IMHO ta francuzska kronika - nebude to skor bacinet pod tym klobukom? toto by bolo dost skore pouzitie tych tercov na usich. povedal by som ze to bude bacinet a tie biele ciarky su vervelles, ako u praveho bojovnika...
a klobuk kedze nema farbu zeleza je asi skor z koze nie?
Aventaily
Moderators: Viktorie, ClaryAldringen
-
- Stálý přispěvatel
Mrkvoslav:
Mno dobrý, ale v podstatě je zajímavá jen ta francouzská kronika, ze kdy cca je ? (tipuju tak polovinu 14tého.)
Protože Manesse je časově uplně jinde, a český starý zákon může podle toho nahrnutí kolem krku stejně tak zobrazovat látkové kápě
(ale je dost zajímavý
)
Jinak argument s podrobným zobrazením na bascinetu taky není úplně dostatečný, protože jsem ještě neviděl originál bascinetu co by neměl přípravu na uchycení závěsu, a přesto je často (zvláště u méně podstatných figur) iluminátoři zobrazují bez toho. (třeba krumlovský sborník, kde jsou i nejsou)
Upozorňuji, že stále předpokládám problematiku konce čtrnáctého a patnácté století, do první poloviny čtrnáctého nijak nezpochybňuji jistotu přítomnosti kápě...
Nemáš ještě nějaký takovýhle hezký hračky ?
Mno dobrý, ale v podstatě je zajímavá jen ta francouzská kronika, ze kdy cca je ? (tipuju tak polovinu 14tého.)
Protože Manesse je časově uplně jinde, a český starý zákon může podle toho nahrnutí kolem krku stejně tak zobrazovat látkové kápě

Jinak argument s podrobným zobrazením na bascinetu taky není úplně dostatečný, protože jsem ještě neviděl originál bascinetu co by neměl přípravu na uchycení závěsu, a přesto je často (zvláště u méně podstatných figur) iluminátoři zobrazují bez toho. (třeba krumlovský sborník, kde jsou i nejsou)
Upozorňuji, že stále předpokládám problematiku konce čtrnáctého a patnácté století, do první poloviny čtrnáctého nijak nezpochybňuji jistotu přítomnosti kápě...
Nemáš ještě nějaký takovýhle hezký hračky ?
-
- Stálý přispěvatel
Zajímavá věc, nemá někdo lepší fotku ? škoda že ten SCA borec nepíše taky odkud to je, snáz by se to hledaloVulpes de Bozin wrote:http://www.mallet-argent.com/images/ket ... scinet.jpg
na tomto nevidiet ziadne diery ani nity... hoci to neznamena ze tam nie su. skoda ze k tomu nie su ziadne informacie.
podobny typ je v dejinach hm.kultury, s.721 (Obl.muzeum Kutna Hora) - tiez (na nekvalitnej fotke) nevidiet nity.

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jen malá věcná - naše románské přilby nejsou příliš dlouhé směrem pod uši, jejich spodní okraj je vesměs vodorovný, jako u klobouku. Mám na ní kroužkový závěs, podšitý i obšitý tlustou vlněnou látkou. Vnitřek je vyložen filcem. Nasazuje se to dobře, nejde o žádné soukání, je to otázka vteřiny či dvou. Kdyby se jednalo závěsník ve stylu kapuce, valně těžší by to nebylo.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
Siegfried:
To, co jsem předložil jsou jen jakési náznaky podkladů - nic, co by potvrzovalo ani vyvracelo závěsy na kloboucích nemám. Vycházel jsem i ze dřívějších podkladů, páč přímo z 15. stol. podobné nemám a zároveň se v používání zbrojí podobného tipu dá předpokládat jistá kontinuita. Jiné obrázky, které by něco napovídaly o kloboucích a závěsech, bohužel nemám...
Maršálek:
Díky za doplnění...
To, co jsem předložil jsou jen jakési náznaky podkladů - nic, co by potvrzovalo ani vyvracelo závěsy na kloboucích nemám. Vycházel jsem i ze dřívějších podkladů, páč přímo z 15. stol. podobné nemám a zároveň se v používání zbrojí podobného tipu dá předpokládat jistá kontinuita. Jiné obrázky, které by něco napovídaly o kloboucích a závěsech, bohužel nemám...
Maršálek:
Díky za doplnění...
-
- Stálý přispěvatel
Takže mi dorazily obrázky té helmy co se teď nachází v muzeu stříbra v Kutné hoře. Viz příspěvek Vulpes de Bozina - je to ta z Dějin hmotné kultury.
Z fotek zvenku není patrné, že by tam něco bylo ale fotka vnitřku ukázala pozůstatky po nýtech dokola v lomu mezi krempou a zvonem... takže můžeme předpokládat že tam bylo řemení... a vzhledem že vypadají že jdou až dokola je pravděpodobné, že i polstrování...
Nepříjemné jest že jsem vázán, že je nesmím zveřejnit (autorská práva) takže je dám nejvýše Broďanovi (přeci jen mu ikdyž je bestie důvěřuju)
Z fotek zvenku není patrné, že by tam něco bylo ale fotka vnitřku ukázala pozůstatky po nýtech dokola v lomu mezi krempou a zvonem... takže můžeme předpokládat že tam bylo řemení... a vzhledem že vypadají že jdou až dokola je pravděpodobné, že i polstrování...
Nepříjemné jest že jsem vázán, že je nesmím zveřejnit (autorská práva) takže je dám nejvýše Broďanovi (přeci jen mu ikdyž je bestie důvěřuju)
-
- Stálý přispěvatel