Proboha, vrbu ne! Každý rok kácíme 2- 3 stromy na pozemku a nedáváme to ani do kamen, mechanicky je to naprosto ničemné dřevo, smrk vydrží mnohem víc.melkel píše:Ikca: obávám se, že bříza je do jisté míry moje zásluha. Materiál je to na štít vynikající z hlediska mechanických vlastností (provázaná léta, blbě se štípe, je celkem pružný), ale když jsem si z ní nechal udělat první mandláky, tak jsem zjistil, že je relativně těžká a naprosto neskutečně špatně se opracovává tradičními postupy (právě provázaná léta). Kroucení a štípání jsem si opravdu nevšimnul, ale pravoval jsem s vyschlým dřevem.
Jelikož nemáme informace o materiálu štítu u nás a jehličnany ze severu jsou mechanicky naprosto jiné než jehličnany naše, musíme IMHO dále experimentovat. Uvažoval jsem o vrbě (nízká štípatelnost, odolnost proti úderu), HAwk doporučuje jilm, a můžeme uvažovat dál a dál.
Štíty
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
PeZ
- Nováček

-
melkel
- Stálý přispěvatel

Vrba je dobrá na dlabání (pokud káciš pořádném stromy, neprohnilé, rad si pro dřevo dojedu .-)), ale idea vzešla z toho, že se netříští a je lehká. Šlo by ale opravdu o pokus .-), mít lehký a netříštívý podklad pod surovky, která tvoří odolnou část štítu.PeZ píše:Proboha, vrbu ne! Každý rok kácíme 2- 3 stromy na pozemku a nedáváme to ani do kamen, mechanicky je to naprosto ničemné dřevo, smrk vydrží mnohem víc.
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
frenk
- Stálý přispěvatel

lípa by nemusela být špatná, ostatně se používala na štíty i později a je o ni zmínka i v ságách...
Kainov uvádí, že štíty se výráběli z tisového,javorového a jedlového dřeva, lotyšský štít je taky z jedle, štíty z Gokstadu jsou z bílé borovice.
Držadla byly podle Kainova vyráběny z jalovce, topolu a olše..
zdá se, že prkna na štíty byly štípané, což u tisu, javoru ajedle není problém, horší to bude s lípou, to možná nepude vůbec?leda řezat...
Kainov uvádí, že štíty se výráběli z tisového,javorového a jedlového dřeva, lotyšský štít je taky z jedle, štíty z Gokstadu jsou z bílé borovice.
Držadla byly podle Kainova vyráběny z jalovce, topolu a olše..
zdá se, že prkna na štíty byly štípané, což u tisu, javoru ajedle není problém, horší to bude s lípou, to možná nepude vůbec?leda řezat...
-
melkel
- Stálý přispěvatel

Lípa štípat jde, musí se ale dávat bacha. Na řezbářské práce lípu zásadně štípu, jinak jsou problémy 
Jinak vyrábět cokoliv z řezanýách prken tradiční technologií je hrozný problém, ideální je mít možnost vybrat si v lese dřevo a rovnou po poražení ho rozbourat a sušit dobře polotovary. Kdo si to ale může dovolit .-(
Jinak vyrábět cokoliv z řezanýách prken tradiční technologií je hrozný problém, ideální je mít možnost vybrat si v lese dřevo a rovnou po poražení ho rozbourat a sušit dobře polotovary. Kdo si to ale může dovolit .-(
-
hawkwind
- Stálý přispěvatel

-
hawkwind
- Stálý přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Štít ze Štětína je olšový, olši zmiňuje z dalších nálezů i Vencl.
Jediný dohledatelný vzorek dřeva z údajných štítů ze SM jsem právě poslal na analýzu, ale na potvoru je to zrovna ten hrob, u něhož jsem ke štítu dost skeptický.
Březový štít jsem dělal taky, po potažení a se vším všudy má asi 5kg, ale nechal jsem zbytečně silná prkna. Melkel má pravdu s tím problémovým zpracováním, přitesával jsem řezané fošny sekerou a byla to celkem fuška, vzhledem k provázanosti vláken se skoro nedal použít poříz...
Jediný dohledatelný vzorek dřeva z údajných štítů ze SM jsem právě poslal na analýzu, ale na potvoru je to zrovna ten hrob, u něhož jsem ke štítu dost skeptický.
Březový štít jsem dělal taky, po potažení a se vším všudy má asi 5kg, ale nechal jsem zbytečně silná prkna. Melkel má pravdu s tím problémovým zpracováním, přitesával jsem řezané fošny sekerou a byla to celkem fuška, vzhledem k provázanosti vláken se skoro nedal použít poříz...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
ikca
- Občasný přispěvatel

Tak už sem zasej o neco chytrejší díky .. No do břízy už asi nepudu nemám k ní důvěru... pokud by šlo o další materiály tak .. za nejlepší bych považoval lípu poté borovici a smrk .... o olši sem také přemýšlel je dobrá na opracování ale nevím ... topol a vrba .... ne je to moc měký i když by takovej štít byl dost lehký ... ale skusím udelat topolovej uvidíme ..... Jo Frenku ty držadla a příčky z měkých dřev se mi moc nelíbí právě ony drží celý štít pohromadě ....