Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Sidney, není to staroturkický, nikoli turecký?

J.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Do jisté míry máš pravdu. Anglicky je to turkish nebo old turkish, rusky Древнетюркские ...., jen naši vymysleli staroturkitský, äby je odlišili od turků v moderním slova smyslu.
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Sidney píše:Plochý
Existuje nějaký obrázek nebo fotografie toho zbytku příčky z Altaje? Nebo aspoň popis celkového tvaru?

A u toho štítu z Mugu, je prohnutý jen v jedné rovině nebo na všechny strany? Ten ilustrační reliéf není zas tak přesný.

Chápu, že jsou to asi poměrně špatně zjistitelné detaily konstrukce, ale velice mě to zajímá :idea:
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Archimedes píše:
Sidney píše:Plochý
Existuje nějaký obrázek nebo fotografie toho zbytku příčky z Altaje? Nebo aspoň popis celkového tvaru?

A u toho štítu z Mugu, je prohnutý jen v jedné rovině nebo na všechny strany? Ten ilustrační reliéf není zas tak přesný.

Chápu, že jsou to asi poměrně špatně zjistitelné detaily konstrukce, ale velice mě to zajímá :idea:
Ta příčka je zmíněna v popisu, na obrázku ji vidět není. Štít z hory Mug je слегка выгнут, průměr je 68cm, z obou stran je polepen kůží, prkénka jsou spojena slepením a kovovými скобками, víc není uvedeno. Tady možná ta příčka nebyla.

Víc by mohlo být tady - Распопова В. И. Щит с горы Муг. - КСИА, 1973, № 136, с. 125. , Кызласов Л. Р. История Тувы в средние века. М., 1969, с. 109. Овчинникова Б. Б. Погребение древнетюркского воина в Центральной Туве.— СА, 1982, № 3, с. 216.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Knecht píše:Štít ze Štětína je olšový, olši zmiňuje z dalších nálezů i Vencl.
..
Další olšový štít je z Irska, latén.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Zajímavý štít: Psychomachia of Prudentius - 11 století

Obrázek
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Myslíš tu mandli? Pokud chceš dělat vikinga v 11. století, určitě vřele doporučuji. Pokud dříve, spíše bych sáhnul po kulatém štítu. Jinak mandlí mezi lehkou pěchotou je u nás stále zoufale málo, chtělo by to přitlačit.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mandlové štíty se před koncem 10.st. prakticky nevyskytují a vikingské období je cca 9-11.st. takže bys to unosil jen na jeho konec. Tam by asi bylo lepší volit ten kruhovej. Kdybys ale chtěl dělat Normana z 11.st. (nebo třeba čecha, Poláka, Němce...) tak je mandlový štít ideální volba.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Boza píše:Tak jsem včera prvně zkusil potažení štítu surovkou; musím říct že to bylo lehčí než jsem čekal, je to vážně super materiál. Jakožto zkušební jsem použil můj starý, dvě vrstvy překližky a mezi nimi prkýnka, kdybych ho zničil tak se nic neděje...

Co se mi osvědčilo:
- řemeny na držení rozhodně do obdélníku
- řemeny nenýtovat, nýbrž ještě před potažením přivázat řemínkem ze surovky; u extrémně namáhaných míst (uchycení držadlového řemenu, uchycení nosného řemenu) jsem použil dva řemínky zaráz, takže i když se jeden utrhne nic se neděje
- teplota okolo 8 stupňů je ideální, kůže vydrží měkká hodně dlouho takže si jeden může dát i pauzu na oběd
- použil jsem kůži z jiného štítu který měl víc vrstev, takže až se vám starý rozpadne můžete kůži zrecyklovat na nový...
Bozha, z druhé dtrany ty řemínky kterýma máš připevněné řemení máš ja k? Vytažené úplně durch, nebo je máš schované pod tou vrstvou surovky? Budu si teď během měsíce potahovat nový kulatý štít, chci ho mít na držení pomocí řemenů, a přemýšlím jak je přichytit bez kovu (kůží) tzn. zda nebude lepší je schovat pod surovku. Sice to bude mít horší opravitelnost. Ale nemuselo by dojít k jejich přeseknutí.

Snad jsi mě pochopil :lol:
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

:) Tušil jsem že se na to někdo zeptá :) Jsou vázané přes tu potahovou kůži. Původně byly pod ní ale musel jsem to předělat, důvod je zcela prozaický a trochu trapný takže bych ho nezmiňoval :)

Takže jsem se na Vlcích trochu bál aby nějaký danax netrefil přímo, asi bych měl problém s držením.

Rozhodně pod kůži! Na vrch jen v nezbytně nutném případě, například zmiňovaná polní oprava...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...