Aventaily

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

Vulpes de Bozin

ze sa staram...

Post by Vulpes de Bozin »

IMHO ta francuzska kronika - nebude to skor bacinet pod tym klobukom? toto by bolo dost skore pouzitie tych tercov na usich. povedal by som ze to bude bacinet a tie biele ciarky su vervelles, ako u praveho bojovnika...
a klobuk kedze nema farbu zeleza je asi skor z koze nie?
Siegfried
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Siegfried »

Mrkvoslav:
Mno dobrý, ale v podstatě je zajímavá jen ta francouzská kronika, ze kdy cca je ? (tipuju tak polovinu 14tého.)
Protože Manesse je časově uplně jinde, a český starý zákon může podle toho nahrnutí kolem krku stejně tak zobrazovat látkové kápě :) (ale je dost zajímavý :))
Jinak argument s podrobným zobrazením na bascinetu taky není úplně dostatečný, protože jsem ještě neviděl originál bascinetu co by neměl přípravu na uchycení závěsu, a přesto je často (zvláště u méně podstatných figur) iluminátoři zobrazují bez toho. (třeba krumlovský sborník, kde jsou i nejsou)
Upozorňuji, že stále předpokládám problematiku konce čtrnáctého a patnácté století, do první poloviny čtrnáctého nijak nezpochybňuji jistotu přítomnosti kápě...
Nemáš ještě nějaký takovýhle hezký hračky ?
Siegfried
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Siegfried »

Vulpes de Bozin wrote:http://www.mallet-argent.com/images/ket ... scinet.jpg

na tomto nevidiet ziadne diery ani nity... hoci to neznamena ze tam nie su. skoda ze k tomu nie su ziadne informacie.
podobny typ je v dejinach hm.kultury, s.721 (Obl.muzeum Kutna Hora) - tiez (na nekvalitnej fotke) nevidiet nity.
Zajímavá věc, nemá někdo lepší fotku ? škoda že ten SCA borec nepíše taky odkud to je, snáz by se to hledalo :)
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

Mrkvoslav wrote: mě neznámý francouzský manuskript
Image
to je Román o Alexandrovi, mimochodem velmi bohatě iluminovaný :biggrin: Oxford, Bodleian Library, MS. Bodl. 264 (Roman de Alexander), cca 1340
Ich dien!
Siegfried
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Siegfried »

Hmm, takže asi už nemá nikdo jiné obrázky pro patnácté století ?
Jinak budu snad mít nějaké fotky a informace k té helmě co je v Kutné hoře, někdy příští tejden, tak dám vědět :) Sem zvědavej .)
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Jen malá věcná - naše románské přilby nejsou příliš dlouhé směrem pod uši, jejich spodní okraj je vesměs vodorovný, jako u klobouku. Mám na ní kroužkový závěs, podšitý i obšitý tlustou vlněnou látkou. Vnitřek je vyložen filcem. Nasazuje se to dobře, nejde o žádné soukání, je to otázka vteřiny či dvou. Kdyby se jednalo závěsník ve stylu kapuce, valně těžší by to nebylo.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Mrkvoslav

Post by Mrkvoslav »

Siegfried:
To, co jsem předložil jsou jen jakési náznaky podkladů - nic, co by potvrzovalo ani vyvracelo závěsy na kloboucích nemám. Vycházel jsem i ze dřívějších podkladů, páč přímo z 15. stol. podobné nemám a zároveň se v používání zbrojí podobného tipu dá předpokládat jistá kontinuita. Jiné obrázky, které by něco napovídaly o kloboucích a závěsech, bohužel nemám...

Maršálek:
Díky za doplnění...
Siegfried
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Siegfried »

Takže mi dorazily obrázky té helmy co se teď nachází v muzeu stříbra v Kutné hoře. Viz příspěvek Vulpes de Bozina - je to ta z Dějin hmotné kultury.
Z fotek zvenku není patrné, že by tam něco bylo ale fotka vnitřku ukázala pozůstatky po nýtech dokola v lomu mezi krempou a zvonem... takže můžeme předpokládat že tam bylo řemení... a vzhledem že vypadají že jdou až dokola je pravděpodobné, že i polstrování...
Nepříjemné jest že jsem vázán, že je nesmím zveřejnit (autorská práva) takže je dám nejvýše Broďanovi (přeci jen mu ikdyž je bestie důvěřuju)
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

Siegfried wrote:Nepříjemné jest že jsem vázán, že je nesmím zveřejnit (autorská práva) takže je dám nejvýše Broďanovi (přeci jen mu ikdyž je bestie důvěřuju)
To seš hodnej, už se na ně těším, též to dál nepošlu. Se srdečným pozdravem Charakterní bestie.
Vulpes de Bozin

Post by Vulpes de Bozin »

Na ja.
Kedze fotky uz nebudu, povedz prosim Ta zozadu je zvon obly alebo ma hreben? Vpredu tusim je jemny hreben. A krempa?
Ten spic vpredu je ochrana nosu s oblukmi nad ocami alebo sa to len zohlo v zemi?

Datacia je ca. 1380-1400? Alebo neskor?
Vdaka.