky.
Je to hodně zcestný nápad?

Slovan je etnikum. Viking je diagnóza - 

Knecht)" Obrázek